Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ja jsem rodila 2× na zadech, o jinou polohu jsem se nesnazila, neuměla jsem si ji predstavit a tahle mi přišla nejpřirozenější. Oba porody byly hodne rychlý, kluci byli na 2-3 zatlačeni venku, nemela jsem nástřih, ani jsem se nepotrhala, mela jsem jenom nejake kosmetické stehy.
Tvoje vleze chapu jako ten „polosed“, proste ta zakladni poloha. Me to vyhovovalo, 2×. Ani me v tu chvili nenapadlo stelovat se jinak.
Chtěla jsem rodit v kleče, nebo ve dřepu. Bohužel, situace byla jiná a já byla ráda, že jsem vylezla na křeslo, zvedla nohy a syn byl na 2 zatlačení venku
Takže jsem měla taky ten asi pololeh, prostě zvednutá záda
Rodila jsem vleže (polosede spíš), mně to vyhovovalo, bylo mi v té poloze nejlíp, malý byl venku na 3 zatlaceni..
Dceru jsem rodila na zádech, i při kontrakcích jsem byla na „koze“, protože měla slabé ozvy, takže monitory. Byl to děs, šlo mi to do zad a nemohla jsem si nijak ulevit. A protože jsem se neotvírala, tak mě pak nechali stoupnout, opřít se o postel a to jsem se otevřela, dcera pak byla na tři zatlačení venku. Syn byl naštěstí živější, takže jsem na monitorech být nemusela, pěkně jsem si hopkala na míči, kde jsem se hezky otevřela, to mě pak dali na bok na postel, ale mluvili o tom, že syn není dorotovaný, tak jsem myslela, že ho chtějí jen trochu naštelovat, ale ono ne, že prý rodím
No, nešlo to. Tak jsem jim řekla, že chci na záda. Teda to přetočení děsně bolelo, ale pak jsem byla na svým a syn byla na tři zatlačení venku. Oba porody tedy vyvolávaný.
Mně ta poloha vyhovovala u všech porodu. Spíš pro mě důležitější byl způsobe vedení porodu jako celku. A porodit jsem tak ok ( bez poranění) zvládla i velké dítě.
Příspěvek upraven 21.03.25 v 19:19
@Platanka Mně dítě žádné oni ven nedostávali a i tak mi poloha vyhovovala.
Tak se mnou v porodnici zkoušeli snad všechny polohy, co jdou, protože mala nechtěla sestoupit do porodních cest. Já měla obrovské křížové bolesti a v leže jsem se cítila nejlépe. Zkoušela jsem ve stoje oprena, ve sprše oprena, na čtyřech, na boku, na čtyřech oprena rukama výš, v predklonu a opravdu na zádech to bylo nejlepší
1 na zádech
1 na pravém boku
Na boku asi lepší v tom, že mi záda nahřívala asistentka horkou hadrou. Bylo to super.
Ale už bych potřetí rodit nechtěla.
Jinak než vleže bych rodit nechtěla. Neudržela bych se na nohou. Myslím, že u některého z mých porodů zkoušeli i polohu na boku, ale záda za mě nejlepší.
To ma kazdy jinak. Hlavni je, aby te v porodnici necpali nekam, kde ti to nebude vyhovovat. Ja u prvniho porodu s polohou vleze nemela problem, ale u druheho jsem vedela, ze potrebuju byt v polocupu o neco zavesena. No porucili mi, at si lehnu, ja se nezvladla branit a najednou male zacaly padat ozvy a nesnesitelna bolest. Do te doby jsem bolesti krasne zvladala.
Nastesti pak byla venku za tri minuty a porod byl celkove krasny, jediny tento okamzik ne.
Vleže se mi po 10.minutách téměř zastavily kontrakce. Pak jsem to musela vydřit a tlačit.
A vestoje, jinak to prostě nešlo.
Tělo to ví a měla jsem se vykašlat na radu „jen si pěkně chvili odpočiňte…“
Doporučuji řídit se svými potřebami a instinktem.
Všechny čtyři porody jsem na konci tlačení ležela. Je to asi nejpřirozenější a teď jsem těhotná po páté
. Myslím, že to nebude jiné.
U prvního - předčasný porod, v leže, nic moc, bylo to na konec překotně, zapomněli, že mě mají na monitoru a šli se všichni bavit vedle ns téma vánoční večírek.
takže pak mě rodící táhli na sál. Tam mi nestačili ani připravit křeslo a hlavně v krajské super moderní nemocnici na mě zbylo komunistické staré nouzové křeslo. Takže jsem rodila dost divoce a opravdu v leže. A to mi ještě husa PA skočila na žebra, aby mi pomohla. Rok 2010.
Pak rok 2014, křeslo super moderní. Křížové bolesti místo kontrakcí, vyvolaný porod. Skoro celou dobu na boku, padaly ozvy, bolesti zad každé dvě minuty, tři hodiny v kuse. Peklo na zemi. Okolo mě deset lidí a nevěděli, jak mi pomoct. Zastupce primáře mě tedy při každé kontrakci otvíral prsty hrdlo. Pak se tedy píchla voda. A pak se to trochu posunulo. Syn dorotoval a šli jsme rodit. Doktor mě nechal si poposednout, tak jsem si sedla téměř vzpřímeně, pak mě tedy trošku popotáhl dolů, ale byl to náš společný kompromis a šli jsme tlačit. Na to jak jsem byla hotová, jsem to dala na 5 zatlačení. Všichni začali tleskat, nevěřili že po 24 hodinách mám ještě sílu to dát tak rychle. Polohu na boku nechápu, to bych se ani nevyčurala natož porodila dítě. Na všech 4 bych to nedala, mám výhřez ploténky a tah břicha dolů by mi utrhl páteř. Tuto polohu nemám ráda ani na rehabilitaci, takové ty cviky -kočičí a psí hřbet. Na všech čtyřech s rovnými zády mi to nevadí, kdy třeba lezu po kolenou a něco vytírám. Nebo při sexu
ale nesmím prověsit břicho a propnout záda.
Co by asi šlo by bylo jít do dřepu, ale to mi nedovolili, asi jak jsem byla vyčerpaná, aby neupadla.
Rodila jsem vleže, nic jiného nešlo. Vlastně jsem na boku a vleže strávila většinu porodu, jakmile jsem se zvedla jenom trochu, dělalo se mi děsně špatně.