Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Prosím našla bych tu nějakou maminku, která v poslední době rodila v Kadani v CAP a podělila se o své dojmy? Na stránkách jsem četla, že je možnost mít i vlastní PA? Využila jste některá? Nebo alespoň s vlastní dulou?
Nikdo nepíše, také by mě to zajímalo…, já tam totiž rodila, je to dlouho, takže těžko říci, od té doby tam proběhly nějaké změny, nejsem si jista, zda k lepšímu (byla bych ráda), ale potkala jsem PA, která tam doprovázela (teď má miminko, takže to asi nehrozí) a po zkušenostech bych té možnosti určitě využila (mít nějako takovou věřící osobu, která Tě zná)!!! Sice prostředí super, rodinné (zvlášť na poporodním), ale personál při porodu vůbec nepodpoří ve smyslu Tvého přání, je určitě o dost víc v pohodě, když to sklouzne do jejich režije a spadne do jejich rutiny, ne že ne, takhle mi to tehdy, před takřka 10ti lety přišlo. Nikoho jsem tam navíc neznala (i když jsem se tam přijela podívat a ochotně si se mnou povídali a prováděli nás s partnerem minimálně půl hodiny, ne-li více), měli připravený revers snad na vše, prostě porodit jinak, znamená podepsat spoustu reversů, což není jednoduché, protože je to vlastně informovaný nesouhlas (samé negativní následky, žádná pozitiva). Potřebovala bych k ruce někoho, kdo mi věří, kdo je pozitivní, tam jsem to necítila. Navíc byl trošku problém, že jsem neměla razítko z jejich kurzu (absolvovala jsem jiný před 1. porodem), takže byli rádi, že jsem jim v úplném závěru porodu, kdy jsem jim tam porodila málem sama na zemi, přesunula na sál na porodní lůžko. V té chvíli jsem však netušila, že můj souhlas k přesunu znamená to, že se vzdávám zároveň svého porodu a vkládám se do jejich rukou, tudíž nejde pouze o porodní polohu, ale o vše (no, ale trvalo to jen chvilku, jen vlastní porod se pravděpodobně o trošičku prodloužil a vše i tak dopadlo dobře, miminko venku na jednu kontrakci).
Přesto, porodit tam byl v té době balzám pro mou duši, která po porodu v Chomutově trpěla (porod v pohodě, ale to, co se tam dělo mi přišlo absolutně postavené na hlavu, proti přírodě, proti mě, proti všemu, tehdy žádná možnost jednat za sebe, nepracovali ani s porodními plány), tady záleželo jen na mě a byla moje chyba, že jsem to nedokázala využít pro sebe. Nejsem však natolik silná osobnost, úplně jsem si nevěřila, ani nikdo jiný tam nevěřil…
Když jsem otěhotněla po 3., byla jsem přesvědčená, že tam porodím znovu, nicméně když jsem tam v polovině těhotenství volala, zda mě vpustí a nechají odrodit na 100 procent v Cap (v případě, že budeme zdravotně naprosto v pořádku), i bez razítka o kurzu, hlavní sestra mi sdělila, že mi to nemůže na 100 procent slíbit (což se mi samozřejmě nelíbilo, protože jsem věděla, že rozhodně nechci rodit mimo CaP), a divila se, proč na tom tak trvám, že tam prakticky nikdo stejně nakonec neodrodí…To mě vykolejilo natolik, že jsem si najednou dokázala představit, že porodím úplně sama (víme, jak je to s pomocí u porodu mimo porodnice), ale rozhodně ne tam, kde mi už předem nevěří a tak se také stalo. No, také pak zdravotníci koukali jako na spadlou z Marsu nebo od kud, protože aby žena porodila sama považují snad za nemožné (navíc když se něco podobného stane, a žena rodí mimo zdravotnické zařízení, tak ji odrodí manžel nebo dokonce její sotva 10tileté dítě, jak jsem kdysi četla, a td. a td.., ale nikdy přeci neodrodí úplně sama), takže tak. Každopádně i v ted´ by byla Kadaň pro mne první a snad jediná volba v případě porodu v porodnici. E.
Děkuji za odpověd. Také doufám, že se případně ještě někdo s čerstvou zkušeností ozve. Jinak to je divné, že vám řekla, že v cap nikdo moc nerodí. Naopak v nějakých diskuzích (ale už starších) jsem četla, že se stane, že tam je naráz úplně plno.
@Giann, jen jsi to špatně pochopila, není to tak, že by tam nikdo nerodil, respektive nechtěl rodit, to vůbec, ale tak, že v CaP údajně vydrží málokterá do konce. Nevím, jestli někde visí nějaké statistiky..Až teď jsem si, že hl. sestra ke mě přistupovala fér a správně, nemazala mi totiž med kolem huby, ale tehdy, jako těhotnou mě ten přístup dost sebral, protože bagatelizovala to, co pro mne bylo moc důležité…E.
Ahoj chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s CAP v Kadani a celkově na to jak se vám líbilo v porodnici v Kadani? Podle stránek se mi líbí jejich přístup.
@Morgaine2303 rodila jsem v roce 2016 a byla jsem naprosto spokojená, stejně jako všehny maminky, které tam rodily a znám je.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.