Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim
mam takovy dotaz, moje 18-ti leta kamaradka. Jeste panna, nikdy neuzivala zadnou antikoncepci. Se domluvila se svym klukem, ze ji po jejich prvnim sexu koupi postinor. Proc nechteji kondom mi nerekla, snazila jsem se ji to nejak vyvratit. Ale vsechno co jsem nasla, ze je to hormonalni driak a tak. Na to mi rekla, ze ji to nevadi. Vymluvit si to snad nakonec nechala. Ale i tak by me zajimalo, proc to ty dnesni holky chtej resit takto. To uz to opravdu neni tak zle? Moc by me zajimal vas nazor ![]()
Tak uz jsem se dozvedela, proc nechce antikoncepci. Protoze se boji gynekologa. Nikdy pry u zadneho nebyla
A proto ji postinor prijde jako dobry napad, protoze neni na predpis ![]()
@theressapoch tak to at sexuje jen občas nebo se nedoplatí
. To neni antikoncepce, nebo ten kondom když nechce k doktoru ![]()
Hlavně se nesmí, pokud se poslední měsíc bral. Jak jsem se dozvěděla v lékárně, když jsem ho nedávno potřebovala…
A také se nesmí při „jánevímjakém“ (myomy??
) onemocnění, což pokud nepůjde ke gynekologovi, nezjistí. ![]()
A to ten postinor chce brát kolikrát měsíčně?
![]()
A že se někdo bojí gynekologa?
Já jdu radši teda na gyndu, než k zubaři ![]()
Pokud k němu nechce, tak ať používají kondomy
![]()
@Šmoulice pro mě je to tak na stejné úrovni. Většinou chodím oboje ve stejnou dobu, aspoň mám potom vždy chvíli klid. ![]()
A postinor je volne prodejny? Ja brala jeden v 17 kdyz nam prasknul kondom a byla jsem u gynekolozky a myslim ze mi ho predepsala ![]()
@Ondrášovka.N Myslím, že poslední dobou už se dá koupit volně. Ale nevím to 100%, jen mám pocit, že jsem to někde slyšela.
@theressapoch Vymluvit Postinor třeba s tím, že si rozhází cyklus, pak bude plašit kvůli těhotenství a na konec jednou bude muset na tu gyndu zajít. Kondomy vychválit do nebe, protože přenosné nemusí být jen HIV, kapavka a další, ale třeba i takové blbé kvasinky
Potom poslat ke gynekologovi. Taky jsem tam strašně nerada chodila, hlavně ze začátku, ale je to součást těla a minimálně prevence je potřeba
Jen nechápu, že kamarádka raději kývne na Postinor
Na takovou sr@čku ![]()
@Ondrášovka.N píše:
A postinor je volne prodejny? Ja brala jeden v 17 kdyz nam prasknul kondom a byla jsem u gynekolozky a myslim ze mi ho predepsala
Je volně prodejný a už na něj ani není potřeba občanka, jako to bylo dřív, když byl bez předpisu, ale musela jsi předložit doklad totožnosti (doložit věk) a vyplnit formulář, teď ti to prodají jako paralen. Říkala mi to celá vyjevená kamarádka, když pro něj někdy nedavno byla ![]()
@radkka píše:
Je volně prodejný a už na něj ani není potřeba občanka, jako to bylo dřív, když byl bez předpisu, ale musela jsi předložit doklad totožnosti (doložit věk) a vyplnit formulář, teď ti to prodají jako paralen. Říkala mi to celá vyjevená kamarádka, když pro něj někdy nedavno byla
No tvl…
Postinor opravdu není to pravé, dobře jednou…ok…ale ono to bude pak zase, zase…na druhou stranu, je to její rozhodnutí…
Přesně tak. Je to hormonání dryják, rozhodí jí to cyklus. Jenže obávám se, rozhozoneé homrony maximálně způsbí, že bude pekelně frustrovaná. A protože k doktorovi dostane mnohé jen a pouze bolest a protože rozhozené homrony způsobí maximálně to, že bud epekelně naštvaná (popřípadě v budoucnu neplodná, pokud bude zobat postinor jakolentilky) a nebude vědět proč, tak bych jí nsad ani nechodila docesty a už vůbec se jí nesnažila vysvětlit že si za to může sama.
Já to fakt nechápu, ty holčiny. Kondomem se člověk chrání snad nejen před otěhotněním… Mám zkušenosti i ze života v zahraničí a od nás na Západ je zcela běžné, že partneři jdou na testy předtím, než spolu začnou spát bez kondomu. To samé antikoncepce… Na domluvě obou partnerů nehledě na to, že chlap ještě polovinu by měl hradit… Ach jo, kdy ty ženy dostanou rozum? V tomhle asi budu za „feministku“. Je to věc obou a postinor je samozřejmě hormonální dryák, ale to je prostě asi jako hovořit do zdi
![]()