Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všichni ![]()
prosím o recenze porodnic Chrudim a v Pardubice.
Absolvovala jsem předporodní kurz s prohlídkou Pardubické nemocnice a líbilo se mi tam, tak nějak jsem se už psychicky připravila na Pardubice, ale furt okolo sebe slýchám, jak jsou v Pardubicích protivný, že nechají rodičku x hodin trpět, že jsou naprosto k ničemu, sestry na šestinedělí jsou nepříjemné a skoro nic nevysvětlí.
Já byla v porodnici během těhotenství dvakrát na pohotovosti a jednou sem schytala naprosto příšernou paní doktorku, která mě ani nepozdravila, ale podruhé zas hrozně milou a hodnou. Opravdu nevím, všichni mě ženou do Chrudimi, ať prý nejsem blbá a jedu tam, že v Pardubicích budu trpět. Já se ovšem psychicky připravila na Pardubice a nějak nejsem schopná si teď představit Chrudim.
Prosím o Vaše zkušenosti a názory, děkuji ![]()
Já rodila dvakrát v Pardubkách a obrovská spokojenost. Oba porody přirozeně, první od 1.30, malej se narodil před devátou ráno. Nástřih jsem měla, měl ruku kolem krku. Šestinedělí naprosto v pohodě, sestřičky ochotné, vše ukázaly. Novorozenecké to samé.
U druhého syna cca od 4.00 a narodil se taky před devátou. Bez nástřihu, šití, ze sálu jsem šla po svých.
Nikdo neprudil, byla to naprostá pohoda.
A šestinedělko a novo opět super.
Podle mě záleží na tom, jak se kdo chová, když nebudeš hysterka, tak k tobě budou přistupovat normálně.
A s tím trpět…když někomu vyhovuje, že mu napíchají milion injekcí na urychlení porodu a pak řve bolestí a končí to sekcí, jak monohokrát slyším, tak prosím.
Nemůžu to hodnotit, když jsem rodila dvakrát v PCE, ale já spokojená byla.
Rodila jsem dvakrát v Chrudimi a v pohode, podruhé ale proto, ze v Pardubicích malovali
, stejně je to o lidech- na koho zrovna narazis, neřekla bych, ze v Pardubicích té nechají trpet ![]()
Pardubice se z mého pohledu za poslední léta hodně hodně zlepšily. Dřív jsem na tom patře pracovala a rodit jsem tam nechtěla ani za zlaté prase, i když jsem tam byla protekční. Nakonec jsem se nechala ukecat a šla. A dodnes nevím, jestli to bylo správné rozhodnutí. V rámci protekce mě právě nechtěli nechat trpět a narvali mě Dolsinem a koktejlem dalších léků. Z porodu si nic nepamatuju, mám totální výkladní skříň. Podruhé jsem rodila o 4 roky později a všechny ty protivné sestry, kterým jsem se tenkrát chtěla vyhnout, byly už v důchodu nebo na mateřských, byla tam místo nich spousta mladých asistentech pár let po škole a byly všechny super. Nemůžu říct křivé slovo. Sice jsem stále byla protekční, ale trochu jsem je prudila (nechtěla jsem za žádnou cenu oxytocin, ani sedativa, opiáty a podobné, co jsem dostala tenkrát). Ale všichni dělali všechno co jsem chtěla a byli perfektní.
V Chrudimi rodilo několik mých kamarádek a spokojené jsou tak 50:50. Jedny řeknou, že super, jiné, že už nikdy více
Stejně jako v Pcích. Natrefit na blbku můžeš v obou nemocnicích. A vždycky je to jenom o lidech..
Záleží, na koho narazíš. První porod přístup super, na novoších děs běs až na jednu hodnou sestřičku. Po druhé (po 18m) přístup u porodu katastrofa, na novorozencích perfektní. Jsem těhotná potřetí a opravdu netuším, kam půjdu rodit, protože poslední zkušenost z Pardubic mi vcelku stačila. Každopádně tentokrát si k porodu beru svou PA ![]()
Já rodila v Pardubicích vloni a spokojenost, rodila necelých 36 hodin, takže se u mě vystřídalo docela dost personálu, ale krom jedné PA, která už u samotného porodu nebyla
byly všechny PA i doktorky a doktoři fajn. Na šestinedělí a novorozeneckém taky všechno v pohodě. Já bych tu klidně rodila znovu, ale je pravda, že asi hodně záleží na tom na koho budeš mít štěstí
Jo jídlo teda děs, ale to se dá čekat
Rodila jsem 3× v Chrudimi, porody rychlé a bezproblémové, nástřih jen u prvního. Třetí porod byl nejlepší, dohodla jsem se na příjmu aby si mě všímali co nejméně a nechali mě v klidu porodit
. Takže žádné oblbováky, píchání vody, a podobné rádoby urychlovače.
