Porodné u OSVČ

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1826
1.1.12 20:15

Porodné u OSVČ

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte jak se počíta narok na porodné u OSVČ? Všude jsem vyčetla že se to počíta z předchozího čtvrtletí nasledující před čtvrtletím narození mimča. Zda je to stejné i u OSVČ.
Mam živnostenský list jako vedlejší činnost ke studiu a vydělám si par stovek, jde mi jen o to jak se to bude počítat k platu přítele.
Díky všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12743
1.1.12 20:41

3 měsíce kvartálně před narozením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
1.1.12 21:43

Ano, je daná částka měsíčního příjmu u OSVČ, slyšela jsem že to je něco kolem 11.000,–. Kdyžtak mě někdo opraví… Musela by jsi mít pozastavenou živnost, aby se ti to nepočítalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1297
8.1.12 18:35

Dočetla jsem se, že u OSVČ se vychází z posledního daňového přiznání. Berou reálné příjmy z přiznání, pokud jsou vyšší než těch cca 11 000, těch 11 000 funguje jako minimální částka kterou započítají vždy, i kdyby to z daňového vycházelo míň.
Jen jsem nikde nedočetla jaká je ta částka pro letošek?
A jestli je pravda, že nemocenská se tam nezapočítává vůbec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.12 22:16

Ahojky,
mam doma ted žádost o porodné mam živnostenký list na vedlejší čínnost, mam si do té žádosti uvést ty 3 měsíce před narozením dítete nebo je to tedy podle danového přizníní. (Pokud ano tak za rok 2011 nebo 2010??? - na přídavky je to 2010)

• Citovat
  • Upravit
Michaella69
4.5.12 22:40

Je to komplikovaný… Něco se nějak počítá z posledního daňovýho příznání a pak se tam nějak zohledňuje ten poslední kvartál… Když jsem se na to ptala, tak mi to nebyli schopní jednoduše vysvětlit… Nicméně… Já i manžel jsme OSVČ… Oba jsem sice měli daňový přiznání s nulama a stejně jsme porodný nedostali… Protože i když OSVČ vykazuje nuly, tak pro tyto účely se počítá, že má příjem tuším nějak kolem 14.000 (nevím přesně)… takže dohromady jsme prostě měli 28.000 a to je rozhodně víc než 2,4 násobek životního minima (to je tuším nějak kolem 17.000)… Jak to překročíš, máš útrum :mrgreen: :mrgreen: Stejně je to s přídavkama na děti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Takže my OSVČ jsme děsně bohatí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
iveta muchova
7.5.12 13:33

porodne

dobri dne chtela bych sem se zeptat kdy pak je nejblisi termin

• Citovat
  • Upravit
15
7.5.12 13:58

ahoj holky chtela jsem se zeptat co vse potrebuju na vybaveni porodniho?? na sociale mi to rikali ale nejak som nepobrala co vlastne vsechno ode mne chteji dekuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
27.5.12 12:45

Ahoj,
prosím, nevíte, jak je to s dokládáním příjmů u OSVČ? Chápu, že se to bere podle daňového přiznání za předchozí rok a že i když nemám příjmy, tak mi je jakoby „navýší“ do toho minima pro OSVČ. Ale zajímalo by mě, jak se to bere, když jsem jako OSVČ na nemocenské a příjmy mámm jen z nemocenské? To se nezohledňuje a stejně mi tam dopočítají těch 11 nebo kolik tisíc za měsíc? Nebo skutečnou výši nemocenské? Děkuji za odpověď :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
17.11.12 19:57

porodne

Ahoj. Chtěla bych se zeptat, manžel je osvč, před narozením syna měl živnost pozastavenou už rok a neplatil si zdravotní pojištění. Těd' k vyřízení porodného po mě chtějí aby měl potvrzeno z pojišt'ovny že ho platil. Nemáte někdo zkušenost s tím jestli to musí mít zaplaceno a jestli i bez toho dostanu porodné? Moc děkuji za odpověd'

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
21.11.12 14:39

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli někdo ví. Jsem OSVČ mám termin tedka za 14dni, někde jsem četla, ze se to vypocitava z daň. přiznání, ale to bude az po novém roce, že. Jinak činnost pozastavenou nemam, mame hospodu. Mateřskou nemám zadnou, protože si platím jen to minimum, co se na zdravce a socialce zaplatit musi. Nevíte jak to bude dál?
Jestli treba dostanu vůbec něco? A jestli ne, přijdevmi to strqsne nespravedlivy, vždyť já to mimco musím porodit uplne stejně tak jako ostatní co to dostanou, ne? A co RP? Poradite někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.12.12 11:13

Ahoj holky chtela bych se zeptat, jestli dostanu porodné když mám přitele cizince ale nemá v ČR žádné trvalé ani přechodné bidlište a je uvedenej v rodném listě poradte mi někdo prosim děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.12.12 17:35

Ahoj, oživuji diskuzi, protože se chci zeptat, jestli tu je někdo, kdo tomu rozumí, nebo má podobnou zkušenost. Chci se dozvědět jestli mám nárok na porodné. Termín mám koncem ledna a do teď jsme to neřešila, protože v září mi úřednice řekla, že nárok mít budu, ale před pár dny mi jiná úřednice řekla, že asi ne :zed:.

Od srpna 2012 jsem bez práce a bez jakékoli podpory či finanční výpomoci od státu. Od září jsem v evidenci úřadu práce. Předtím jsem byla OSVČ, ale v září jsem ŽL zrušila. Přítel je taky OSVČ a od prosince je bez práce, ŽL nemá pozastavený a pracuje na dohodu o provedení práce (jde jen o brigádu).

1. Podle čeho nám teda budou vypočítávat, zda máme nárok na porodné?
2. Kolik je 2,4% životního minima a jak se to počítá?
3. Za jaké měsíce se nám budou vypočítávat příjmy pokud se dítě narodí v lednu?

Děkuju za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.12.12 20:36

Nikdo netušíte? :(

• Citovat
  • Upravit
213
2.1.13 21:05

Přidávám moji zkušenost… ale v každém městě je to jiné.
Ve vedlejším městě stačí, když napíšete čestné prohlášení a placení příjmu… jinde musíte oběhat úřady a shánět. U nás samozřejmě shánění.

Porodné si budu teprve dělat. Manžel je OSVČ a já OSVČ s přerušenou živností (takže nezaměstnaná) - ale platila jsem si zdravotní sama.
K žádance překládáme přiznání o výši příjmu za čtvrtletí. Naše dcerka se narodila v prosinci, takže 3. čtvrtletí 2012.

• potvrzení o platbě sociálního pojištění za 3. čtvrtletí 2012 u mě i manžela
  • potvrzení o platbě zdravotního pojištění za 3. čtvrtletí u mě i manžela
  • Rodný list dítěte
  • jakýsi papír o prohlášení o bydlení (nevím zda to patří zrovna u porodného - žádali jsme i o přídavek + rodičovský)

Jinak na Fin. úřadu si vše zjistěj, takže buď to daj nebo ne. Pochopila jsem, že je zajímá hlavně, zda jste si platili ty pojištění.

Nám také úřednice říkají každá něco jiného - hlavně co máme přinést za papíry, atd. Mě třeba jedna řekla, ať přinesu výpisy o placení zdravotního a pak jiná to úplně zavrhla. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat