Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No a co vám před těmi 5 lety řekli v té PPP? Existují různé dys, existuje možnost sníženého intelektu, někdo na slabsi pamět, někdo je vlivem ADD nebo ADHD nesoustředěny…
Někdo potřebuje jiný přístup k učeni…
Řekla bych, že nějakou poruchu učení už by učitelka poznala, nebo by měla podezření, a do poradny by vás sama už poslala. Samozřejmě můžeš zajít s dcerou, jen jsou dlouhé objednací doby.
@Svistice nic, prý je v naprostém pořádku. Nemela ani snížený intelekt. Normální zdravé dítě. Proto jsem z toho docela nesva.
Většinou pomůže, když dítě vi, proč to dela ….. a hrozba písemný tomu většinou nepomůže.
A ten problém má až teď? Co konkrétně v matematice jí nejde?
PPP je určitě dobrá volba, nebo můžete zkusit i SPC - tam už se většinou dělají ty nácviky a naučí vás techniky na zapamatování.
Existuje samozřejmě i dyskalkulie, ale to fakt záleží, s čím konkrétně má dcera problém.
Když píšeš, že to má po tobě, jsi si jistá, že jí s tím pomáháš správně?
@Waterpower píše:
Spis mi to prijde otazka IQ
Nebo zajmu či talentu. Já bych taky mohla sedět u konstruktivní geometrie nebo astrofyziky hodiny a bylo by mi to prd platne.
@Svistice píše:
Nebo zajmu či talentu. Já bych taky mohla sedět u konstruktivní geometrie nebo astrofyziky hodiny a bylo by mi to prd platne.
To je trochu neco jineho nez ucivo pate tridy, kde se nedela nic prevratneho.
Pokud dite pracuje a procvicuje a stale latku zapomina tzn. neni na ni schopno dal stavet, pak to vidim na to snizene IQ
@Waterpower píše:
To je trochu neco jineho nez ucivo pate tridy, kde se nedela nic prevratneho.
No každý máme ty limity jinde.
Takže možná než hledat nějakou „poruchu“ je lepší se smířit s tím, že prostě dítě minimálně na matematiku nebude nejostřejší tužka v penále. Zase může být šikovné někde jinde.
Máme něco obdobného v rodině. Tam teda je i potvrzená dyskalkulie (nicméně snad jen první nebo druhý stupeň podpůrných opatření), děcko pokulhávalo už od 2. třídy, protože prostě logika je pro něj španělská vesnice. Taky mohlo sedět u učení x hodin, ale výsledkem bylo za 4 a pokud si učitelka jen dovolila lehce přeformulovat zadání nebo postavit příklad „opačně“, tak za 5, neb tomu děcku to prostě nesecvaklo. Nicméně je velmi umělecky talentované.
@Svistice píše:
No každý máme ty limity jinde.
Takže možná než hledat nějakou „poruchu“ je lepší se smířit s tím, že prostě dítě minimálně na matematiku nebude nejostřejší tužka v penále. Zase může být šikovné někde jinde.
Máme něco obdobného v rodině. Tam teda je i potvrzená dyskalkulie (nicméně snad jen první nebo druhý stupeň podpůrných opatření), děcko pokulhávalo už od 2. třídy, protože prostě logika je pro něj španělská vesnice. Taky mohlo sedět u učení x hodin, ale výsledkem bylo za 4 a pokud si učitelka jen dovolila lehce přeformulovat zadání nebo postavit příklad „opačně“, tak za 5, neb tomu děcku to prostě nesecvaklo. Nicméně je velmi umělecky talentované.
Presne tak ![]()
Zdravím,
jsem máma 11lete holčičky. Dcera má hrozný problém v matematice, což zdědila asi po mě, nicméně co se týče naučení jakékoliv látky, dře se jako kůň 2dny a stejně se jí nenaučí. Pomáhám ji s učením, vysvětluji, zkouším, nic nezabírá. Jinak je dost naladova, uplakana. Věčně něco zapomíná, musím kontrolovat aktovku, pokud paní učitelka řekne, že bude písemka, neví o tom. proto zvažuji návštěvu pedag. Psych. Poradny. Už jsme tam byli, cca 5 let zpět. Zajímalo by mě, zda existuje něco, co by ji v zapamatování látky pomohlo a jestli existuje něco jako je třeba dislexie, ale souviselo by to s tím nezapamatovanim látky. Moc díky za rady. Andula