Poslat dítě do polské školy?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
12.8.13 08:43

Poslat dítě do polské školy?

Ahoj všem,

ikdyž má dcera zatím 1,5 řeším dilema jestli ji poslat do polské školy, školky.. nebo je to blbost..
Byla jsem už rozhodnuta, že ano. Bydlime totiž na pohraničí a ta polska škola je na nejlepší úrovni.
Manžel je čech, polsky rozumí tak na půl. jsme už spolu 8 let ja na něho celou dobu mluvím takovou tou naši polsko českou matlaninou.. na základních věcech se s polákem domluví.. ja mam polské školy, základku i střední.. takže bych řekla, že jsem na úrovní rodilý mluvčí..
V te polské základce to je totiž tak, že polština se tam bere jako mateřský jazyk.. takže čeština se tam vyučuje dalo by se říct jako cizí jazyk, ale co jsem si zjištovala.. češtiny je 5hodin týdně a to žádného cizího jazyka není tolik.. + se samozřejmě učí jako klasická základka i angličtinu na vyšším stupni i 2 světový jazyk..
Nam s manželem připada, že když ma tu možnost se zdarma naučit jazyk tak proč ne, člověk nikdy neví kdy ho bude potřebovat, že…

Jenže manželova rodina to prostě nějak nemůže rozdýchat.. včera jsem měli oslavu a celkem do nás rýpali proč ji chceme poslat do polské školy.. že je to uplně zbytečné, že polština není žáden jazyk.. že je to zbytečnost a že bude mít pak poslký přízvuk.. což je blbost.. protože ja mam polskou i střední a nic na mě kdysi nepoznali!!! a když jsem se jich pak ptala a ja mam nějaký poslký přízvuk?? tak sami uznali, že ne..
pak vyrukovali s tím, že jim dcera nebude rozumět.. je fakt, že doma se ja s ní bavim tou matlaninou manžel na ní, ale většinou mluví česky a navíc v te škole se čeština učí..
no a co mě dorazilo.. dcera začíná krásně mluvit a znáte to dítě se naučí co chce polsky je strejda wujek.. a dcera se naučila ujek.. ja jsem z toho měla hroznou radost a když to řekla brachovi od manžela ten se začal rozčilovat, že on není žáden chujek ani wujek, že on je střejda..
celkem mě to zamrzelo..

co si o tom myslite? poslali byste dítě do te polské školy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35438
12.8.13 08:50

Klidně. Zvlášť když máš sama dobrou zkušenost a píšeš, že ta polská škola je lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bebu neprihl.
12.8.13 08:51

Já bych tedy neposlala. Chtěla bych aby se pro život naučila spisovnou češtinu, nikoliv matlaninu. A co třeba dějepis, zeměpis, asi těžko se v polské škole naučí české dějiny… :think:

• Citovat
  • Upravit
35438
12.8.13 08:55
@bebu neprihl. píše:
Já bych tedy neposlala. Chtěla bych aby se pro život naučila spisovnou češtinu, nikoliv matlaninu. A co třeba dějepis, zeměpis, asi těžko se v polské škole naučí české dějiny… :think:
:think: O českých dějinách vím z české zš kulový s navijákem…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
12.8.13 08:56

Poláky a vše polské nemusím (nic proti tobě nebo podobně, jen zkušenost), ALE - pokud je ta polská škola na lepší úrovni, je tam výuka i češtiny (přeci jen, dcera má české kořeny a české příbuzné, kteří nejspíš polsky neumí, tak aby se s nima mohla bavit), tak proč ne? Naučí se polsky, bude umět česky od táty a z těch hodin ve škole, do toho další jazyk (Aj, Nj, možná Fj nebo Rj). To je super, dle mého.

A jen dotaz - proč na ní ty nemluvíš jen polsky? Víš, že by uměla už teď česky od táty a polsky od tebe. Nebo to je kvůli tomu, aby i manžel rozumněl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
12.8.13 08:58
@bebu neprihl. píše:
Já bych tedy neposlala. Chtěla bych aby se pro život naučila spisovnou češtinu, nikoliv matlaninu. A co třeba dějepis, zeměpis, asi těžko se v polské škole naučí české dějiny… :think:

A kolik toho o českých dějinách víš ty? A to je tak moc důležité vědět jako Čech o českých dějinách víc, než kolik se toho naučí na polské škole v rámci dějepisu? Nikdo není více Čech oproti druhému jen kvůli znalostem dějepisu…

