Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Krásný den, jdu sem za Vámi s už docela zoufalou prosbou? A byla bych vděčná za rady a zkušenosti.
Před 3 měsíci jsem měla covid. Přišla jsem kompletně o čich a chuť jenže a bohužel i 3 měsíce problémy stále přetrvávají. Něco cítím ale úplně minimálně příklad navoním se cítím to ale pokud je v místnosti jako takové více pachů necítím nic. Upřímně necítím ani psí 💩. Je to hrozně pomatené a celkově ty moje smysly jsou pomatené co mi nevadilo mi smrdí a to zejména jídlo! Kterékoliv jídlo uvařím smrdí mi a nemůžu ho jíst obzvlášť když je tam maso tak to ještě 3× víc až se mi z toho zvedá žaludek. Jsem z toho už opravdu i psychicky unavená protože je to otravné a 3 měsíce pořádně nejím.
takže otázka zní setkal jste se stím někdo lze to nějak „léčit“ nebo tomu nějak pomoct aby se to vrátilo do normálního stavu, děkuji moc předem.
Neporadím, co dělat, jenom, že 3 měsíce je bohužel krátká doma. V rodině máme případ, kdy čich a chuť není 100% zpět ani rok po covidu.
Nějakou zázračnou radu nemám. Asi jen vydržet
Jsem na tom podobně, 4 měsíce po Covidu, čich nemám v podstatě vůbec. Vadí mi to při vaření. Občas třeba cítím, když se navoním takový závan, ale to je vteřina a pak nic a není to každý den. Výhoda při přebalování dětí v práci
Chutě mám zblazneny, třeba maso mi chutná jako železo
Ale mám po Covidu i jiné problémy, tak mě tohle zas tak moc netrápí. Vím o lidech, kteří čich neměli rok.
Pokud trpíš nechutenstvím, nechala bych si vzít krev. Třeba ti chybí jen nějaké látky. Čich by se měl vrátit, holt to může trvat.
Ahoj, najdi si na FB skupinu Anosmie a Parosmie po Covidu. Tam je až neuvěřitelná spousta lidí s těmito problémy. Musí to být šílený, držím palce, at se to co nejdříve srovná. ![]()
Ahoj všem, šílím ze svých zdravotních problémů už 14 měsíců vkuse, od mého covidu. (Je mi 31 let, mám 2 dávky Pfizer z léta 2021.) Má někdo podobné problémy? Covid leden 2022, slabší průběh asi 10-14 dní, hlavně průjem, žaludeční nevolnosti, trochu kašel. Ale od února 22 neustálé střídající se problémy, každý měsíc alespoň týden v měsíci něco, pak to odezní, přijde nový problém, pak se vrátí starý… Časté nachlazení a kašel, občasné noční pocení, brnění rukou, jednu dobu brnění ucha, nevolnost od žaludku, nechutenství, postupný úbytek váhy 10 kg za těch 14 měsíců, občasné bolesti kloubů, slabší vaginální a urinální záněty, 2× vaginal herpes, bolavá „chřipková“ kolena, časté bolesti v krku, na alergologii nedávno odhalena histaminová intolerance. Milion vyšetření a zatím se na nic nepřišlo. Taky máte takové problémy? Taky už přes rok? Co se s tím dá proboha dělat? Hlíva ani probiotika nezabírají, beru už rok pravidelně. Mám strach, že je to rakovina a hrabe mi z toho (leukémie, lymfom). Zatím se ale na nic nepřišlo.