Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Maminky chtěla jsem se zeptat je tu některá která rodila v Brně v Bohunicích a má vaše dítko parézu? já rodila letos v květnu a boužel syn se mi sekl v porodních cestách a má parézu pr. ručičky! jsem na ně docela naštvaná, protože jsem diabetička a jezdila jsem na kontroly, potom jsem šla na vyvolávaný porod, protože mimčo už bylo velké! jelikož ten den už se paní doktroce mimčo nechcelo měřit, šla jsem rodit klasicky a to mi říkali když bude mít okolo 4kg a víc půjdu určitě na císař! Petřík měl 4.27kg, takže byl velký a boužel se mi sekl! má dva měsíce od porodnice sním cvičím 4× denně Vojtovku,1× týdně jezdíme do Olomouce, takže je to docela zápřah! je tu nějaká maminka která má podobný případ s parézkou? ![]()
Vůbec nevim co to je …ale chci říct že doktoři sou tam neschopní…jen pár vyjímek..už bych tam rodit nešla..po tom co sem si tam poslechla..já naštěstí byla bez komplikací…ale ostatní mamky…vedle maminka rodila koncem pánevním 4,5 kg dítě…přrozeně!! no magoří!
Za parezu nemuzou lekari
.Hodne velkych mimin to ma nebo si zlomi klicni kost.Mala to mela taky.
@danuš84 za parezu nemohou lékaři. To se prostě stane. I kdybys rodila kdekoli jinde. ( já měla první dceru s UZ odhadem 4400 g, nakonec měla "jen " 4000, nikdo se nepozastavoval nad ničím, jako, že bych třeba měla rodit SC apod, narodila se, byla v pořádku )
Ano, rodila jsem v Bohunicích, lepší porodní průběh jsem si nemohla přát, jsou tam machři ![]()
Příspěvek upraven 06.08.12 v 19:37
Paréza brachiálního plexu, to je jakoby že ta ručka je ochrnutá, no je více stupňů, některé děti ji mají jen zhmožděnou, utlačenou a tím pádem se jim brzy po porodu rozcvičí, ale my máme boužel porušeny nervy, ale ještě nevíme jestli jsou nervíky přerušeny, utlačeny, přetrženy nebo vytrženy! ale prostě máme nejhorší typ a nejtěžší, takže Petřík ručkou vůbec nehýbal! teď začíná trochu prstíky a zápěstím, malinko ramínkem, ale to je zatím vše!4× denně cvičíme Vojtovku a je to docela drsný, malý u toho děsně plače a moc pokroky nevidíme
Rodila jsem tam před 3roky dcerku a byla jsem vcelku spokojená, vůbec by mě nenapadlo co by se teď mohlo stát, pořád jsem věřila doktorům (jelikož jsem tam také zaměstaná jako zdravotní sestra) a jezdila jsem na časté kontroly kvůli diabetu, tak jsem jim věřila že vědí co dělají! pořád jsem měla strach aby Petřík měl všechny prstíky, dvě ruce, nohy a aby neměl po mě cukrovku, ale paréza ta by mě nikdy nenapadla, jelikož jsem zdravotní sestra nikdy jsem se stím nesetkala a ani otom pořádně neslyšela! myslím že jako riziková jsem měla mít u porodu pořádnýho doktora a nejen PA a nějakou mladou doktorku, která u mě stála a jen se mě opírala o břicho, nevím proč tam byla, kdyby mi aspoň na břicho pořádně zatlačila a pomohla malýmu ven! PA už ke konci docela znervózněla a začla panikařit a volat doktora, že se malý sekl…sakra tak proč tam ten doktor nebyl hned
![]()
Dano : ale za tu parezu proste lekari nemuzou.
Jestlize se malej zasekl je vec druha ale s parezou za tu nemuzou.Deje se to uz v brichu…
Holky jak se to veme mohou a nemohou, v mým případě si myslím že mohou…jako diabetička jim muselo být jasný že budu mít velké dítě, natož když už je druhé! měli mi ho před porodem změřit aspoň odhadovou váhu a taky jako dia jsem měla mít u porodu pořádnýho doktora neli i diabetologa a ne abych si sama musela měřit glykémie a pomale se dožadovat glukózy!
Kattkka a vaše dcerka měla co? zlomaná klíční kost je vtomto případě nejlepší, ta se zahojí a je to, ale paréza ta je na roky, neli na pořád ![]()
Kattkka co se děje v břichu? paréza se stane až při tlačení, když se ramínkama mimčo sekne…vím že vysloveně za to nemůžou, ale když ví že je dítě velké mají matku vzít rovnou na císař nebo má být u porodu doktor-zkušený doktor, stačilo by kdyby mě otočili na čtyři a šel by rychleji ven, ale tohle jsem se dočetla boužel pozdě ![]()
@danuš84 a stěžovala sis?
