Porod s epidurálem

er
13
14.9.10 12:12

Porod s EPIDURÁLEM

Ahojky. Za měsíc mám rodit a chci vyskoušet epidurál. Je to dobré? Jaké s tím máte skušenosti? Funguje to stále, až do konce porodu, že nejsou cítit ty silné bolesti? :oops: Moc děkuji za odpovědi. Erika :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3200
14.9.10 12:28
er píše:
Ahojky. Za měsíc mám rodit a chci vyskoušet epidurál. Je to dobré? Jaké s tím máte skušenosti? Funguje to stále, až do konce porodu, že nejsou cítit ty silné bolesti? :oops: Moc děkuji za odpovědi. Erika :lol:

Ahojjá jsem vždycky říkala,že epidurál nikdy,že si nenechám něco píchat do zad!Názor jsem změnila při porodu v šílených bolestech,které jsem měla a myslela jsem že asi umřu.
Tak abych to zkrátila,přistoupila jsem tedy na epidurál…anesteziolog přišel,řekl mi jak to bude probíhat a šli jsme na to…
ležela jsem na boku a on píchal..jenže kontrakce po třech minutách a nesmět se pohnout-strašný…nakonec se mu to nepodařilo píchnout to na to správné místo a tak to zkoušel asi 4krát!Bez úspěchu.Místo toho mi dali něco jen do žíly abych to přežila…
druhý den po porodu jsem necítila palec na noze a půl pravé ruky z toho,že mi asi napíchnul nechtěně nějaký nerv.asi za dva měsíce se to sorvnalo.

Co se týká epiduralu,tak myslím že je to velká úleva od bolestí a že funguje až do samotného konce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
14.9.10 12:29

tím tě samozřejmě nechci nijak strašit!!! :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2667
14.9.10 12:34

já epi měla a obdivuju ty,co rodily bez něj.Příští porod,pokud nějaký bude,jedině s ním :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
14.9.10 12:37

Er slyšela jsem velkou chválu na anseteziology z Anestaru http://www.anestar.cz/
Možná by nebylo od věci je zkontaktovat a optat se jich. Zavedení epidurálu je invazivní výkon, který se může zkomplikovat; než se pro něj rozhodneš, měla bys tato rizika znát. Stejně tak, samozřejmě, jako bys měla vědět vše o tom, jak zavedení a použití probíhá atd.
Je dobré informace hledat přímo u odborného zdroje, tam, kde tomu rozumějí a ne, při vší úctě ke všem maminkám, které s epi rodily, u laiků.
Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
14.9.10 12:42

Tak já taky neměla v plánu rodit s epidurálem, ale člověk míní… Jsem astmatik a pak už jsem i omdlévala nedostatkem kyslíku. Takže jsme se s PA domluvili, že mi píchnou EPI, abych si chvíli odpočinula a měla sílu tlačit. To už ta bolest byla fakt nesnesitelná a přesně - vydržet se nepohnout byla síla, zvlášť když anesteziolog byl protivnej, že po něm někdo chce práci. Ale zadařilo se napoprvé (fakt jsem držela ani se nehnula) a za chvíli začal působit. Zcela asi po půl hodině. Dali mi dávku přibližně na hodinu, abych pak mohla přirozeně porodit (prostě cítila, kdy tlačit) s tím, že kdyžtak připíchnout. Ale trvalo to dýl, než přestal působit úplně. Každopádně mezitím jsem se otevřela natolik, že jsem měla myšlenky jen na to, jak ještě vydržet netlačit, aby dítě dorotovalo tam, kam má. To jsem trpěla jak pes, ale nedá se říct, že vyloženě bolestí, spíš to byl neuvěřitelný tlak. A pak trvalo třičtvrtě hodiny, než se mi podařilo malého vytlačit. To jsem taky bolest vlastně nevnímala, spíš obrovský tlak a to, že to nejde.
Takže si myslím, že epidurál pomůže v těch nejhorších kontrakcích a pak už je člověk natolik mimo, že ho asi nepotřebuje :lol: Nicméně snaží se, aby nepůsobil až do konce, aby žena cítila právě ty kontrakce, jinak neví, kdy má tlačit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
14.9.10 13:26