Novorozenecké až na jednu sestru s brutálním nachlazením v pohodě…
@janca.kk
Ahoj já mám zkušenosti s Pardubicema. Při druhém jsem ležela na rizikovce dost dlouho a tam si to nemůžu vynachválit
Od doktorů, tak po sestřičky ![]()
Jinak samotný porod a šestinedělí v pohodě paní doktorka úžasná z poradny si mě rovnou vzala na sál že půjdeme na to a mezitím bezchybná příprava
Sestřičky milé a učenky a učňové-sice jich bylo hodně ale byla aspoň sranda ![]()
Po porodu jsem šla sama bez nástřihu (na rozdíl od prvního porodu) takže bájo
chodila jsem si v pohodě na rozdíl od ostatních maminek.
Takže jinam bych ani nešla.
Ohledně jídla, jelikož jsem ležela předtím několik měsíců na rizikovce nahoře, tak jsem si tak nějak zvykla ale největší úhoz bylo jídlo:Buchtičky se šod´,dostala jsem čtvrtku buchy polejvanou omáčkou
ale zasmála jsem se aspoň no ![]()
Asi tě neuklidním, ale holý fakt je to, že je to jako sázka do loterie. Buď jak buď, tam kde si to tvá kamarádka haní, tam ty můžeš být spokojená a naopak. ![]()
Mé první dítko se narodilo v Hradci Králové. Pro menší komplikace a nepostupující porod císařem (malý se narodil v 20:50). Byla jsem nezkušená prvorodička, když mě z JIP ráno šoupli na normální pokoj, nařídili mi, že nesmím sama vstávat, neboť se mi zamotá hlava a mohu spadnout. Chtěla jsem si dojít na záchod, zavolala jsem si (takovým tím pípátkem) sestřičku, zda by byla tak laskava a pomohla mi z postele. Potřebovala jsem ještě podat taštičku s toaletními potřebami. Přišla sestra, ani nepozdravila a když jsem ji poprosila o to co jsme chtěla, sprdla mě na dvě doby, nařídila mi ať nejsem líná a vstanu si sama, ať si na záchod dojdu sama a až se fofrem postavím na nohy a začnu fungovat, jinak mi na pokoj syna nedají. Byla jsem v šoku.
Každopádně jsem zatnula zuby, šla na záchod bez pomoci a snažila se začít normálně fungovat, myslela jsem si že se tak tu asi jedná s každou rodičkou, z důvodu aby se rodičky neválely v posteli a rychle se sžily s miminkem a dokázaly se o miminko co nejrychleji postarat samy.
Následující den, mi na pokoj šoupli paní, která byla po přirozeném porodu (ale byla uvnitř potrhaná, měla za sebou nástřih atd.. (Prostě se ji moc zvesela nechodilo). Přišla za ní laskavá sestřička, která ji doprovodila na záchod, zůstala v koupelně s ní i dokud nes neosprchovala atd. Dokonce ji i vysvětlovala, kde jsou koše na tříděný odpad, kde je místnost s prádlem, kde si může vzít poporodní vložky, atd. Já na to koukala jako zjara, mě nikdo nic neřekl, nikdo nic nevysvětlil, atd. Upřímně řečeno, to jak se ke mě sestra chovala po převozu na oddělení, mi dost negativně „poznamenalo“ pobyt v porodnici. Ale kdybych chytla službu sestry, která „provedla“ mou „spoluležící“ po celém oddělení, myslím, že bych byla nad míru spokojená. (Samotný porod je na delší vyprávění, ale k porodu se mi nevážou výrazně negativní vzpomínky).
Druhé dítko se mi narodilo v Pardubicích. Ta tam bylo mnoho jiného než-li v Hradci Králové. Musím říci, že jsem byla velmi spokojena s péčí u porodu samotného, který opět proběhl sekcí, pro nepostupující porod, tak i s péčí na novorozeneckém oddělení. Ale na pokoji kde jsem ležela po narození malého, byla paní, která byla hluboce nespokojena s péči před porodem, během porodu a i po porodu. Tak jako já v HK, kdy jsem měla smolíka pacholíka na sestru, kterou nebaví její práce, tak i tato paní měla smolíka pacholíka na personál.
Je to poměrně na pytel, že personál porodnice (jakékoliv porodnice) dokáže vzpomínky na porod a narození miminka tak moc ovlivnit.
Přeji ti, ať se rozhodneš pro jakoukoliv porodnici, nechť máš štěstí a podaří se ti mít u porodu lidi, kteří své práci nejen rozumí, ale i mají ji rádi. ![]()
Děkuju moc za názory, konečně jsem slyšela i něco pozitivního na ty Pardubice. Ono je opravdu asi jedno, jakou porodnici člověk zvolí, protože záleží hlavně na tom, jakou zrovna schytá směnu a to bohužel nevíme a předem neovlivníme ![]()
Ahoj holky, neslyšeli jste něco o tom, že by se v pardubické porodnici mělo koncem října malovat a nebudou tak přijímat?
Bývá to zhruba v tomto čase každý rok, ale jak jsou datumy přesně, to nevím. Stačí tam cinknout a zeptat se ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.