Já jako trombotička s velmi rizikovým těhotenstvím, sledovaná celou dobu hematologem, od 20 tt ambulantně přímo co týden v Bohunicích si nemohu stěžovat absolutně na nic. Jak příprava na porod( musel být předčasný),tak samotný průběh, péče po až hystericky velká, musela jsem sama lékaře pacifikovat, at´to nepřehání, nejsem nesvéprávná, do důchodu si mě tam s dítětem nechávat nemusejí ![]()
Domnívám se, že samotná váha, obvzlášt´ u druhorodičky není až takovým důvodem k SC. Občas těžko rodí „prostorově velké“ mamky i malé děti a naopak drobné zvládají s přehledem obříky. ![]()
Mela mela parezku nemela ji tak strasnou. CCa do trictvrte roka jsme cvicili.
Tohle neni pravidlem ze druhe dite znamena velke spis ten diabetes.
Jenomze v dnesni dobe se rodi deti hodne s vahou 4KG.
Ale ty si asi chces postezovat vid?? ![]()
[
e@danuš84 píše:
Kattkka co se děje v břichu? paréza se stane až při tlačení, když se ramínkama mimčo sekne…vím že vysloveně za to nemůžou, ale když ví že je dítě velké mají matku vzít rovnou na císař nebo má být u porodu doktor-zkušený doktor, stačilo by kdyby mě otočili na čtyři a šel by rychleji ven, ale tohle jsem se dočetla boužel pozdě
Ne neni tomu tak mala se mi nesekla nikde
.Deje se tomu tak ze dite ma malo mista…
Jezis a proc kazde dite ktere ma vahu 4 odhad hned davat na cisare?? Neni lepsi normalni porod.
Mala mela porodni vahu 4620 a 54 cm…
Nečetla jsem vše, jen letmo. Paréza brachiálního plexu není způsobená průchodem dítěte porodními cestami, ale je to vždy! nevhodnou manipulací s dítětem. Zjednodušeně to je prostě z toho, že dítě lapnou za ruku a tahají přímo za ni (jak jsem zjšťovala, je to jediný možný mechanizmus vzniku tohoto typu zranění). Pokud se dítě „sekne“ v porodních cestách, je pouze jediná bezpečná mmetoda a to je změna polohy matky- tím totiž změní polohu i dítě, i veliké mimino pak může projít. V poloze na zádech nebo v pololehu/polosedu jsou totiž porodní cesty až o 40procent užší… Pokud dojde k přerušení nervů, je to zranění nevratné.
Postěžovat si určitě nechci, jen jsem založila téma a chtěla jsem se seznámit s maminkami co také rodili v Bohunicích a mají dítě s parézkou, abych se snimi mohla podělit o zkušenosti a rady!
Doopravdy záleží na jakého lékaře se narazí u prvního porodu si taky nemůžu vůbec stěžovat, ale teď na PA si také nemohu stěžovat byla perfektní, pomáhala mi,radila…jen si mě měl hlídat doktor a to řekl i můj gynekolog a většinou je pravidlem že druhé dítě u diabetičky je vždy větší a velké!
Přesně jak píše paní TýnkaK je to špatnou manipulací a to taky manžel viděl jak ho sestra vyloženě rvala ven, ale tohle ji nezazlívám nic jiného ji nezbylo, jinak by se malá udusil, ale měli mi změnit polohu a když tak nejsou sestry proškolené má tam být zkušený doktor!
Právě ještě nevíme jestli jsou nervy přerušeny a jak moc, v út jedem do Prahy na EMG a snad se dovíme víc!
@danuš84 píše:
Postěžovat si určitě nechci, jen jsem založila téma a chtěla jsem se seznámit s maminkami co také rodili v Bohunicích a mají dítě s parézkou, abych se snimi mohla podělit o zkušenosti a rady!
Doopravdy záleží na jakého lékaře se narazí u prvního porodu si taky nemůžu vůbec stěžovat, ale teď na PA si také nemohu stěžovat byla perfektní, pomáhala mi,radila…jen si mě měl hlídat doktor a to řekl i můj gynekolog a většinou je pravidlem že druhé dítě u diabetičky je vždy větší a velké!
Přesně jak píše paní TýnkaK je to špatnou manipulací a to taky manžel viděl jak ho sestra vyloženě rvala ven, ale tohle ji nezazlívám nic jiného ji nezbylo, jinak by se malá udusil, ale měli mi změnit polohu a když tak nejsou sestry proškolené má tam být zkušený doktor!
Právě ještě nevíme jestli jsou nervy přerušeny a jak moc, v út jedem do Prahy na EMG a snad se dovíme víc!
To právě bohužel není nikdy NUTNÉ, je to prostě hrozně nebezpečné a jiné metody, jak pomoct dítěti ne svět, jsou. Je mi to moc líto, že vás tohle potkalo, viníkem je bez diskuze ten, kdo za ruku tahal. Ne velikost dítěte.
Tak tím pádem je viníkem PA, ale na druhou stranu, když se sekl a fialověl co měla dělat? já tomu nějak nerozumím, jen teď je to příšerný s malým lítáme po vyšetřeních,4× denně cvičit, je to psychicky jak na něho tak na nás…
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.