Víš, opravdu nechci dělat chytrou, ale epidurál je od toho, když tělo nezvládá samo a je (nutně) třeba porodu nějak pomoct, ne od toho, že ho „chceš vyzkoušet“. Dopředu přece nemáš šanci vědět, jaký budeš mít porod. Ta bolest má nějaký smysl. Ono taky epidurál není s nulovým rizikem, takže je třeba ho dávat jen v opodstatněných případech, pro svůj klid si to opravdu dobře prostuduj.
Přeju, ať to jde v pohodě a obejdeš se bez epidurálu a spol.
Lenka+3

Příspěvek upraven 14.09.10 v 13:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
14.9.10 13:26

Já měla u obou dětí. S anesteziologem jsem se vždy nasmála! V pohodě, chovali se slušně. Napíchli napoprvé, při kontrakcích po minutě, ale dá se poslouchat, co říkají, pak je vše v pořádku. Značně se mi ulevilo, ale kontrakce jsem pořád cítila, myslím, že to bylo tak, jak to mělo být. Pak jsem cítila brnění nohou, spíš překysličením, než tím epidurálem asi. Jinak žádné potíže. Na tlačení jsem už to byla zas jen já bez epidurálu:D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
14.9.10 13:53

Já jsem Epi měla. Říkala jsem si o něj od začátku porodu - rodila jsem 28h v neskutečných bolestech. Bohužel mi ho daly až když jsem spíš měla jít tlačit a poslouchat tělo, prostě v nepravou chvíli. ALe za sebe mohu doporučit. Bolest vůbec necítíš, opravdu si odpočineš u toho. Mě ho píchaly v sedě, nemusela jsem ležet. CO mě trošku vyděsilo bylo po porodu velké vypálené kolečko na zádech. Prý jak mi to něčím dezinfikovaly nebo co, nevím přesně. Docela to potom pálelo. Pokud můžu také doporučit, určitě bych epi při delším porodu ano, aby si člověk odpočinul, nabral síly na tlačení, vyspal se. Na samotné tlačení už pouze hodně mírný nebo žádný. Nevím jak bych tlačila kdybych ho měla, asi bych nepoznala že mám kontrakci a bylo by to těžké. Nedokážu si to představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marishka89
14.9.10 14:32

Já jsem si prodělala lumbální punkci, a pokud vím epidural se píchá podobně že? Už nikdy bych nic takového neabsolvovala!!! Neskutečně ten vpich bolel. Jak je to u EPI nevím,ale myslím že to bude dost obdobné :(

• Citovat
  • Upravit
20777
14.9.10 14:40
Marishka89 píše:
Já jsem si prodělala lumbální punkci, a pokud vím epidural se píchá podobně že? Už nikdy bych nic takového neabsolvovala!!! Neskutečně ten vpich bolel. Jak je to u EPI nevím,ale myslím že to bude dost obdobné :(

ten vpich v těch porodních bolestech nevnímáš…
Mně pak ale dost otíkaly nohy a bolely mě dlouho záda. Pokud to půjde, tak zkusím bez epi. Ale už to neberu jako strašné zlo jak před prvním porodem, protože mi hrozně pomoh

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
14.9.10 15:09

Pokud vím, tak vpich epi nebolí. Oni napřed to místo umrtví- injekcí, což každý cítí jinak. Ale porodní bolesti jsou horší. Potom píchnou injekci do zad na ten epi, z toho mi vedla hadička až ke krku, tu mi přilepily k tomu krku a tou hadičkou mi přidávaly dávky, takže už žádné další vpichy nebyly. Dokonce jsem ani necítila na zádech že bych tam měla něco.
Epi nebolí, bolí porodní bolesti. Dopředu nad tím nemá cenu asi moc přemýšlet. Pokud budeš cítit, že potřebuješ ulevit, tak si o něj řekni, protože ty větší bolesti ještě přijdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
14.9.10 15:15

já epidurál měla a stále říkám, že za ten vynález by měli dostat nobelovku. Bez epi a manžela bych tam snad zhebla. S epidurálem bych klidně rodila 2 dny. Ale byla jsem ta šťastná, který krásně sednul, porod urychlil. Před epi na 2 prsty , do půl hodiny 7cm. Za dalších 15 min 10 a šlo se tlačit.

