Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky,
tak jsem zde zase pro rady ![]()
Sem tam občas posílám balíčky - lahvička s tekutým obsahem. Na radu jedné pošťačky je dávám do bublinkové obálky (pro jistotu ještě lahvičku balím do bublinkové folie) a posílám jako doporučený dopis. Jenže v posledním týdnu se mi jedna obálka vrátila domů, s rozbitým obsahem - zkoušela jsem vyreklamovat, a vedoucí na poště mi řekla, že to na reklamaci nevezme, protože je v obálce tekutý obsah
. Dnes mi telefonovala další paní, že její lahvička je také rozbitá, a obsah vylitý. Bohužel balíček převzala, protože nebylo poznat, že je poškozený (posílala mi i fotografie, takže jí věřím na 100%). Na tahanice s reklamací nemám náladu, takže začínám balit ještě kvalitněji,ale tak, aby to byl stále jen doporučený dopis - zásilka.
A mě teď zajímá. Když na obálku napíšu něco jako „Pozor Křehké“ nebo tak něco - je to zpoplatněné. Jako, že chci, aby se s balíčkem zacházelo slušně…
Nechce se mi platit mnohem dražší balení, a dražší poštovné. Ale také bych nerada přišla o klienty jen proto, že pošta není schopna v pořádku doručit zásilku
![]()
Nedávno jsem posílala poštou taky křehké zboží a na poště mi na balík pouze napsali, že jde o křehké zboží, ale že s ním budou podle toho zacházet nezaručili. Napadla mě jedna věc, nebylo by možné posílat tu věc v plastových lahvičkách? Byly by měně náchylné.
Aspero,
díky za odpověď. Zkusím si to na obálku napsat a uvidím, při nejhorším si za to něco připlatím.
Alespoň budu mít pocit, že jsem udělala všechno proto, aby to bylo OK.
Co se týče těch lahviček, tak to právě je v plastových. Asi na to musel někdo šlápnout, nebo na to hodili něco těžkého. Jinak si to neumím vysvětlit
![]()
V žádném případě ti nikdo nezaručí že v DOPORUČENÉM DOPISE/ZÁSILCE se lahvička nerozbije.
Jediná možnost SLUŽBY KŘEHCE (a ani ta není stoprocentní) je u balíku a ten je dražší plus služba zpoplatněna.
Přeprava doporučené zásilky probíhá asi takto představ si pytel - v něm X (asi tak 50-100) zásilek různé délky a výšky a váha až do 2kg. Ten pytel se zaváže a asi tak desetkrát někde přemisťuje, musí se naložit do auta, na letadlo, na valník, do kontejneru, následně se musí zásilky z něj vysypat do plastových přepravek, vytřídit to během cesty tak pětkrát a pak vložit do doručovacího vozíku - doručit. Je nemožné aby ti někdo zaručil že lahvička uvnitř přežije.
To opravdu nejde těch pytlů a ostatních zásilek je jen v jednom autě (té velké krabici co jezdí mezi poštami) třeba plné auto - fakt až kolikrát pod střechu. Zásilek denně na středně velké poště i milión a více. To opravdu je nad síly přepravce (pošty) tohle uhlídat. ![]()
Plus k tomu balit když už tekutiny, by jsi měla velmi dobře jinak porušíš předpis o nedovoleném obsahu zásilek.
http://www.cpost.cz/…ilek-id1080/
Nejde přepravovat všechno.
Ahoj,
doporučené zásilky se posílají v pytlech, tzn. v každém pytli je až 20kg zásilek. Pytle se pak hází do aut nebo klecí, takže na tvoji zásilku může napadat spousta kil dalších dopisů, pokud bude vespod.
Zásilky s označením křehké by se neměly do pytlů dostat, tzn. snižuje se riziko, že se poškodí. samozřejmě se může stát, že balíček spadne na zem, obsah se rozbije, nebo že se na něj v autě při přepravě sesunou jiné zásilky a poškodí ho ( to by si měl ale řidič při nakládce oéfovat, aby tomu zabránil) - na takový případ je ale pošta pojištěná a měla by uznat reklamaci, pokud máš zásilku dobře zabalenou.
Terko.
A co takhle použít papírové tubusy (takové ty tvrdé). Do toho to ještě vyložit a snad by to rozbít neměli.Ale nevím, zda dělají i menší velikosti (jen mě to napadlo).
Jinak, já když naposledy posílala něco křehce, tak se za to platilo, ale teď nevím, nedám ruku do ohně.
Tak snad něco vymyslíš ![]()
Mylsím, že i když dáš křehce - tak v poštovních předpisech je psáno, že balík musí vydržet pád z 1,2m…tak pak jestli to křehce má vůbec smysl ![]()
Já když jsem teď před vánoci viděla pošťačku, jak hledá balík v autu a hází balíky zepředu dozadu jenom aby našla ten správný, tak bych se moc nespoléhala ani na balík a křehce
Ale třeba je to pak aspoň pojištěný.
Pokud neposkytuje odpovídající služby Česká pošta, klidně bych zkusil některou zásilkovou službu - jen si pozorně pročíst jejich obchodní podmínky. Některé stanovují oplatky od kilometru, jiné podle váhy zásilky (nehledě na vzdálenost) a další zase kombinací obou. Co se týká zacházení se zásilkami, můžu ze zkušenosti mluvit o DHL, DPD a General Parcel (dělal jsem tam). Na jižní Moravě můžu u těchto služeb říct, že se zásilkami neházejí ani je nepřehrabují. Kusové zásilky se nedávají do pytlů, ale rovnají se do skříňových aut tak, aby se nepoškodily. A k těm tubusům - prakticky v každé pekárně nebo výrobně lahůdek se požívá průtažná (smršťovací) fólie alias „strečka“. Bývá namotaná na tubusech z tvrdého papíru, které se po spotřebování fólie vyhazují. Není nějaká taková výrobna někde blízko vás?
Pardon, firmy samozřejmě stanovují poplatky, ne oplatky…
Už si asi zažádám o důchod… ![]()