Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer.
Ženy nemáte zkušenosti s touto poruchou?
Od vánoc mi najednou zalehlo v uchu, druhé trochu pobolívalo, tak jsem zašla na ORL, kde mi Dr. po vyšetření Tympanometrii sdělil, že to bude asi zánět- ze zadní rýmy. Na pravé ucho jsem vůbec neslyšela.
Dostala jsem kapky Otobacid na týden, pak léky na alergii a kapky do nosu ( rýmu jsem nepociťovala)
Ani po týdnu to nepřešlo, takže na kontrole u obvodního ORL- udělal vyšetření a že mám čekat měsíc- že by to mělo přejít. Léky už nebrat, že to nepomůže
No už to bude měsíc, a já neslyším na pravé ucho, navíc už mám pocit, že i levé to bere. Nic mne nebolí, ale v uších mi hučí, píská a ten pocit je strašný.
Setkala se s tímto některá z Vás? Co s Vámi doktoři provedli? Vrátilo se to do normálu?
Děkuji za odpovědi
@ka-tka Jaký to neslyšení mělo nástup - rychlý nebo postupný?
@ka-tka Ahoj, moje známá měla takový problém, že jí zalehlo ucho, postupně jí v něm začlo hučet, pískat, špatně na něj slyšela a ještě ji svědilo. Vyměnila řadu doktorů, než jí přišli na to, že má prasklý bubínek a musí nutně na operaci.
Tak nechci strašit, určitě to může být jen vedlejší příznak rýmy atd., ale kdyby se to nelepšilo, asi bych se dožadovala vyšetření.
@ka-tka A ještě jsem si vzpomněla, že když jsem studovala, tak moje spolubydlící měla takovéto příznaky a bylo to psychického původu - měla to ze stresu.
@ka-tka Tak to by nemuselo být to co myslím
protože to co myslím, se musí začít léčit okamžitě, jinak je to nevratný…
Tak né, že bych nikdy neměla stres, ale žeby až tak?
V edné poloze, když hodně zakloním hlavu, tam mi na chvilku odlehne, ale jakmila ji mám zase normálně, tak je to zpět…
No už jsem si načetla všechny rakoviny, i manieruv syndrom…
ale dle vyšetření- otoskopem, i v nose mi šťoural- tak prý mi tam zbyl kousek nosní mandle, ale nic tam nemám
@ka-tka tohle jsem měla před pár týdny…dostala jsem strašnou rýmu, která se usadila v hlavě a v uších, vůbec se nespouštěla, jednou ráno (asi 5. den) jsem se vzbudila se zalehlým uchem (nebolelo) a to mi okolo poledne prasklo (začalo z něj téct). Od té doby jsem na něj neslyšela, zůstalo zalehlé. Když to trvalo 2 týdny, šla jsem na ORL, dr. zkonstatovala opravdu proběhlý zánět se spontánní perforací (již zhojenou) a nabídla mi „profouknutí“. To jsem odmítla (já jsem strašný srab na cokoli kolem uší), tak jsme se domluvily, že tomu dáme čas, podle ní by se to mělo postupně upravit samo. Náhodou jsem si postěžovala tetě a z té vypadlo, že před rokem měla totéž. Oblítala stovku doktorů, 2× atb, 2× punkce, vše bez efektu…až se objednala k nějakému starému doktorovi do Prahy. A jí poradil-tramtararáááá, žvejkat žvejkačku
Že na obnovení fce Eustachovky nejvíc pomůže to polykání a hýbání svalů okolo. Za pár dnů měla pokoj. No a já?…já taky.
kéž by každá „léčba“ byla tak příjemná a jednoduchá ![]()
tak zkus, za to nic nedáš, netvrdím že pomůže, ale já mám zkušenost fakt dobrou.
@elanaa
Fakt je to tak jednoduché? Je fakt, že žvejku jsem neměla ani nepamatuji
Rozhodně jsem nechtěla strašit, jen říkám zkušenost, že jí do ucha koukalo doktorů a žádný to napřed nepoznal…
Ještě mě napadá stará babská rada - netřesk…
@ka-tka já právě taky ne (moje druhá fóbie je ze zubařů a trpím schýzou, že žvejka tahá plomby
). Ale hecla jsem se a fakt mi to teda pomohlo, ono se to opravdu začalo hýbat, provzdušňovat (postupně v tom jakoby začalo víc popraskávat) a významné zlepšení bylo už tak druhý den. Do týdne? zhruba jsem to měla čisté. A to byla předtím fakt hrůza, neslyšela jsem na to nic, hučelo v tom, pískalo, autofonie…prostě protivný…no, co zrovna ti povídám
Tak snad se to zlepší taky.
tak kéž pomůže…
pak napiš, držím palce, fakt vím jak je to děsný…nebolí nic, ale je to takovýto stokrát nic umořilo vola.