Porod koncem pánevním - otočí se ještě?

738
1.9.04 18:37

Porod koncem pánevním

Ahojky,

dnes jsem na UTZ s hrůzou zjistila, že v 38. týdnu těhotenství má moje holčička hlavičku nahoře a že to vypadá na porod koncem pánevním. :(

Mohla bych některé z vás, které tento porod zažily, poprosit a nějaké vysvětlení, o kolik je porod zadečkem napřed horší, než porod hlavičkou napřed.

Zažila jste některá osobní zkušenost, že by se miminko v takhle pokročilém stádiu těhotenství ještě otočilo?

Jsem z toho pořádně v šoku, na posledním UTZ v 32. týdnu měla ještě hlavičku dole.

Děkuji za vaše informace.

Markéta a Markétka 37+1 tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
1.9.04 19:29

Tak nevím, ale než někdo zkušenější poradí, tak tohle bylo v jednom deníčku jarních těhulek, snad nevadí, že jsem to sem zkopčila.
Jinak je samozřejmě nejlepší informovat se co nejdřív přímo v porodnici, co s tím.

(takže s dovolením okopírováno ze staršího deníčku)
"Děťátko také přibývá na váze, má v děloze čím dál méně místa. Většinou kolem 34. týdne zaujme polohu hlavou dolů a otáčí se jen podél osy. Samozřejmě jsou možné výjimky. Naše porodní asistentka nám vyprávěla o mamince, u které se dítě otáčelo ještě těsně před porodem. Bylo to způsobeno psychickým rozpoložením maminky, velikostí miminka a dostatkem plodové vody. Poloha miminka se zjistí na ultrazvuku ve 35. týdnu, ale dá se zjistit i pohmatem. Dřív nebyla technika na takové úrovni jako je dnes, ale každá porodní bába uměla nahmatat miminko? Můžete to zkusit doma s manželem. Když budete trpěliví, povede se vám časem určit, kde je zadeček a kde hlavička. Kdo má ještě ve 35. týdnu miminko koncem pánevním (zadečkem dolů), nemusí zoufat. Pořád je naděje, že se miminko otočí hlavou dolů. Několik fíglů uvádí autorka knihy ?Zdravé těhoternství, přirozený porod? Ingeborg Stdelmann:

1.Indický most: Leh na zádech, pokrčené nohy a pánev zvedneme vysoko nahoru, lýtka co nejvíce k tělu. Tato poloha je pro dítě nepříjemná, proto se snaží z ní dostat otočením. Cvik se má provádět co nejdéle, ale pozor ? v této poloze se poměrně těžko dýchá, proto raději uvolnit, vydechnout si a zopakovat až po nějaké době.

2.Mechanické otočení dítěte ? provádí pouze školení odborníci za pomoci ultrazvuku

3.Moxování ? přikládání pelyňkových cigaret k akupresurním bodům na chodidlech ? opět provádí jen školení odborníci

4.Svícení baterkou ve směru kotrmelce ? porodní asistentka by měla pomoci určit polohu dítěte a poradit, kterým směrem svítit.

Pokud se vám při uvedených způsobech vyloudí úsměv na tváři, nedivím se. Žijeme v technické době, dky věříme více přístrojům než svým instinktům a ?babským? metodám!"

Ahoj a přeju co nejrychlejší porod!

• Citovat
  • Upravit
1460
1.9.04 19:59

Ahoj Markéto!

Ten výše zkopírovaný úryvek je z mého deníčku Jarních miminek.

Poloha koncem pánevním bývá důvodem k císařskému řezu. Nechci Tě děsit, i císař se dá zvladnout, je to lepší než ohrozit zdraví dítěte.

Naše porodní asistentka říkala, že je pouze jedna poloha, kdy lze rodit koncem pánevním. Porodník kontroluje váhu miminka, pokud nepřesáhne 3,50 kg je možné rodit přirozeně. Ale většina případů se řeší císařem.

Ve Tvém případě bych nedoporučovala zkoušet ony „babské metody“. Domluv se v porodnici, kde budeš rodit, oni Ti nejlépe poradí, co podniknout. Nevhodný tělocvik, by mohl způsobit, že se miminko zamotá do pupečníku… Raději se poraď s odborníky, ale jak už jsem psala - císařský řez není žádná katastrofa a dá se v pohodě přežít… :o)

Moje kamarádka rodila dvě ze tří dětí koncem pánevním. Většinou to o něco déle trvá. Záleží na dispozicích a porodníkovi. Měla bys to mít uvedené v těhu průkazce (KP), pokud Tě přepadnopu porodní bolesti nebo odteče plodová voda, hned volej do porodnice, tuším, že se doporučuje převoz v leže.

Přeji hodně zdaru!! :o)

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
1.9.04 20:02

Ahojky Markéto,
neboj určitě je naděje, že se otočí..mě se jedna z holčin taky otočila cca 37t..a druhá už se ani nehla…;-)

o porodu KP moc nevím, jen jsem se nedávno docela usmála když jsem zjistila, že se dá porodit KP 3,7kg macík cca za hodinu v porodnici..

držím palce

Zdenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
1.9.04 20:20

Milá Markéto,

v Betynce 9/2004 je velice zajímavý článek ohledně porodů. Zrovna o Tvém případu je tam pár věcí…

Porod koncem pánevním
Nejčastější poloha plodu v děloze na konci těhotenství je hlavičkou dolů, říká se jí poloha podélná hlavičkou. Bývá ve většině případů, je zcela přirozená a většinou nepůsobí při porodu větší problémy. Existuje ovšem tříprocentní pravděpodobnost, že bude miminko otočené v děloze zadečkem dolů. Takové poloze plodu se říká podélná koncem pánevním.
Porod koncem pánevním mívá své zvláštnosti. Nejprve se rodí užší části těla, jako nožky, trup a ručky, a až poté se porodními cestami začíná tlačit hlavička, která je nejobjemnější. Proto jsou všechny budoucí maminky s touto polohou plodu před termínem porodu sledovány. Pečlivě se zvažuje, zda bude porod veden přirozenou cestou - vaginálně - nebo bude nutné provést císařský řez. miminko v děloze se měří ultrazvukem, aby měl porodník dostatek informací o jeho velikosti. U všech maminek se měří zevní a vnitřní rozměry pánve, aby se zjistilo, jestli není zúžená nebo jinak deformovaná, například po úrazu. Porod koncem pánevním bývá obvykle o něco delší než porod hlavičkou. ? Pokud nedojde k samovolnému odtoku plodové vody, neprovádí se umělé porušení plodových obalů, protože ty totiž pozitivně působí svým tlakem na otevírání porodních cest ? Po úplném otevření porodních cest se nechává miminku čas na to, aby dostatečně sestoupilo do pánve ? Pak se postupně na hrázi začíná objevovat zadeček miminka ? V tu chvíli se provádí preventivní nástřih hráze při kontrakci, který žena ve většině případů (pokud správně tlačí) necítí ? Nástřih je důležitý hlavně proto, aby ve chvíli, kdy se bude rodit hlavička, nedošlo k nekontrolovanému poranění hráze, a také proto, aby se hlavičku dítěte podařilo snáze porodit ? Porození hlavičky miminka je při porodu pánevním koncem nejdramatičtějším momentem ? Tělíčko i s pupečníkem je totiž již před rodidly a pupečník vede mezi pánevní stěnou a hlavičkou k placentě ? V této chvíli dojde k jeho stlačení a krátkému omezení přísunu kyslíku pro miminko ? Proto je důležité porod rychle dokončit. Většinou probíhá i tato závěrečná fáze rychle a bez zádrhelů ? Někdy se však může stát, že se tato Konečná fáze porodu zpomalí a v takovém okamžiku přicházejí na řadu ruce zkušeného porodníka, který hlavičku miminka pomocí speciálních hmatů porodí.

Držím palečky, aby Tvůj porod proběhl bez komplikací a bez problémů!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.9.04 20:51

PKP

Ahoj,

neměj žádný strach z porodu. Mě se dcerka ani nesnažila otočit za celé těhotenství. Mám super doktora, který mi vše vysvětlil a uklidnil mě, že jsem normální česká ženská, která má širokou pánev, tak že by neměl být problém, aby malá šla přirozenou cestou. Jen mi připravil na to, že může porod trvat o něco déle než hlavičkou. Ale také mi potěšil, že děti narozené KP mají krásnou (nepomačkanou) hlavičku, což u naší Aničky byla na 100% pravda!
U nás se otočení na poslední chvíli nekonalo, ale má švagrová šla k porodu s tím, že je mimčo hlavičkou dolů a půl hodiny před porodem jí oznámili, že se otočilo zadečkem dolů. Je to opačný případ, ale opačně to nejspíš jde lépe.
Doktor mi také doporučil, abych cvičila kočičí hrbet, že by to mohlo pomoci.
Přeji pohodový porod
 A

• Citovat
  • Upravit
6429
1.9.04 22:05

Ahoj,

já měla holčinu KP od začátku do konce, i přes pokusy o obrat, který byl tedy děsným zážitkem + ještě to nevyšlo..
Když jsem zjistila, že se už asi neotočí, tak jsem hledala kde co o porodech koncem pánevním.. i se ptala doktorů, kteří se v nemocnici v poradně střídali, co oni na to. Někdo by rodil spontánně, kdyby to bylo před termínem = mimís nebyl moc velký, někdo by to rodil do váhy 3,8, někdo to nechá na pocitech mamky, na co si spíše troufne..

Tak jsem na síti našla studii o porodech koncem pánevním a ve stručnosti výsledky byly takovéto - z něco více než 4000 KP za rok bylo cca 50% naplánováno na císaře, cca 50% šlo na spontánní porod. Z těch 50% spontánních se ale během porodu 55% muselo změnit na akutního císaře… Takže kvůli 1/4 šanci na dokončení porodu spontánně bez komplikací jsem si řekla, že bude SC pro mimíska bezpečnější, o mne nešlo. Jsem za SC ráda, nemusela jsem se obávat toho, že se při porodu pupeční šňůra přiskřípne o hlavičku v porodních cestách.. či že mimko reflexne zvedne ruce nahoru = složitě je budou muset „sundavat“, aby se mohlo odrodit… Holčička se vykulila bez problémů a hned, co mne propustili z JIPky, jsem si ji vzala na rooming-in, abych nemyslela na to, že mne bolí pupík a nejsem s to vstát z postele.. takhle jsem kvůli ní musela a neměla čas „se pozorovat“ po operaci :wink:
Držím palce, ať se zase překulí dolu a ať máš porodníka, kterému budeš plně důvěřovat, pak to zvládnete ať spontánně či císařem.
 Efina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.9.04 22:15

Ahoj holky, mám dotaz.
Mám sice zatím ještě miminko pořád v poloze labilní, jsem teď 28 tt, ale kamarádka mi poradila dělat už touhle dobou takzvané „kočičí hřbety“ (v kleku na rukách „lízat“ podlahu), že prý se miminko natočí hlavou dolů.
Neslyšely jste o tom?
A navíc jak to tady čtu, tak mi připadá, že i když bych ho já přinutila násilím otočit se hlavičkou dolů, tak se asi stejně zas otočí, když bude chtít.
Tak nevím. Ten cvik mi je totiž dost nepříjemný, zdá se mi že při tom moc namáhám záda a břicho.
Dík
 Peťula

• Citovat
  • Upravit
Lea
207
1.9.04 22:17

Ahoj,

já jsem také v 38tt a zrovna zítra jdu na UTZ, protoze 4 PA, které zkouseli pohmatem poznat polohu mého mimca nemohly přijít na to, zda to tvrdé na levé straně pod žebry je hlavička nebo prdelka. Prý mám moc pevné břišní svaly :lol: , no ale já nevím. Tak jsem z toho taky taková všelijaká, ale zítra se aspoň dozvím na čem jsem. Vím, že když bude hlavičkou nahoře, tak mě čeká císař, protože to tady (v Anglii) je normální postup. Já sama nevím, jestli bych to chtěla riskovat, že se to někde v průběhu zasekne :(
Moc jsem ti neporadila, ale alespoň vidíš, že v tom nejsi sama.
Tak se měj hezky, já se utěšuju tím, že nejdůležitější je zdravé miminko.

Ahoj Lea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.9.04 10:35

Ahojky,

stejný problém měla moje kamarádka, cca v 38 tt si šla zaplavčit a miminko se otočilo tak jak mělo - nevím, jestli to byla náhoda ale každopádně to pomohlo..

Zdravím Denisssa 20+6tt

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.5.19 10:35

Větší mimčo a konec pánevní ve 32. tt

Ahojte, končím 32. tt a maličká má zatím pořád hlavičku nahoře. Obvodní gynekoložka už mě připravuje na sekci. Malá je navíc docela velká, má už teď odhad přes 2 kg (dnes 2130 g). Hlavičku ale velkou nemá, spíš obvod bříška a délku nožiček. A já jsem zas malá - ani ne 160 cm. První dceru jsem rodila přirozeně, přetočila se hlavičkou dolů ve 34. tt. Tak pořád ještě doufám…Ale ona nebyla takový „macek“.
Teď jsem byla na ultrazvuku v nemocnici a tam mi pan doktor řekl, že by neměl problém jít do klasického porodu, i když zůstane mimčo KP. Prý kdyby byl problém, sekce se dá udělat vždycky…
Před otěhotněním jsem měla celkem velké problémy s endometriózou kolem dělohy a ona ráda „sedá“ do jizvy po císaři, proto je snaha se sekci v tomto případě vyhnout.
Pro mě je samozřejmě naprostou prioritou zdraví dcery, ale ta sekce mě - přiznám se - docela děsí.
Myslíte, že při této kombinaci (druhorodička, větší miminko a menší maminka, KP) stojí za to zvažovat přirozený porod nebo byste šly raději rovnou do sekce? A je šance, že se dcera ještě otočí, i když je macík?

• Citovat
  • Upravit
2249
14.5.19 10:58
@Anonymní píše:
Ahojte, končím 32. tt a maličká má zatím pořád hlavičku nahoře. Obvodní gynekoložka už mě připravuje na sekci. Malá je navíc docela velká, má už teď odhad přes 2 kg (dnes 2130 g). Hlavičku ale velkou nemá, spíš obvod bříška a délku nožiček. A já jsem zas malá - ani ne 160 cm. První dceru jsem rodila přirozeně, přetočila se hlavičkou dolů ve 34. tt. Tak pořád ještě doufám…Ale ona nebyla takový „macek“.
Teď jsem byla na ultrazvuku v nemocnici a tam mi pan doktor řekl, že by neměl problém jít do klasického porodu, i když zůstane mimčo KP. Prý kdyby byl problém, sekce se dá udělat vždycky…
Před otěhotněním jsem měla celkem velké problémy s endometriózou kolem dělohy a ona ráda „sedá“ do jizvy po císaři, proto je snaha se sekci v tomto případě vyhnout.
Pro mě je samozřejmě naprostou prioritou zdraví dcery, ale ta sekce mě - přiznám se - docela děsí.
Myslíte, že při této kombinaci (druhorodička, větší miminko a menší maminka, KP) stojí za to zvažovat přirozený porod nebo byste šly raději rovnou do sekce? A je šance, že se dcera ještě otočí, i když je macík?

Otočit se může i hodinu před porodem. :nevim:
Moje mimino je taky pořád KP a vzhledem k porodním váhám předchozích dětí je předpoklad, že i tohle mimino bude mít 4 kila a nad císařem vůbec neuvažuju.
Načetla jsem dost článků, kde i prvorodičky s přehledem a bez poranění porodily 4 kilové děti kp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15167
14.5.19 12:16

Mas jeste dva mesice do porodu. mimco se jeste otoci. segre se otocil v 39 tt.klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí