Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
už je to 5 dní, co mi jsem měla termín porodu. Máte někdo zkušenosti s vyvoláním porodu a kolikátý den po termínu se to provádí?
Díky
Ahoj Adri,
já měla vyvolávaný porod 11 dní po termínu. Měla jsem CS3 a byla pootevřená jen na špičku prstu. Přesto zabrala jediná tabletka prostinu v poledne a v 17.50 byl Matyášek na světě. Doufám, že druhý porod bude taky tak rychlý. Každý doktor si to ale dělá jinak, někdo chce porod vyvolat dřív, jinej tolik nepospíchá. Mě přenášení nijak nestresovalo ani nedeprimovalo, snášela jsem to velice dobře.
Tak neměj obavy, všechno bude O.K. Třeba se to každou chvíli rozjede samo.
Katka, Matyášek a bobešek 14tt.
Já jsem sice jěště nerodila, ale kamarádka přenášela a doktor jí řekl, že počkají 7 dní po termínu a pak nástup do porodnice.
Ahoj Adri!
Vyvolávali mi porod 12 dní po termínu.Tak jako Katce mi v poledne zavedli tabletu s prostaglandinem,asi po hodině jsem cítila,že se něco děje.Prvních 5 hodin byla naprostá pohoda,bolesti sice hned po 2-3 minutách,ale bylo to spíš jen šimrání.Pak mi dali klystýr a hoooodně se to po něm rozjelo.Hůř bylo kolem deváté večer,no a těsně po půlnoci se Klárka narodila.
Některé holky mají vyvolávaný porod zdlouhavý a hodně bolestivý,ale já měla dobrou zkušenost a všem říkám,že jsem to čekala mnohem horší.
A třeba na vyvolání ani nedojde.Zkuste tulení,někdy to může zabrat.
Hodně štěstí
![]()
Ahoj Adri,
mně vyvolávali porod už 14 dní před termínem, protože jsem měla zdlouhavý zánět ledviny a antibiotika nezabíraly, takže jediná možnost, jak se zánětu zbavit, byl indukovaný porod. Bohužel to trvalo 4 dny než mi konečně zabral Propes, předtím mi dávali něco jinýho a bez účinku. V 10 hod ráno mi začaly kontrakce, ale podle monitoru to nebyly ty pravé k porodu. Takhle to trvalo do 7 hod večer, během dne se bolest chvíli stupňovala a pak zase odeznívala. Když se večer nic nedělo, dali mi tabletku na mírnění bolesti, abych se mohla trochu vyspat, ale moc mi to nešlo. Ve 3 ráno, když jsem šla na záchod, tak mi praskla voda, doktor mě vyšetřil, byla jsem otevřená na 2 prsty, šupajdila jsem na porodní sál, chvíli jsem byla na „hekárně“ a během hodiny jsem se otevřela na celou ruku, ani mi nestihli dát klistýr (zaplať pánbůh
) a v 6 ráno byl syn na světě. Takže od prasknutí vody to bylo strašně rychlý. Bojim se, že u 2. dítěte, pokud to bude normální porod, to bude pomalejší.
Držím palce.
Jana
V každé porodnici je jiná praxe. Někde nechá přenášet i 3týdně, někdo vůbec. V Přerově kam dojíždím nechávají tak dva týdny - naštěstí - jsem velký odpůrce vyvolávání porodů, protože jak říká dr. Uzel „každá trouba jinak peče“ a to je porodník s 30-letou praxí. Myslím že je důležitý miminko nechat až dá samo impuls, protože dřív není na narození připravený. Pokud je v pořádku placenta, ozvy a plodová voda, tak není kam „spěchat“.
Občas jsou vyvolaný porody lehký, ovšem v drtivé většině maminky co absolvovaly přirozený i vyvolaný porod říkají že je to nesrovnatelný co do bolestí a následné rekonvalescence. Asi jako když utrhnu ze stromu nezralý jablko, tak mi to připadá.
Slunečnice
Ahojky,
díky moc za reakce! ![]()
Já budu rodit v Ústí nad Labem, kde to vyvolávají 10. den po termínu. Už jsem celá netrpělivá, v noci moc nespím. Ráda bych to už měla za sebou. Ale podle dnešní amnioskopie ještě nejsem vůbec připravená. Mám ještě neuvolněnou hlenovou zátku. Moc tomu nerozumím, ale už jsem byla na 5. amnioskopii a vždy mi řekli, že plodová voda je čirá. Až dneska je výsledkem to, že přes hlenovou zátku nelze plodovou vodu posoudit. To moc nechápu.
Adri
Já mám velmi dobré zkušenosti s vyvoláním porodu. Rodila jsem tak obě své děti. U první holčičky mi píchli vodu, dali nějaké čípky do konečníku a za tři hodiny byla dcera na světě. Teď mám tří měsíčního chlapečka a ten se narodil stejným postupem už za hodinu a půl. Sama jsem tomu nechtěla uvěřit, že může být tak rychlí porod. ani bolesti nebyli tak silné jako u prvního porodu. Mám asi štěstí. Přeju ti rychlí porod a krásné zdravé miminko.
![]()
Abych ještě dodala. Píšeš že jsi z Ustí já jsem z Děčína a tady nechávají přenášet týden po termínu vypočítaný od poslední menstruace. Žádné vyšetření plodové vody jsem nepostupovala ani teď ani před šesti roky s dcerkou. Asi to v Ústí víc hlídají proto tě nechávají tak dlouho přenášet. ![]()
Ahoj Adri,
ja jsem taky prenasela 5 dni, pak se to ale rozjelo samo
Byla jsem ale dohodnuta se svym porodnikem, ze me necha prenaset maximalne tyden a pak by porod vyvolal. Ziju v Kalifornii a tady je docela bezny postup nenechat prenaset o moc dlouho. Duvodu je pry nekolik - deti jsou pak vetsi a porod tim padem obtiznejsi,… no ale hlavni je ten, ze je vetsi pravdepodobnost, ze miminko uz pak muze mit v brisku prvni stolici a pak pri porodu si takto znecistene plodove vody loknout anebo ji vdechnout. Mohly by se jim pak castecne nebo uplne zacpat dychaci cesty. Miminka pak mohou mit nekolik dni dychaci potize. (V krajnim pripade muze dojit az k poskozeni mozku.) Rozhodne jsem Te ale nechtela postrasit, vetsinou je vse v poradku, jen jsem chtela uvest mozna rizika.
Preji Ti kratounky porod (ja jsem „rodila“ 30 hodin…) a hlavne zdravounke miminecko!!!
Hanka a Adamek 10t
Ahojky,
chtěla jsem jen uklidnit všechny,co přenášejí..Moje mamka měla tp 20.12. a já se narodila 17.1. po 3tím vyvolávání
..Říká se,že přenášené děti jsou chytřejší a spokojenější a je fakt,že se na mě chodila dívat celá porodnice..jednak kvůli kráse a jak jsem byla hodná a spavá..
Sice mi nic z toho nevydrželo,ale to je jiná kapitola..
Mámina sestra měla termín 1.1. a brátránek se narodil až 12.1.Jinak souhlasím,že vyvolávání atd. je velmi individuální.. ![]()
Tak nakonec jsem rodila 40+6tt a v poho..Junior se narodil v 14:35h a já měla jít ten den do poradny..Dr byl v klidu,takže bnevím,kdy by mi porod vyvolávali.. ![]()
Pry je normalni nechat jeste dva tydny po terminu. Termin porodu se pocita podle posledni menstruace, takze ma mimi ty dva tydny k dobru. Ja mela termin 25. a dcera se narodila 5. nasledujiciho mesice. Porod jsem mela planovany cis.rez - jednak jsem nemela vubec pripravene porodni cesty (pry nalez jak ve 20.tydnu) a take podle UTZ mela mit mala 4,5 kg. Rodila jsem u Apolinare.
Problém je v tom průměrném počítání TP podle posledních měsíčků. Můžete počít jak těsně po MS tak i před ní, na porodnice.com uvádí doktor 6-22 DC a podle zkušenosti vím, že to může být i víc. Takže některá vyvolávání jsou zbytečná. Taky to strašení výše od am.porodníkůje čistá podpásovka. Moje dcera je zdravotní sestra a učí se hlavně o patologickém těhotenství a porodu. Díky tomu se bojí mít děti
. Souhlasím zcela s výrokem, že „každá trouba peče jinak“. Četla jsem, že jsou porodnice, kde hlídají vodu a vyvolávají až 42+5. To považuji za rozumné, více hlídat a nechat to na přírodě, po nejzazší termín. Já první dítě narozeno -7, druhé +9, třetí vyvoláno +9 ale podle mých výpočtů mělo být +12 a bohužel se to vleklo a má následky, čtvrté (nenechala jsem na náhodě a nahlásila den početí jako první den MS) +7 (podle skutečné MS) a páté uvidím v červnu. Stefinka
ahoj taky uz prenasim 7 dni a uz jsem snad zkousela vsechno proto abych to nejak urychlila.skakala jsem na balonu,milovala se s pritelem a jeste rikali ze zarucena metoda je projet se v aute nekde pres hrboly a diry,ale me bohuzel nic nepomohlo,prenaset se muze nejdele 10 dni a pak davaji injekce nebo pichnou vodu kdyz neodtece,pak uz to je rychli.