Příspěvek upraven 12.08.13 v 08:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
12.8.13 08:58

Klidně, pokud by k tomu uměla i krásně česky, tak proč ne. Navíc v poslední době nacházím inzeráty na práci, kde chtějí polsky slovem i písmem. Já sice „po našemu“ umím, rozumím i polsky, ale písmem vůbec. A to pocházím z Těšína. A když je tam i angličtina… Na rodinu bych se vykašlala, je to budocnost Vašeho dítěte, ne Vaší rodiny. Ale je to jen můj názor. Jen nevím jak ve školce, tam asi český jazyk není nebo ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.13 09:03
@bambule45 píše:
Klidně, pokud by k tomu uměla i krásně česky, tak proč ne. Navíc v poslední době nacházím inzeráty na práci, kde chtějí polsky slovem i písmem. Já sice „po našemu“ umím, rozumím i polsky, ale písmem vůbec. A to pocházím z Těšína. A když je tam i angličtina… Na rodinu bych se vykašlala, je to budocnost Vašeho dítěte, ne Vaší rodiny. Ale je to jen můj názor. Jen nevím jak ve školce, tam asi český jazyk není nebo ano?

pravě ja jsem dostala před mateřskou taky dobrou práci díky tomu, že jsem uměla polsky..
a navíc ta jejich rodina je taková rýpava, takže kdyby to nebyla polština bylo by to něco jiného..
nejlepší bylo, že do mě tak rýpali… a za hodinu přišla manželka od toho manžela od brachy a řekla mi a ty umíš i psát polsky? ja říkam jo.. a ona no ja bych potřebovala přeložit průvodní dopis.. to jsem si pomyslela v duchu HAHA.. :-)

jinak ve školce jsou české hodiny.. většinu dne na ně učitelky mluví polsky, ale hodinu nebo dvě denně i češtinu..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.13 09:05
@maritimka píše:
Poláky a vše polské nemusím (nic proti tobě nebo podobně, jen zkušenost), ALE - pokud je ta polská škola na lepší úrovni, je tam výuka i češtiny (přeci jen, dcera má české kořeny a české příbuzné, kteří nejspíš polsky neumí, tak aby se s nima mohla bavit), tak proč ne? Naučí se polsky, bude umět česky od táty a z těch hodin ve škole, do toho další jazyk (Aj, Nj, možná Fj nebo Rj). To je super, dle mého.A jen dotaz - proč na ní ty nemluvíš jen polsky? Víš, že by uměla už teď česky od táty a polsky od tebe. Nebo to je kvůli tomu, aby i manžel rozumněl?

čeština se vyučuje od druhé třídy a jak jsem psala je 5× denně a jak píšeš manžel s ní mluví česky..

ono ta matlanina tady je tak zažita na tom pohraničí.. i ty děti v te polské škole když je přestavka tak se bavi tou matlaninou..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.13 09:07
@maritimka píše:
A kolik toho o českých dějinách víš ty? A to je tak moc důležité vědět jako Čech o českých dějinách víc, než kolik se toho naučí na polské škole v rámci dějepisu? Nikdo není více Čech oproti druhému jen kvůli znalostem dějepisu…Příspěvek upraven 12.08.13 v 08:58

No asi tak nějak.. a navíc abych řekla pravdu tak když jsem porovnavala (ješetě když jsem chodila na základu a střední ) co se učí v české škole a co se učíme my.. vždycky jsem toho měli víc.. uči se tam zeměpis ČR, dějiny České republiky, ale i Polska..

• Citovat
  • Upravit
10482
12.8.13 09:18

Nevím, každopádně vím to, že bych se vykašlala na to, co si myslí manželova rodina. důležité je to, co si myslíš a chceš ty a tvůj manžel, rodiče jste vy.
hodně by u mě záleželo na tom, jaký je rozdíl mezi těmi úrovněmi škol česká/polská. a hlavně, času je dost, může se toho ještě hodně změnit.

jinak já si z dějepisu pamatuji docela hodně, ale o tom to není. je to o tom, jak dítě vedou sami rodiče. my se třeba snažíme sami, nespoléháme se na školu, takže naše dítě by rozhodně o nic nepřišlo, spoustu z historie zná už teď, ve skoro 6 letech.. Je pravdou, že k tomu máme předpoklady, baví nás to, ale každý z nás přeci může! není to jen o škole! a není od věci naučit se i jiný pohled na historické události, než ten náš, český, takže pro mě by to byla v tomto směru možná i výhoda.. :wink:

Čeština je těžký jazyk, ale opět. Pravopis se naučí i na polské škole, plus od vás, a upřímně, kdo z vás si pamatuje věci z mluvnice a kolikrát jste je potřebovali? já mám za sebou klasický 7-letý gympl a dřeli nás neskutečně, ale to důležité není teorie mluvnice, povídání o spisovatelích, co kde jaký mrťafa napsal. ale naopak, mluvené slovo, čtené slovo a psané slovo (pravopis). a tohle není jen věc školy, ale výchovy doma, vedení ke čtení a k lásce k jazyku. někdy mi přišlo, že právě tohle dovedou někteří kantoři pěkně zošklivit (např. nekonečným výkladem o spisovatelích jedné knihy, slohovými pracemi o ničem, psát se tím člověk stejně nenaučí!). Možná, že i s polskou školou bude mít jednou daleko kultivovanější a gramaticky lepší češtinu, než ten, kdo vychodí školu českou. 8)

Hlavní moje rada je řídit se tím, co chcete vy s manželem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.8.13 09:57

Poslala bych. Předpokládám, že bydlíš ms kraj a např v Třinci, Havířově a Těšíně jsou vesměs hlavně školy, kde se vyučuje polsky, polské školky a pod. Problém v tom nevidím, dítko si rozšíří obzory.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
12.8.13 10:10

Já bych jí tam klidně poslala, zvláště, pokud to máte tak blízko a reference jsou dobré. Přízvuk mít určitě nebude. Vím o dětech, které zvládají i čtyři jazyky a nemají s tím nějak zvlášť velké potíže. Naopak, pokud v tom to dítko vyrůstá, tak mu to ani nepřijde. Oni se takhle malí mnohem líp učí, to jenom nám to přijde nepředstavitelné (mě teda určitě, protože umím pořádně jenom česky).
Já zase bydlím blízko německa a stále mě láká posílat děti do neměckých škol. Jestli najdu školu, která učí německy, česky a ještě anglicky, budu o tom velmi vážně uvažovat. Jinak je to vaše dítě a rodina do toho nemá moc co mluvit. Ona časem malá pochopí, že na příbuzenstvo se mluví česky a nebude s tím mít problém, ale ze začátku budou muset být příbuzní rozumní a pochopit, že se jí to bude ze začástku trošičku plést.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
12.8.13 10:39

Já bych určitě poslala. Můj taťka prošel polskou + slovenskou základku a českou střední školu (hodně se stěhovali), jazyky umí všechny 3 velmi slušně - přičemž polštinu jako mateřský jazyk a nikdy by nikdo neřekl že má jakýkoliv cizí přízvuk. Děcka jsou jazykově tvárné a pokud jsi i ty chodila do polské školy, navíc žijete v pohraničí, viděla bych to jen jako plus. Česky může dcera mluvit s rodinou, s kamarády mimo školu, v běžném životě mimo školu (obchody…) ostatně i ve škole se česky bude učit. Navíc… co když bude chtít jít na vysokou? Bude mít na výběr i z těch polských, protože bde jazyk ovládat… :nevim: Rodina to stráví, stejně už jste dvojjazyční - spíš bych dbala na to, mluvit na dítě daným jazykem správně… takže ne matlanina, ale buď jasně polsky anebo jasně česky. (např. v rámci věty) - já vím, jak se v pohraničí mluvuí, jsem taky odtud, ale i tak… snažit se o tu správnost v rámci jednoho jazyka. Je to Tvé dítě a Ty víš co je pro něj nejlepší a pokud manželproti polské škole nic nemá, tak neváhej, ostatní vám do toho nemají co kecat. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
12.8.13 11:53

Určitě je dej do polské školy a na příbuzné se vybodni. Oni se nepřenesou přes to, že se budete nějak odlišovat. To se u nás moc neodpouští, ale záleží také na inteligenci těch, kteří ti radí. Nevidí si prostě na špičku nosu. Polsko je obrovská země a tvoje děti budou vždy ve výhodě. Vysokou školu a nebo i zaměstnání si mohou vybrat v obou zemích. Pokud se shodnete s manželem, ostatní ať se třeba kousnou vzteky do zadele.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí

O Červené karkulce