Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@-Sára psala jsem pro pediatra synům noční deník, množství buzení je různé. Jde o pocet hodin spanku a jeho kvalitě. Z deníku vyplynulo ze nenaspí více než 7 ( prerusovanych hodin) a část noci ( vždy ve stejný čas po usnuti) z polospanku trpí silným stupnujicim se neklidem, z knourání se přechází v pláč končící řevem ze kterého se často pozvrací. Podstatné je, že evidentně spat chce, ovšem něco ( nevime co) ho spat nenechá.
Nemá zaražené prdíky - koliku? Dcera na to trpěla a v noci se po hodině budila a přes den spala dohromady jen půl hodiny. Měla křeče, stále plakala a občas jakoby ztuhla.
![]()
Můj 2,5 letý od malička velice špatně spí, špatně usíná, pak se vzbudí uprostřed noci a nemůže usnout a je třeba hodinu vzhůru.. A ráno vstává jako první. Přes den nespí vůbec od 2 let. Taky nechápu jak mu to může stačit. Dávám mu už asi půl roku Omega 3, zatím efekt nevidím. Některou noc má lepší některou horší. Někdy se vzbudí třeba jen 1× a brzo zas usne, ale někdy má třeba nekolik nocí za sebou kdy je uprostřed noci úplně vzhůru. Zatemněná okna mame, bylinkové čaje na spaní jsme taky zkoušeli.
@milwinka i syn je první rano vzhuru. Například dnes spal od 20-23h poté neustálý neklid a pláč do půl 3 rano, poté usnul do 4:30 opět asi cca 30minut neklidu a v 5:45 byl plně vzhuru. Pediatr nejprve doporučil zvýšit vit. B a hořčík. Také zkusit změnit umístění postýlky. ( ovšem my ohledně postylky a spaní v naši posteli atd vyzkoušeli vsechno než jsme k MUDr vůbec šli pro radu). Podle pediatra muže jit o alergii takže nyní budeme podávat léky na alergii, pokud ani to nezabere, čeká nás pravděpodobně neurolog… proto hledám někoho kdo je s podobným problémem dál, abychom věděli co nás může čekat ( pediatr více nesdělil)
@Crazy2v1 Ahoj, jak jste dopadli u neurologa? Já tam asi se synem taky budu muset. ![]()
@milwinka synovi léky zabrali, takže nás pediatr zatím nikam neposlal. Půjdete tam kvůli spanku? Jak spí / nespí ?
Trvalo to 22měsíců ( s tím že od cca roka a půl se milimetrovými krůčky lepšil) ale už spí! Budí se stále na mléko 1× v noci a někdy se třeba 2× vzbudi na utišení. Ale už žádné 2h nonstop pláče. Už ne co hodinu jekot k neutišení. Upřímně, teprve když se vyslovilo nahlas “Neurolog a to co nejdřív”, jako by pochopil že má poslední šanci se vyhnout novému doktorovi. Trochu nám pomohl Pediakid - doporucuju. Ale nakonec ten zlom prisel snad ze dne na den. První týden jsme čekali ticho před bouří, ale bouře nepřišla. Modlím se aby se to nikdy už nevratilo. Z tohodle obdobi se budu dlouho oklepávat. Psychika to hodně odnesla, ale skočilo to. Všem trpícím rodičům nespavců držím palce ať je KONEC nespaní taky brzy potká. ![]()
Pěkný den.
Najde se tu někdo, kdo dokáže poradit…napíšu to hlavně zkráceně.
Mám 14ti měsíční dítě. Vše začalo od 8.měsíců a jen se to zhoršuje. Dcera zvládne celou noc v posteli jen cestovat, kňourat, zvedat se a opět lehat. Má velice neklidné spaní. Občas hystericky pláče. Nic nechce. Ani do náruče ani ležet v posteli. Noční kojení jsem zrušila, takže tím to také není. Má nasazený rituály a ty dodržujeme. Zkusila jsem vše a zatím bez úspěchu. Bohužel je pořádně nevyspala. Odpoledne má jeden spánek. Dá si tak 1,5 hodiny. Dcera je dost akční a celý den se nezastaví, takže mě napadlo, že jak se nezastaví přes den, tak nemá čas se zastavit ani v noci. Ale já jsem opravdu už vyřízená.