Porod bez prasknutí vody

11
8.4.22 19:05

Porod bez prasknutí vody

Ahoj holky, máte některá porovnání ohledně porodu, kdy vám vůbec nepraskla voda a praskli ji až těsně před tlačením a když rupne sama. Jedná se mi o to, že první porod jsem měla bez prasknutí vody. Kdy bolesti jsem měla od večera a ve 4 ráno pak kontrakce po 5 a za hoďku už po třech v porodnici jsme byli asi v 5:30 to jsem byla na 3,5. Nechali si mě tam a malá se narodila v 12:15, s tím, že mě min hodinu nechávali otevřenou na 10. Dělali mi naparku a v konečném jsem měla teda asi 2 stehy. Pustili vodu, tři kontrakce a malá byla venku ani nebyla pomačkání. Neměla jsem rajský plyn, epidural, oxitocin vůbec nic. Byl to rize přirozený porod až na nástřih a rupnuti vody. Upřímně to bolelo jak blázen, byla jsem dehydratovaná, velká ztráta krve a myslela jsem že se zblázním a doktorky mi řekly, že tím, že mi nepraskla voda jsem jsi prý ušetřila hrozně bolesti a tolik mě to nebolelo, přitom po rupnuti vody bolest ustoupila a ten závěr mi přišel jako brnkacka. Bylo to jako když se mi cestama tlačí meloun a po rupnuti se zmenšil na pomeranč :D. Jde mi o to, že mě čeká druhý porod a přemýšlím jestli jsi teda nechat dát epidural nebo ne, protože podle slov doktorky by to mělo být normálně mnohem horší, tak bych byla ráda, kdyby jste mi na to řekla názor některá, která má s obouma porodama zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3910
8.4.22 19:11

První porod byl masakr, spíš duševní než tělesný, nevěděla jsem, že je možná takhle intenzivní bolest :lol: Vodu mi praskli oni cca hodinu před (v rámci urychlení, nebyla jsem moc statečná a chtěli jsme to už všichni skončit).

Při druhém a třetím porodu mi voda praskla sama až ve druhé fázi porodní, prostě při tlačení. Mám trochu dojem, že to bolelo celé vlastně stejně, akorát já jsem na to byla tentokrát prostě líp připravená. A taky jsem teda u obou porodů řešila dost dlouho různé jiné organizační věci a porod šel ze začátku mimo mě, v obou pripadech jsme taky dorazili do porodnice fakt pozdě. Snášela jsem druhý a třetí mnohem líp, vlastně to bylo fajn, ale spíš nějakým mentálním nastavením než vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
8.4.22 19:15

Jinak dehydratovana - no musíš pít :nevim:

Co se týče epiduralu, dali mi ho u prvního porodu, a víš co - nezabralo to. Prostě se vůbec nic nezměnilo, bolelo to furt stejně 8o Akorát jsem pak pěkných pár měsíců necítila jedno místo na kyčli, tak 10×20 cm. Nemám s ním moc dobrou zkušenost :lol:

Jinak subjektivně mi nejhorší část porodu přišla závěr první doby porodní. Jak už začneš tlačit, tak už je to dobrý, teda pro mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
8.4.22 19:16

Muj prvni porod bez oxytocinu a analgezie, krasne, dirupci vaku blan provedli v prubehu porodu. U posledniho porodu mi voda odtekla sama, bez oxytocinu a analgezie, porod byl mnohem horsi. Je ve hre mnoho faktoru, vaha ditete, poloha a postaveni, nalehani hlavicky, vek rodicjy, casovy odstup mezi porody, psychicka kondice, podminky u porodu…nic ti nebrani rici u prijmu, ze zvazujes epidural, ale ze uvidis, jak to pujde.

