Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
První dítě jsem rodila v leže. Další dvě taky ale na boku, což bylo podle mě lepší a bylo to i bez poranění. V nějakým dřepu nebo kleku bych to asi nedala.
První dítě jsem rodila v leže (oni tomu teda říkají „polosed“, ale rozumíme si) a jinak si ti neumím představit, byla jsem úplně grogy, mimo, v jiné poloze bych se neudržela. Bylo to celý dost děsný.
Druhé i třetí dítě jsem rodila na všech čtyřech. Bylo mi celkem fajn a jinou polohu si neumím představit, to by trvalo dýl a určitě by ti bolelo mnohem víc.
Asi jak kdy. ![]()
Myslím, že když celkem zvládáš, tak to na zádech není nic moc, ale když to nezvládáš, tak záda dobrý, protože „oni“ to dítě prostě dostanou ven.
Třikrát jsem rodila v leže a jinou polohu si teda neumím představit. Nenech si do hlavy nic nasadit, u porodu sama uvidíš, co ti vyhovuje a která poloha bude nejpříjemnější. Já taky do dřepu absolutně nemohla, to bolelo jak čert.
Naštěstí mě nikdo do jiné polohy nešteloval. Jinak si to neumím představit.
Z posledních cca 3 generací co rodily v porodnicích si dovolím tvrdit, že jinak než na zádech rodí tak 20 % z té poslední… takže to zase tak extrémně špatné asi nebude…
ale kdo ví
ženské se nechávají týrat docela dost a v ledasčem ![]()
Telo si rekne. Ja byla presvedcena, ze to bude na ctyrech, protoze v tehotenstvi mi ta poloha ulevovala, ale pri porodu jsem na ni nemela sily a rodila na stolicce vsede.
Mela jsem na vyber, ale sama jsme zvolila vleze, byla jsem grogy, ze jsem se ani uz neudrzela na nohou, byla jsem rada, ze lezim, rodila jsme v polosede a byla jsme za to rada, manzel.me podpíral zada..puvodne jsem do toho sla a tim, ze nechci, ale pak to tak vyplynulo samo..
První jo, protože jsem měla silné křížové bolesti a v žádné jiné poloze jsem nevydržela víc než možná minutu, I když jsem to zkoušela. Není ideální ne jenom kvůli gravitaci, ale i kvůli tomu, že se ten spodek nemůže ideálně otevřít, protože je zespoda pevně podepřený…ale jinak to fakt nešlo. Možná to přispělo k nutnosti nástřihu, ale on celý ten porod byl vyvolávání a s komplikacemi, tak to spíš byl jen jeden z faktorů. Nicméně hojení atd naprosto ok.
Druhý jsem strávila hodně času na čtyřech, poslouchala jsem tělo a tam mi bylo nejlépe, ale na závěr mi PA navrhla porodní stoličku, tlačila jsem dost dlouho a ta gravitace ve finále pomohla…
Nejlepší je, když můžeš aktivně hledat, co ti nejvíc vyhovuje.
Rodila jsem dvě děti, první doma (v porodnici jsem byla, poslali mě do zadele, že mám čas). Měla jsem obrovské křížové bolesti, docela mordor, nicméně porod proběhl velmi rychle a snadno, tlačila jsem v poloze na všech čtyřech, ovšem během porodu mi tělo dalo jasný příznak, že takto ne a klekla jsem si na zem a opřela jsem se o postel. Podruhé na mě díky bohu neměli skoro čas, bolesti nebyly do zad, ale do břicha, začala jsem tlačit v leže na břichu s pokrčenou nohou, nicméně si bohužel všimly, že už to na mě jde a otočily mě na záda, což mně porod zpomalilo. Než stihly tohle všechno, tak dítě mělo naštěstí už hlavu venku, takže už mohly jen přihlížet. Já byla ale nastavená tak, aby to probíhalo tak nějak samo. Dost velké procento žen považuje zdravotnický personál za něco, co z nich dítě vytáhne, ty to berou jinak.
Prvního jsem rodila vleže a byla jsem rada že žiju. Ale klasicky padaly ozvy (což se pry v určitý moment vleže stává, nevim) a sestra mi pak i tlačila na břicho aby šel malý ven. Měl pak zlomenou klíční kost z porodu.
Druhého jsem rodila v kleku, zvedli mi opěradlo te kozy a byla jsem jakoby svisle. Na čtyřech byla jediná poloha co jsem byla ochotna snést, na záda bych si nezvládla ani lehnout. A bylo to lepší, nevim jestli gravitaci nebo čím, ale měla jsem to víc pod kontrolou a bylo to rychleji přestože měl prcek šňůru kolem krku. Ale mohlo to být i prostě jen kratší první dobou nebo druhým porodem jako takovým.
Vyzkoušela jsem jsem 3 polohy a na zádech mi byla nejpřirozenější a nejpohodlnější. Na boku jsem nějak nechápala jak zatlačit, nebo se pořádně nadechnout.
No, já rodila teď nedávno poprvé. Celkem mazec, ale vše jsem nechala jako prvorodička na personálu. V kontracích po mě chtěli snad všelijaké polohy. Při tom sama od sebe jsem se otevírala 2cm za hodinu. A to jsem nemusela nic dělat, ale pak chtěli po mě ať klečím a opiram se o postel. Jenže v tu chvíli už mě malý tlačil a chtěl ven. Položili mě na postel na záda. Malý už lezl ven, ale snad 100× mě otočili. Na levý bok a nohu nahoru, pak na pravý bok a nohu nahoru. Na posteli na čtyřech ( to bolelo nejvic), pak zase na záda. S tím, že jsem měla bolesti jen do zad a břicho tvrdlo jen nahoře a 30 minut co jsem tlačila, tak celou dobu jsem cítila jak se malý dere ven a to 30 minut v kuse. Nevěděla jsem kdy mám kontrakce, to vůbec nebolelo, jenže když mě stále otáčeli tak malý vyšel hlavou ven, nadechl se a zase se vrátil zpět dovnitř. Tudíž řev, že malý nemůže dychat a že ho budou muset vzít kleštěmi, tak jsem tlačila tak, že mě museli i nastřihnout, protože měl velkou hlavu. No a nakonec malý nedychal 6 minut
. V pondělí mu bude měsíc a vše cítím ještě teď. Ale prý to mám jen trauma… ![]()
Já jsem rodila císařem, takže si to jinak než vleže neumím představit ![]()
Omlouvám se za blbej vtip… ale tak snad už porodnictví není sto let za opicema a nikdo tě nebude nutit někam, kam nechceš…
Ať vše dobře dopadne ![]()
@Anonymní píše: Více
Ano, ano.
Chtěla jsem strašně moc rodit do vody, ve směs se to i skoro povedlo, ale ve vodě se mi porod začal „zastavovat“, tak PA nabídla prasknout vodu a popřípadě k tomu tuším oxytocin
, vodu se i přes velkou snahu ve vaně prasknout nepovedlo, tak se šlo na „kozu“, ze které uživatel jsem ale nebyla schopná dojít. Ještě podotýkám, na vše jsem kývla dobrovolně, dokonce se PA ptala, zda nechci dojít zpátky do té vody, že to bylo mé přání. ![]()
Já už jen řvala, že v žádném případě, že nemůžu. Tlačila jsem tedy na zádech, zkoušela jsem i polohu na boku, ale ta mě spíš štvala, hodně štvala, takhle bych se snad ani nevys… ![]()
Takže nakonec poloha na zádech, kdy jsem co nejvíce sama přitáhla nohy k sobě pro mě byla v tu chvíli úplně nej.
Ahoj, je tu nějaká maminka, které vysloveně vyhovoval porod vleže? Všude čtu, jak je to nepřirozené a že je dobré si pomoct gravitací. Což dává smysl, akorát mě mate, že když cvičím s aniballem, tak mi jde vypuzení balonku zdaleka nejlépe vleže, při jiných polohách se akorát trápím, trvá to dvakrát tak dlouho a víc to bolí.. Samozřejmě je mi jasné, že porod a aniball není totéž, ale asi to přece jen trochu napoví… Jaké jsou prosím vaše zkušenosti?