Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,když všechno probíhá jak má a dostaneš +-40tt do porodky, že jdeš rodit, udělaj ti předporodní přípravu, takže i klystýr, tím se vyprázdníš,ale i tak z tebe při porodu může vyjít stolice, i plyny, moč…cokoliv…ale neboj jsou na to zvyklí ![]()
a poslíčci: je to u každé ženy různé, někdo je má i měsíc před porodem..projevuje se taky různě..píchání v podbříšku,míŕné tlaky-kontrakce, bolest v podbříšku, zádech…
nejlepší na rozeznání poslíčku od porodu je dát si teplou vanu, protože poslíčci by se po ní měli uklidnit, oproti tomu porod..ten se rozjede..
Já jsem měla u prvního bolesti v podbříšku…celou dobu jsem čekala jestli se to zklidní…A za 2dny se rozběhl opravdoví porod ![]()
Takže ti poslíčci můžou být tedy různé a je je možná i těžko poznat, ne? A jak dlouho může takový jeden poslíček trvat? Třeba přerušovaně několik hodin? A potom se zklidní? Na tom porodním sále to musí být hrozné, když tam maminka má stolici, moč i plyny. Ale snad to opravdu není nějaká ostuda a budou to brát jako přirozený proces. Taky bych chtěla natrefit na porodní asistentku a ne na porodního asistenta. Myslíte, že bývají spíš ženy?
Já jsem měla porodního asistenta a byla jsem velice spokojená…(plyny,moč…atd k porodu určo patří:-)
Ahojky, já patřím mezi ty, které poslíčky neměly. Pak když začal porod, tak jsem si myslela, že to jsou „zaražené větry“, ale začne u toho tuhnout bříško - mě.
Klystýr jsem nestihla, ale během porodu jsem opravdu takovou „prkotinu“ neřešila. Malý se dral na svět rychle, tak jsem měla plný „klín“ jiné práce.
Partner ani PA absolutně neřešili. Jediné co jsem k tomu slyšelo, že mám udržovat v čistotě šití, protože nebyl klystýr a tudíž se tam něco mohlo dostat. Toť vše. Opravdu to je banalita a zbytečně se tím stresuješ. Rychlý a pohodový porod.
![]()
Plyny, moč a stolici neřeš. I na předporodním kurzu nám to říkala PA.Před porodem dostaneš klistýr a nebo si můžeš nechat od doktorky napsat pěnu (zapoměla jsem její jméno) která je jemnější, ale účinek dobrý, pokud můžu posoudit. V balení jsou 2 ks, zkus se domluvit s nějakou rodičkou z okolí, jestli taky si ji nebude kupovat.
ta pěna se jmenuje YAL,ale prvorodičkám se moc nedoporučuje, lepší je klasický klystýr, víc prohřeje a lépe vyčistí..
já měla poslíčky asi 8hodin–myslela jsem si že rodím..ale pak to ustalo..
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat asi na hloupo věc, ale mě zajímá
. Mám už jedno dítě, které jsem porodila ve 28 tt., takže moje první těhotenství bylo ochuzelo o poslední měsíce a takové ty přípravy na porod. Navíc jsem rodila císařem, takže tuto zkušenost neblahou už mám…Ty bolesti nepřeji nikomu. Teď jsem zase těhotná, rizikový týden mám za sebou a měla bych rodit přirozeně. Vím, že u porodu odchází z rodičky všechno možné, ale když se tlačí, uchází i plyny z rodičky? Další co nevím je, jaké jsou vlastně poslíčci? V poslední době mě bolí v podbříšku, ale je to jen taková bolest chvilková,opakuje se dost nepravidelně.. nevím, jestli mě kope mimi nebo jestli to mohou být poslíčci. A musí mít poslíčky každá žena? Děkuji moc za radu.