Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, jsem ve 38. týdnu a zajímá mě, zda je tu někdo, kdo rodil normálně s vyhřelou ploténkou. Mám L5 S1-v bederní části. Nález před 8 mi lety asi 9mm. V posledních letech výrazné zlepšení a v těhu v podstatě bez obtíží…Mám ale obavu, zda mi hrozí při přirozeném porodu nějaké nebezpečí zhoršení…a jestli mi vůbec můžou píchnout epidural..
Mám obdobné potíže, čtvrté těhotenství zatím bez problémů, předchozí taky, ale po třetím porodu, když byly prckovi dva týdny, tak se mi rozjely příšerné bolesti, problém byl kojení, co mi dát, na uvolnění křeče a uskřípnutí neměli co nasadit, bolesti cca tři měsíce. Pak pár měsíců klid a znovu, opakovaně na pohotovosti a řešení, že léčba při kojení je nereálná:((Pomohlo mi až když bylo klukovi třičtvrtě roku začít chodit intenzivně cvičit, když byla záda bez bolesti a v klidu a pak mi to dalo pokoj na dlouho. Teď v těhotenství zas necvičím, nemám na to páru, nejsem nejmladší, tak mám strach, že se mě to zas ozve. Jinak u porodu jsem nikdy epidurál nechtěla, mám se zády potíže léta, tak bych si to netrofla dráždit.
Já rodila před 4 měsíci s výhřezem a v pohodě a bez epidurálu ale normálně mi ho nabídli
, držím palečky ![]()
Tak mě se výhřez objevil po porodu, když malé bylo asi půl roku. Byly to strašné bolesti, v noci mi musel manžel volat sanitku a pak několikrát na pohotovosti. Je pravda, že pokud je mimčo kojené, tak je to s léčbou horší, ale mě strašně pomohl lokalizovaný obstřik ploténky pod CT. Kojení to vůbec nevadí. Sice to trvalo asi tak dva měsíce, než jsem se k tomu zákroku dostala (dlouhé objednávací lhůty)a ta bolest byla hrozná, ale stálo to za to. Vše hradí pojišťovna.