Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak kdybych jeste popisovala sestricky, tak by to bylo na 3 stranky
![]()
Souhlasim s Viki, nejvice mne pomahala prave ta cernovlaska a celkem jeste byla hodna jedna slovenka. Jinak co se tyce rad sestricek, to byla kapitola sama. Vubec nemeli ten samy nazor na jeden dotaz a co vekova kategorie to jina odpoved. Uplne bylo znat, jak ty starsi setricky maji nazory z dob totality
a u mladsich to bylo lepsi.
Pani roznasecka jidel… no coment
a jidlo
![]()
Ariano, co se tyka tech sprch, tak za me je tam 2× opravovali, takze tam na cele oddeleni fungovaly jen 2 sprchy
z toho asi 2dny tekla jsen studena voda ![]()
Ale nevim, jetli se na tom shodneme, me tam alespon uklidnovalo to venkovni prostredi s balkonkem. Vyhled na stromy a v tom hornim patre na tech posledni 4 dny krasny vyhled na Vltavu a cukrak ![]()
Iri
Ahoj,našla by se nějaká čerstvá mamča,která teď porodila,chtěla bych vědět jak to tam je s plínkama,v poradně je velká cedule,že si plínky máme přinést a že děkují za pochopení,to nedávají vůbec žádné?Dále by mě zajímali vaše zkušenosti v poradně,já tam byla dvakrát a úplně mě ohromilo nezájem lékaře a hlavně včera doktora Zikmunda,jeho vyšetření je velmi bolestivé,při příchodu se na mě ani nepodíval a zeptal se jestli mám nějaký problém,řekla jsem že ne a opět se na mě nepodíval a něco si psal,po minutě mi položil stejnou otázku,myslím že bych si snad zasloužila více zájmu,mám za sebou 2porody v 35týdnu v Podolí z toho 1.holčička zemřela 14 dní po porodu,soudě dle mého gynekologa špatnou technikou porodu,je to už 17 let tak doufán,že se personál vyměnil,nyní jsem po redukci dvojčat ze zdravotních důvodů.Máte někdo dobrou zkušenost v poradně s nějakým lékařem?Nyní jdu do poradny v úterý,má jednotlivé dny v týdnu poradnu vždy stejný lékař?Díky za vaše zkušenosti.
Romčo, na dr. Zikmunda mám taky velmi špatné vzpomínky. Je to starý arogantní ***. Plínky nám ještě v říjnu dali, ale mně to nestačilo, asi jsem to předvídala, měla jsem s sebou vlastní balík. Takže doporučuju. Je mi moc líto, že Ti tam zemřelo miminko, asi bych tam po takovéhle zkušenosti nešla… Ale ten porod samotný u mě proběhl velmi dobře, mohla jsem si vybrat polohu, p.a. byla velmi příjemná a vstřícná. Jestli tam přes tu hroznou zkušenost jdeš, buď nekompromisní. Když něco nechceš, tak si za tím stůj. Sice se na Tebe možná někdo bude tvářit kysele, ale co se dá dělat. Kdybych měla u porodu dr. Zikmunda, tak ho asi pošlu někam. Mě by si taky nevšímal, kdybych se ho na nic neptala a nechtěla po něm, aby mi napsal Yal, neotravovala ho s porodním plánem (to mě doslova rozbrečel, jak se ke mně choval) a nenutil mě jít na monitor v čase, který se mi vůbec nehodil… ![]()
Teda holky, dr.Zikmund na vas taky udelal dojem, kdyz uz jsme u toho stezovani si, boli pri vysetreni STRASNE! Kdyz jsem mu pri tom couvala, okriknul me hrube, at nedelam sceny kvuli dvema prstum, vzdyt tamtudy proleze cele dite! Reditel Podoli, jak jsem se doslechla z nemocnicnich drbu, pekne peruje zamestnance, zalezi mu na dobre povesti nemocnice. Mozna by neskodilo, kdyby nakouknul do techhle stranek
a vycistil to tam od tech starych struktur. Ale at porad jen nekritizuju, uplne fantasticka je dr.Hujova, mladicky dr.Verner a dr.Darebny, kez jim to mile profesionalni vystupovani vydrzi po celou karieru! Jeste byl jeden mlady dr.na porodnim sale, ten byl take moc hodny a neboli ani trosicku ![]()
Ahoj Holky,
rodila jsem také v Podolí v květnu 2004, porod a péče při porodu byla naprosto úžasná!! pochvaluji to do dneška, ale na šestinedělí byli tak neuvěřitelně protivné sestry!! nemyslím dětské, ale ženské! Fakt hrůza, ale na Podolí jsem tímto nezanevřela a šla bych tam znovu, myslím, že zdejší péče je velmi dobrá!!