• Citovat
  • Upravit
janibubi
14.9.10 15:49

Ja sla rodit s tim,ze si do zad pichat nic nedam-bojim se jehly.Samozdrejme jako prvorodicka sem se bala a vsichni me strasily,zacala sem rodit a porad sem cekala tu nesnesitelnou bolest,ale zvladala sem to ,teda az na momenty,kdy sem musela lezet na monitoru to byli muka.
Kdyz uz jsem byla unavena a hladova,chtela sem epidu,ale to mi sestra rekla ,ze uz ne,ze jdeme tlacit.To sem na nej nemyslela,byla uleva ,ze tlacim,ze konecne jen necekam a vedela sem,ze bude konec.

Takze ja ,ktera sem ani nevedela,kdy se epid.dava :oops: a porad cekala na to nesnesytelny,jak me vsichni strasily,sem to zvladla i bez nej a sem moc rada.Vsechno co ti pomuze,muze i uskodit,takze tesko radit,kazdej i snasi bolesti jinak

• Citovat
  • Upravit
9306
14.9.10 16:08

Tak já taky písnu. :srdce: z Epidurálu mám hruzu!

Porod jsem neměla zrovna klidný :pankac: , dlouho jsem tlačila a od začátku prvního těhu jsem si říkala, že dřív se taky rodilo bez toho a taky to každá zvládla, :think: trocha řevu ale je to přiroda a tělo " jede " tak jak má..My mu jen pomáháme. :andel: A myslela jsem si o těch co mají epidurál, že jsou " rozmazlené" :cert: :lol: Jenže pak jsem začala rodit, otevírací doba naprosto v pořádku, :dance: smích, prostě nic se nedělo, ale od doby co jsem byla na 8cm a David se jaksi zasekl někde v cestách :jazyk: a několik hodin jsem slyšela " už vidíme chocholku" :think: a já fakt myslela že tam PARDON CHCÍPNU!!!!!!!!!! :nevim: Prosila jsem je o epidurál,( i za přes to, že z něj mám hruzu že se to píchá tam kam se to píchá) ten prý už v tomhle stádiu nejde, :think: o cisaře, nešel, protože byl už moc dole a nemohl by zase nahoru :think: .. a to teda jsem je fakt prosila po pomoc, místo toho jsem dostala přidaný oxytocyn- :-P nevim jak se to píše.. Takže toˇmůj první porod. Ale musím říct, že ségra i chlap co seděl na chodbě tak oba říkali ( ségra taky rodila bez epi ale ta měla hladší porody) že klobouk dolu že jsem ho nechtěla. při šití kdy tam byl už přítel tak se bavil s dr o tom jak se píchá ten Epi a když mu řekla postup, tak mi řekl,že je na mě hrozně hrdý a že je neskutečně rád že jsem si to nenechala píchnout.

Teď jsem 12týden druhého těhu. Od // na testu myslim na porod, každou noc rodim ve snu, a někdy si říkám, že to zkusím, ale pak zase že ne.Fakt se toho bojím. Teď se modlim za to, že druhý porod bývá rychlejší tak snad to tak bude a já to přežiju bez toho.. A můj plán je rodit bez epi, ale jestli mě zase čeká to co bylo prvně tak si o něj ASI řeknu i když se ho bojím.. :-o :lol:

Takže závěr.. Kloubouk dolu před těma co mají odvahu si to nechat píchnout, já mám z toho normálně trauma! A věřim tomu, že to zvládnu bez toho. Kdybych nebyla posera,tak napišu mojí zkušenost z epi taky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Užitečné odkazy

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky