Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, jsem ve 33. týdnu, porod už se blíží a já řeším otázku, jestli při jednostranné tupozrakosti (nevidím na to oko v podstatě nic) je doporučován normální porod. Ptala jsem se gynekologa a myslela jsem, že mě uklidní, že se nemám čeho bát. Ale on zvážněl a poslal mě urychleně na oční. Už jsem objednaná, ale docela to ve mě hlodá. Tak než tam půjdu, podělíte se někdo o vlastní zkušenost? Děkuji.
Četla jsem tu kdysi diskuzi, nebo deníček, teď nevím, jak nějaká paní s hooodně dioptriemi musela rodit císařem, ale popravdě se v těch očních vadách vůbec nevyznám. Ale zkus pohledat, třeba to tu najdeš a pomůže ti to ![]()
no právě já na to jedno oko vidím dobře, jsem bez brýlí a odpověď na tohle jsem tu nenašla ![]()
Jo o dioptriích taky vím, že se při porodu většinou zhorší, takže je lepší císař…Ale u tupozrakosti přesně nevím, ale mám jí taky a snažme se o mimčo, a vůbec mě nenapadlo to řešit…
Tak ať ti to dobře dopadne ![]()
mam taky tupozrakost ale s nikym jsem to neresila, tak snad mi to oko při porodu nevypadne ![]()
Já teda mám strach, kdyby se mi měl zhoršit zrak u toho jednoho dobrého, tak poteš..
Ahoj, já mám taky tuto oční vadu a rodila jsem normálně. Můj gyndr. mi taky řekl, že se mám zeptat na očním a tam říkali, že to není problém. Tuším, že se to týká snad jen krátkozrakých, ale teď nechci kecat
Každopádně při těhotenství ani po porodu jsem žádné zvláštní výkyvy ve vidění nezaznamenala..
Mám celkem dost dioptrií a jedno oko tupozraké, rodila jsem nedávno a všechno v pořádku. Nikomu jsem o tom ani neříkala. A v těhotenství jsem byla u očaře a o ničem se nezmiňoval, že bych měla rodit císařem.
Tupozrakost by neměla ničemu vadit. Bylo mi vysvětlováno, že se vlastně jedná jen o to, že jedno oko má větší vadu než druhé a proto při vidění mozek upřednostňuje obraz jen z toho lepšího oka a tím horším se jakoby „přestane koukat“. Na tohle by porod neměl mít vliv (pokud k tomu není přidružená nějaká vada sítnice nebo změny nitroočního tlaku, to by mohlo něco znamenat).
Tady ale nešlo o to tupozraké oko, ale právě o to „zdravé“, aby se u něj při porodu nevyskytla nějaká komplikace, která by zhoršila zrak. Je jasné, že na tom tupozrakém již není co zkazit… PS: Zatím to vypadá spíš na císaře. ![]()
Já vycházela z toho, že to druhé na tom musí být líp - buď uplně bez vady a nebo jen s mírnou vadou, jinak by to první nebylo tupozraké. Takže v tom případě by to nemělo činit potíže.