• Citovat
  • Upravit
2004
8.4.22 19:16
@Aresis píše:
Ahoj holky, máte některá porovnání ohledně porodu, kdy vám vůbec nepraskla voda a praskli ji až těsně před tlačením a když rupne sama. Jedná se mi o to, že první porod jsem měla bez prasknutí vody. Kdy bolesti jsem měla od večera a ve 4 ráno pak kontrakce po 5 a za hoďku už po třech v porodnici jsme byli asi v 5:30 to jsem byla na 3,5. Nechali si mě tam a malá se narodila v 12:15, s tím, že mě min hodinu nechávali otevřenou na 10. Dělali mi naparku a v konečném jsem měla teda asi 2 stehy. Pustili vodu, tři kontrakce a malá byla venku ani nebyla pomačkání. Neměla jsem rajský plyn, epidural, oxitocin vůbec nic. Byl to rize přirozený porod až na nástřih a rupnuti vody. Upřímně to bolelo jak blázen, byla jsem dehydratovaná, velká ztráta krve a myslela jsem že se zblázním a doktorky mi řekly, že tím, že mi nepraskla voda jsem jsi prý ušetřila hrozně bolesti a tolik mě to nebolelo, přitom po rupnuti vody bolest ustoupila a ten závěr mi přišel jako brnkacka. Bylo to jako když se mi cestama tlačí meloun a po rupnuti se zmenšil na pomeranč :D. Jde mi o to, že mě čeká druhý porod a přemýšlím jestli jsi teda nechat dát epidural nebo ne, protože podle slov doktorky by to mělo být normálně mnohem horší, tak bych byla ráda, kdyby jste mi na to řekla názor některá, která má s obouma porodama zkušenost.

Těžko říct, první porod se hrozně táhnul, po 22 hodinách když jsem měla/neměla kontrakce a už sem byla vážně vyčerpaná jsem sama řekla ať mi pustí vodu, stejně to trvalo ještě pět hodin, ale já už byla úplně mimo, tak nevím jak moc to bolelo. U druhého porodu mi voda praskla sama asi hodinu před koncem, jako bolest byla dost velká, až jsem řvala bolestí, ale abych pravdu řekla, tím že to bylo rychlejší ten porod (místo 27 hodin trval jen 14 hodin poctivých kontrakcí), tak to bylo vlastně lepší než ten první 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
8.4.22 19:24

Díky za uklidnění, u mě byl hlavní problém, že jsem špatně dýchala, veškerou vodu jsem vyzvracela, špatný tlak, krevní obraz, tudíž jsem se po několika hodinách ani neudržela na nohách, nemluvila a bylo mi na omdlení, manžel mě podpíral, vůbec nevím kde jsem pak našla tu sílu malou dostat ven, ta ještě byla hodně nahoře a při tlačení se mi prodloužily kontrakce na 8 minut no síla, takže jsem kazdou kontrakci musela tak 3× zatlačit a využít ji fakt na plno aby mi nepichli oxitocin. Sestricky pak v závěru koukali, protože po tom, co jsem vypadala jak troska, nečekaly že budu tak urputně tlačit. Jsme holt ženský statečný, co v závěru najdou sílu o který ani neměly tušení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
8.4.22 19:29

@Aresis Porovnání nemám, jen zkušenost, že mi praskli vodu po 4 hodinách trápení v boxu, bolesti to ani trochu neulevilo-spíš naopak a porodila jsem až po dalších 9 hodinách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14651
8.4.22 19:31

Říká se, ze čím později praskne vak blan, tím lehceji jde dite ven, protože odekla voda zvlhcuje porodní kanál a činí ho kouzavym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
8.4.22 19:34

Tak já neměla problém dokud jsem byla otevřena do teh 6, to mi přišlo jako dobré. Ty hnusný bolesti začly když jsem byla na 7 a víc a to jsem byla tak 6 hodin, protože to pak tak rychle nepostupovalo a oni mi i vodu prasknout nechtěli, že pak prý budu mít menší zraneni. Jenže epidural se dává do 5 max 6 mám pocit, pak už vám ho nedají, takže opravdu dopředu nezjistíme jak to bude rychlý nebo bude bolet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2695
8.4.22 19:35

@Aresis Voda mi praskla spontánně až u 4. dítěte. Jinak předchozí 3 porody ji museli (?) vždy prasknout lékaři. A upřímně, peklo přišlo vždy až po tom rupnutí vody. Do té doby to ještě šlo. U nejmladšího syna mi voda praskla sama od sebe na samém počátku a kontrakce okamžitě po dvou minutách, jak syn hned lehl na bránu. Skončilo to akutním císařem, protože se šprajcnul v porodních cestách a já prostě už byla tak vyčerpaná, že nešel tam ani zpátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
8.4.22 19:43

Na filmy se nedívám, máme v rodině už min 5 děti a všem právě praskla voda přirozeně, bolesti byli hrozny ale do hoďky pak měli dítě venku, takže mi právě srovnání neřeknou, protože ani jedné vodu nepraskl lékař. Oni i když vodu neprasknou, tak se dítě stejně tlačí ven akorát prý se tlačí i s obalem a prý je bolest menší, protože porodní cesty protlačuje vak místo hlavy dítěte, která je tvrdší, tak mi to řekla doktorka, ale zase jsi myslím, že objemové je ta hlava mnohem menší než i s obalem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2695
8.4.22 19:50
@Aresis píše:
Na filmy se nedívám, máme v rodině už min 5 děti a všem právě praskla voda přirozeně, bolesti byli hrozny ale do hoďky pak měli dítě venku, takže mi právě srovnání neřeknou, protože ani jedné vodu nepraskl lékař. Oni i když vodu neprasknou, tak se dítě stejně tlačí ven akorát prý se tlačí i s obalem a prý je bolest menší, protože porodní cesty protlačuje vak místo hlavy dítěte, která je tvrdší, tak mi to řekla doktorka, ale zase jsi myslím, že objemové je ta hlava mnohem menší než i s obalem.

Moje zkušenost je, že to tak opravdu je.. když voda není prasklá, nebolí to tolik. Ale porod může trvat déle. S prasklou vodou nastupují bolesti rychle a jsou intenzivní, porod může (a nemusí!!) být rychlejší, občas se stane (jako zrovna u mě), že rodička je z bolestí již tak vyčerpaná, že nemá síly pak na pokračování v porodu a vytlačení dítěte.
Osobně si myslím, že praskání vody je až lékařský výmysl, který je dost nepřirozeným zásahem do normálního průběhu porodu. Kdyby to bylo tak super a nutné, příroda by to sama zařídila, že voda by rupala jak na běžícím pásu. To, že to v drtivé většině tak není, má svoje opodstatnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
8.4.22 19:56
@Aresis píše:

Podle mě je tohle hrozně subjektivní a hlavně to neovlivnis, kdy ti praskne voda ne? :think:
Me ji v obou případech praskli na sále, v obou případech pak byly intenzivnější kontrakce a všechno se tak nějak urychlilo ;) oba porody bez epiduralu, oba podobně krátké ( druhy ještě o něco kratší) a přitom ten druhy mnohem bolestivejsi a pro mě i náročnější co se tyče tlaceni (ale kluk měl skoro 4kg a omotanou šňůru okolo krku ).

Jestli resis, dat epidural nebo ne, ja bych do toho asi klidně šla. U mě byl ten problém, ze u prvního se to nestihlo, ale ve finále to bez nej nebylo tak hrozny, proto jsem ho u druhyho ani neuvazovala. Tam by se to nestihlo tuplem, ale zas bych ho uvítala :lol:
Jinak s prasknutim vody můžeš i nesouhlasit podle mě, kdybys vyloženě nechtěla, tak ti to asi neudělaj, ale zas proč to prodlužovat zejo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
8.4.22 20:10

@Any9 Mě praskly vodu, když už jsem byla hodinu otevřená na deset, žádnou bolest jsem necítila, právě naopak ty bolesti, co jsem měla ustoupily a mimčo jsem vytlačila na tři kontrakce ani nástřih mi nijak nevadil, prostě už mi to přišlo úplně v pohodě oproti bolestem předtím. Takže nevím jak to bolí, když voda praskne přirozeně a kontrakce začnou až po tom třeba, když je žena otevřená jen na 3 to prý je mnohem horší právě. Jako asi to vidím to, že jestli mi voda nepraskne do teh 5,6 tak jsi epidural dát nenechám, protože co tak čtu tak šance, že by mi voda praskla sama je asi malá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32924
8.4.22 20:12

U mě by se nestihl epidural ani u jednoho. Že by mi voda praskla někdy z počátku porodu jsem nezažila teda. U prvního vak praskl až vyloženě při tlačení. U dalších dvou mi vodu rupla Dr, ale též až na konci, pak do 10 minut a pár zatlačení bylo mimco venku. Všechny tři porody byly srovnatelné, první byl delší asi jen díky tomu, že byl první. Zranění zanedbatelné nebo žádné, bolesti silné až tak 2h před porozením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí