Porodné u OSVČ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Prosím o radu jelikož se v tomto vůbec nevyznám.
Jsem OSVČ- hlavní činnost. Platím si sociální, zdravotní a nemocenské pojištění(120Kč/měsíčně) k tomu ještě od Allianz soukromé životní pojištění. jsem v 7+3 tt, ale můj aktuální zdravotní stav mi nedovoluje vykonávat pracovní činnost. Porot se chci zeptat, zda mám jít na neschopenku, pozastavit živnosti či normálně platit SP, ZP a NP -ale nepracovat. Z čeho se mi bude počítat RP, mám nárok na porodné jako svobodná matka? Moc děkuji za jakoukoliv odpověd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@novakov píše:
Prosím o radu jelikož se v tomto vůbec nevyznám.
Jsem OSVČ- hlavní činnost. Platím si sociální, zdravotní a nemocenské pojištění(120Kč/měsíčně) k tomu ještě od Allianz soukromé životní pojištění. jsem v 7+3 tt, ale můj aktuální zdravotní stav mi nedovoluje vykonávat pracovní činnost. Porot se chci zeptat, zda mám jít na neschopenku, pozastavit živnosti či normálně platit SP, ZP a NP -ale nepracovat. Z čeho se mi bude počítat RP, mám nárok na porodné jako svobodná matka? Moc děkuji za jakoukoliv odpověd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@belhana Díky, kouknu se a když bych byla na neschopence tak musím platit SP, ZP, NP nebo jenom ZP a NP- nemocenské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@novakov píše:
@belhana Díky, kouknu se a když bych byla na neschopence tak musím platit SP, ZP, NP nebo jenom ZP a NP- nemocenské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, taky v tomhle nejsem moc zběhlá, nicméně já jsem byla taky OSVČ, platila jsem si klasika sociální a zdravotní, pak jsem si ještě začala platit k sociálnímu i nemocenskou, kdy si sama zvolíš výšku-tehdy to bylo aso od 50kč do 1000kč, nebo tak nějak-já si platila tu nejvyšší-tehdy mi bylo řečeno, že se to vypočítává právě zvýše příspěvku-no nevím, to byla asi pěkná blbost…Nicméně platí (a to myslím do dnes), že musíš platit nemocenskou alespoň 270dní před porodem (nebo před nástupem na mateřskou? to nevím), abys ji vůbec dostala. No mě to uteklo tehdy o pár dní, takže jsem mateřskou nedostala a šla tím pádem rovnou na rodičovskou-tzn. že samozřejmě peníze dostávat budeš, ale automaticky spadneš do varianty na 4 roky, kdy prvních 7měs (nebo 9měs? omlouvám se, to zase nevím přesně) budeš dostávat cca 7.800kč/měs a pak už jen do čtyř let věku dítěte 3.800kč, zároveň už nebudeš mít ani nárok na mateřskou u dalšího dítěte, ale opět jen na rodičák…to teď řeším já…Ale všechno se může změnit-mně na podzim na sociálce trvdili, že se to bude měnit teď v březnu, takže těžko říci, co zase vymysleli. Každopadně si myslím, že jako prvorodička budeš mít nárok na porodné…Ale je to jen domněnka. Možná by se Ti vyplatilo zavolat a zeptat se na všechno. Jestli ale počítám dobře, tak jsi v 8.tt a tzn. že Ti do porodu zbývá cca 32tt x 7 dní, to je 224dní celkem, takže tu lhůtu 270dní placení nemocenské nestihneš tak nebo tak…-(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxLeninka píše:
Ahoj, taky v tomhle nejsem moc zběhlá, nicméně já jsem byla taky OSVČ, platila jsem si klasika sociální a zdravotní, pak jsem si ještě začala platit k sociálnímu i nemocenskou, kdy si sama zvolíš výšku-tehdy to bylo aso od 50kč do 1000kč, nebo tak nějak-já si platila tu nejvyšší-tehdy mi bylo řečeno, že se to vypočítává právě zvýše příspěvku-no nevím, to byla asi pěkná blbost…Nicméně platí (a to myslím do dnes), že musíš platit nemocenskou alespoň 270dní před porodem (nebo před nástupem na mateřskou? to nevím), abys ji vůbec dostala. No mě to uteklo tehdy o pár dní, takže jsem mateřskou nedostala a šla tím pádem rovnou na rodičovskou-tzn. že samozřejmě peníze dostávat budeš, ale automaticky spadneš do varianty na 4 roky, kdy prvních 7měs (nebo 9měs? omlouvám se, to zase nevím přesně) budeš dostávat cca 7.800kč/měs a pak už jen do čtyř let věku dítěte 3.800kč, zároveň už nebudeš mít ani nárok na mateřskou u dalšího dítěte, ale opět jen na rodičák…to teď řeším já…Ale všechno se může změnit-mně na podzim na sociálce trvdili, že se to bude měnit teď v březnu, takže těžko říci, co zase vymysleli. Každopadně si myslím, že jako prvorodička budeš mít nárok na porodné…Ale je to jen domněnka. Možná by se Ti vyplatilo zavolat a zeptat se na všechno. Jestli ale počítám dobře, tak jsi v 8.tt a tzn. že Ti do porodu zbývá cca 32tt x 7 dní, to je 224dní celkem, takže tu lhůtu 270dní placení nemocenské nestihneš tak nebo tak…-(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, já si ale nemocenské pojištění platím nebo to je něco jiného než nemocenské?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@novakov no Ty si platíš zdravotní ( to platíš své zdravotní pojišťovně) a sociální (správa sociálního zabezpečení, čili důchod…) a správě sociálního zabezpečení si navíc můžeš a nemusíš platit právě nemocenskou-kvůli tomu tam ale musíš jít a sepsat o tom formulář-tedy takhle si to pamatuju já, třeba to už dnes jde online, to nevím… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si právě platím sociální, zdravotní a pak ještě nemocenské pojištění - tj měsíčně 120 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@novakov tak to ti zas napíši já co vím..ohledně téhle nemocenské..minimální měsíční částka, která je potřeba, abys dosáhla na mateřskou, je 300,– takže 120,– ti nepomůže..
řeším to samé..jen jsem to chtěla na přítele..ale smůla..ani nevím jestli dosáhneme na porodné..já jsem na UP, on má momentálně pozastavenou živnost..bude ji obnovovat někdy v dubnu a v květnu se nám má narodit malej..tak uvidíme jestli na to dosáhneme.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Muj přitel ma živ. list jako vedlejší apracuje normálně na smlouvu a porodné jsme stejně nedostali protože prý když maš živnosťak automaticky vydělaváš podle státu 14 000,– dost nas to naštvalo ![]()
- Citovat
- Upravit
@Leontina píše:
Muj přitel ma živ. list jako vedlejší apracuje normálně na smlouvu a porodné jsme stejně nedostali protože prý když maš živnosťak automaticky vydělaváš podle státu 14 000,– dost nas to naštvalo
Promiň, nečetla jsem celou diskuzi a nevím, zda jsi něco dřív psala. Četla jsem pouze tento příspěvek…
My jsme oba OSVČ (hlavní činnost) a já jsem si 6 měsíců před termínem porodu pozastavila živnost (tudíž se počítá jen příjem manžela) a porodné jsme dostali. Je to, že OSVČ (i když je v mínusu) se počítá minimum pro podnikatele, ale pokud je to jediný příjem, tak byste měli dostat ne?
… Jedině, že bys ty měla ještě příjem a převyšovalo by to 2,4 násobku Živ. minima.
Příjem se počítá za čtvrtletí před termínem porodu. Já rodila v prosinci/2012 a příjem prokazovala za 3. čtvrtletí (červenec-září)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, potřebuji poradit. Jsem bezradná a v dost komplikované situaci.
Mám termín porodu červen, takže se mi porodné počítá z prvního kalendářního čtvrtletí – to chápu. Propočítala jsem příjem a vycházel nám průměrně na 14 000.. ALE zjistila jsem, že přítel podnikal někdy v roce 2008 a od té doby nepozastavil živnost OSVČ – ale neměl z toho ŽÁDNÝ příjem. Navíc je student (sociální a zdravotní mu platí škola) – takže živnost byla vedena jako VEDLEJŠÍ-ne hlavní. Našla jsem na netu, že pro OSVČ i když nemá žádný příjem se paušálně vyměřuje příjem měsíčně nějakých 12 000..to přece nemůžou když ten příjem nemáme? Žijeme pomalu z ruky do huby, máme 14 000 dohromady měsíčně a nedostaneme ani porodné, jen proto že přítel trubka nepozastavil živnost ze které neměl příjem… jsem zralá na psychiatrii, už nevím co dělat..tvrdne mi břicho a každý den sedím hodinu v autobuse než se doklepu na sociálku kde mi každý řekne něco jiného.. chce se mi brečet
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
TuLin! Dobry vecer.Ja mam termin v kvetnu a od ledna jsem na neschopence od kdy se mi bude pocitat prijem na to porodne? Nekdo mi rikal, ze se to bere 3 mesice zpetne. A jeste se chci zeptat, co musel manzel dokladat ohledne toho porodneho? Pritel ma od ledna ZL, ale zatim nepracuje tudis nevydelava, ale plati si jen zdravotni pojisteni. Dekuji za odpoved.
- Citovat
- Upravit