Mějte se krásně
Paní na rozvážení jídla byla svá,ale na mě si moc nepřišla…JInak skorosestra byla na nadstandartu na P2 a byl to úplně jiný přístup…Jsem byla u toho…Neříkám,že by sestry nepomáhaly,ale prostě na nich bylo vidět
…ach jo,už zase otravuje… ![]()
Při druhém mimi chci být sice v Podolí,ale zkusím se procpat na nadstandart nebo se alespoň nenechám tak zdeptat… ![]()
tak papa
Ještě dodatek-Dr.Verner a Otčenášek super,taktéž por.asistentka Mrázová Petra a Guthová Kateřina…Plínek ti dají balík,ale je to rozpočítané 5ks na den,takže ke konci už je to bída,takže radši nějaké sebou…a klidně i hadrové,s těma je to mizérie…
Rodila jsem v říjnu 2004.. ![]()
Ahoj holky,
v Podolí jsem rodila 27.1.2005 /tedy před týdnem/. Do poradny jsem chodila k MUDr. Měchurové. Je moc příjemná a je to primářka oddělení P1 a P2. Je tam ve středu v ambulanci č.3. Ale nevím jak se k ní objednat, myslím, že má dost plno /já měla protekci/. Měla jsem rodit císařem, protože mimi bylo koncem pánevním, ale při nástupu do porodnice zjistili, že se otočilo, takže se jelo domů. Rodila jsem týden po termínu indukcí protože jsem měla slušný monitor vždycky až třetí za den. Takže pro klid můj i manželův mi paní doktorka doporučila porod vyvolat. Co se týče samotného porodu nemůžu si na nic stěžovat. Moc milá PA Karbulková a MUDr. Števíková. Obě dvě mladé ale moc ochotné a pohodové. Na sále byl manžel a dokonce tam poté bez problémů pustili i moji mamku. Po porodu nám přivezli i pohoštění.
Co se týče oddělení šestinedělí vesměs si taky nemůžu stěžovat. Dětské sestry byly v pohodě, střašně hodné byly dvě mladé sestřičky. /o té černovlasé už někdo psal/. Ženské taky nebyly špatné. Plín dávají málo myslím, že jich bylo asi 10. Říkali, že bohužel přišli o sponzora a čistící ubrousky si taky vezměte svoje.
Myslím, že Podolí můžu jen doporučit, jsou tam opravdu odborníci a pokud chtete být v klidu, že vše dobře dopadne určitě rodťe tam.
PS. Spolubydlící na pokoji rodila kleštěma a šla dokonce domů už třetí den. Oba dva byli úplně v pohodě. /dle sestřičky jsou v Podolí na klešťové porody opravdu vyhlášení/. V malé porodnici se sice můžete cítit víc opečovávaní, ale kdyby byl problém, tak ho tam nemusí zvládnout. Vždycky je něco za něco.
Brambůrka
Já mám také ještě čerstvé zážitky z Podolí, rodila jsem 19.1.2005.. v pul 6 ráno ve 35 tt mi odtekla plodova voda, za tri hodiny jsme byli uz na přijmu, za pul hodiny jsem uz byla na sale a mohla tlačit, po necelych dvou hodinach se rozhodovali o ukonceni porodu klestemi nebo cisarem, kontrakce i s kapackou oxytocinu zeslabovaly a prodluzovaly se intervaly mezi nimi, nakonec mne prevezli na operacni sal, napichli epiduar a za chvili uz byl na svete muj drobecek.. Mela jsem mensi komplikace, tyden jsem mela cevku z mocoveho mechyre, protoze se ho podarilo porusit a z jizvy v podbrisku pet dni katetr na odvod krve. Sedmy den mne propustili a ja se prestehovala na detskou JIP, kde jsem byla tyden uz s klucikem na pokoji.Plenkove kalhotky a ubrousky jsem musela uz mit svoje.. pro nedostatek mist na JIP mne prevezli na odd sestinedeli a musim rict ze s peci zenskych sestricek jsem byla nadmiru spokojena. S detskymi sestrickami na Jipu byla vyborna spoluprace, prevazne mlade a prijemne.Pri porodu mne nechali at si vyberu polohu, nabizeli tlaceni mimo kreslo a byl tam vyborny mladsi doktor, svetlezrzavy typ.Na oddeleni sestinedeli bylo snad nejhorsi socialni zarizeni, opryskane sprchy, zima, kose na pouzite vlozky bez vika, jidlo take hruza, prevazne uz studene a polevky nevabneho vzhledu pripominajici hrachovku!
Andrea
Konečně jsem se v poradně v Podolí dostala k opravdovému doktorovi a jsem z něj nadšená,doktor Verner,jeho přístup je přesně takový jak jsem si představovala.Řekla jsem mu,že k doktorovi Zikmundovi mě už nikdo nadostane,proč nejsou všichni takový?Pokud je tam takových lékařů víc měli by dostávat zvláštní odměny na rozdíl od těch arogantních ze staré školy.Škoda že tyhle stránky nečte ředitel porodnice.Těším se příští týden do poradny protože se od doktora Vernera něco dozvím.
Romčo, to je fajn, že jsi našla dobrého doktora. O Dr. Vernerovi jsem už slyšlea, taky samou chválu. Je tam pochopitelně dobrých lékařů víc, ale stejně si myslím, že tuhle práci by měly dělat porodní asistentky. Lékaři by tu měli být v případě komplikací.
Já jsem rodila v Podolí v listopadu 2004, porod v pohodě, ale ta poporodní péče fakt děsná! Sestřičky byly sice osobně milé (až na výjimky), ale staraly se jen v případě, že člověk výslovně o něco požádal. A dětské vizita - první den prosvištěla, s úsměvem sdělila, že malá je OK a krásně saje, druhý den totéž, třetí den už úsměvů ubývalo, že mám málo mlíka a že jí jde váha dolů. Čtvrtý den krize, pátý den na:,–(ili dokrmy, zezačátku stříkačkou, ale pak rovnou z lahvičky. Nikdo se nezajímal, proč mi nepřichází laktace, nikdo mi pořádně neukázal jak kojit, když jsem chtěla naučit dokrmovat jinak než z lahvičky, řekli mi, že už to nemá cenu… Teprve PA u mě doma si všimla, že malá umí skvěle předstírat, že saje, aniž by pila. Doma jsme se rozkojily, ale už ne tolik, aby to šlo bez příkrmů. Vydržely jsme kojit do 3 měsíců, pak už řvala, jak viděla prso. Dodneška jí odsávám a přidávám svoje mlíko do jídla, ale samozřejmě žádná sláva. Takže zvažuju, že příští porod absolvuju v Krči, kde jsou podmínky nesrovnatelné, ale zas tam operuje Kozí komando (jak říká můj muž Laktační lize).
Mild
PS. Na závěr perlička: Když jsem asi pátý den po porodu prosila jednu sestřičku po kojení o dokrm, pravila mi: „Tak kolik jste toho ze sebe vymačkala?“ Jako aby věděla, kolik mi má toho přinést. To člověku vážně dodá sebevědomí.
Mě čeká porod v Podolí v srpnu (tedy pokud nebude plno). Máte nějaké čerstvější zkušenosti s porodem a péčí v UPMD? Díky ![]()
Kačenko, tady je odkaz na popis mého porodu…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
jak jsem se tu dočetla, nejsem jediná, komu bylo v podolí vyměněno miminko…
A jinak ještě něco, co jsem tam nenapsala - já byla spokojená s PA i sestřičkami na šestinedělí, bohužel mě nasr… dětská doktorka a vůbec celkový přístup k řešení naší žloutenky. Hynek měl docela silnou, byli jsme tam dlouho, svítil se 6 dní a nedostal se pod hodnotu 200. Když nás konečně pustili domů, museli jsme tam pak denně dojíždět na ambulanci na odběry, kde mi doktorka řekla, že to zase stoupá a je to horší a horší a že ještě před další hospitalizací zkusíme převařit MM. Nezkusili jsme, rovnou nás poslala do Krče na dětský. Tam to bylo to samý co v Podolí, 6 dní se svítil a nic z toho, když jsme tam pak konečně převařili MM, kleslo to a začal blednout, ovšem řekli mi, ať kojím dál. To už jsme šli domů a s opětovným kojením nepřevařeného MM byl během dne jak broskev.
Beru Medrol, což jsou kortikosteroidy, všem doktorům od Podolí po Krč jsem to neustále hlásila. Pak jsem si musela sama zjistit, že ty kortikosteroidy se uvolňují do MM, přičemž jsem víceméně sama přestala kojit a dala UM. Pak jsme naklusali k naší pediatričce, která mi to schválila a jen valila oči nad tím, jak mě mohli nechat v obou nemocnicích kojit, že to mlíko mu prostě určitě vadí. Do dvou týdnů bylo po žloutence…
Čili já byla spokojená se sestrami, ale doktoři mě vytočili všichni do jednoho…
Kačenko, nezapomeň potom napsat, jaké to bylo… Já tam plánuji jít v září. ![]()
Mám zkušenosti z loňského jara - miminko mi sice asi dali moje (ono je taky dost nápadné
), ale moje zkušenosti se trochu podobají těm Václavčiným - většina porodu na oddělení pro těhotné (nebylo místo a pak asi ani doktoři - v noci, ale to se může stát kdekoli), žádný klystýr (nevím proč - několikrát jsem o něj žádala, nejdřív prý bylo brzy, pak zase pozdě
), „choďte okolo monitoru“ - nojo, jenže „choďte“ (!!). když máte co dvě minuty silné kontrakce už pěkných pár hodin a ne a ne se otevřít a povzbudivé „až přijde pan doktor, on to rozruší a bude to raz dva“ (a pan doktor nikde od půlnoci až do šesti ráno).
Porodní sál moc pěkný, ale na kapačce a na stole jsem si jeho vymožeností moc neužila
- co mi ale opravdu vadilo, bylo odnesení miminka, kterého jsem se pak nemohla dožádat. Původně ho měli vrátit za dvě hodiny, ale nakonec z toho byly skoro 4 a ještě jsem to musela u sester dvakrát reklamovat.
![]()
Poporodní oddělení by se dalo shrnout jedním slovem „neobtěžujte“
- což mi ale zas tak moc nevadilo. Jen nám kojným-začátečnicím měl někdo vysvětlit, že to, že kojení bolí, nemusí být ze začátku chyba maminky, že to může být taky tím, že i dítě se to musí naučit. Mně by tím byly sestřičky ušetřily spoustu stresu.
Co mi taky hodně vadilo, byl přístup po propuštění. Nevím jak, ale zřejmě jsem v porodnici chytila cosi - kvasinky ne, protože desinfekce boraxglycerinem mi vůbec nepomáhala, byla jsem (týden po porodu) oteklá a všechno mne pálilo a bolelo.
Telefonát do Podolí - zajděte si ke svému gynekologovi.
Telefonát gynekologovi - „v šestinedělí s tím patříte ještě do porodnice. nojo, my bychom vás i vzali, ale paní doktorka je nemocná.“.
Dál jsem do Podolí už nevolala a zoufalá se tam rovnou vydala (bolelo to šíleně!). Z příjmu mne odeslali na ambulanci, kde mne jako kojící vzali přednostně, ale tím veškerá pozitiva končila. Doktor se mnou jednal jako s idiotkou, ptal se mne, zda to je ta jizva, co mne bolí, že bolest prý vidět nemůže (o tom, že by se třeba mohla odebrat kultivace, zřejmě nikdy neslyšel) a vůbec mi dával ostentativně najevo, že jsem nejspíš jen pošahaná hysterka
. Nakonec jsem ho přesvědčila (doslova!), aby mi třeba i bez dalšího vyšetření předepsal Entizol (ze zoufalství - a po mladické zkušenosti - jsem si sama slepě odhadla, že bych mohla mít třeba trichomoniázu) a ten naštěstí po pár dnech zabral. Ale stát se mi to příště, radši než do Podolí půjdu na nějakou úplně jinou pohotovost… ![]()
Rodila jsem v Podoli loni v kvetnu. Porod cisarskym rezem probehl na jednicku s hvezdickou, JIP v pohode. Na pokoji s miminkem to bylo horsi. Polovina sester (hlavne mlade) byly moc fajn a opravdu tam makaly. Druha polovina (hlavne starsi rocniky) byly otresne. Na vetu „uz zase kojite“ jsem byla uz alergicka. Kdyz jsem dostala zanet a teplotu 39,6 tak mi sestra rekla, ze je mi spatne z toho, ze se s manzelem hadame - vubec nechapu jak k tomu dosla, protoze muj manzel se ke me choval nadherne a asi bych to tam bez nej nevydrzela. Doktora jsem si musela vydupat, protoze bylo pozde vecer a sestre se nechtelo ho volat.