Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,..Potřebuji poradit. Když je problém otěhotnět, jaký postup jde, aby se to povedlo? Nebo zjistili příčiny?…Mě zatím udělali provizorní test na hormony( štítná žláza) Tam vše dopadlo dobře krom zvýšeného prolaktinu, který asi není na léky,..
Ale já mám celkem problém se špinění hlavně před MS,..a bolesti v levé části,..(už jednou před 5 lety jsem měla srůsty)..léčí mě na čípek,..k vůli špinění,..
Ale zatím se nic neděje,..
Myslela jsem si, že mám třeba krátkou lute fázi,(nebo tělísko)..
Jak váš doktor řeší,,problémy,, nebo neplodnost?..děkuji,..je mi 25..
@simipe U ženy se udělá hormonální profil, ověří se, zda a kdy má ovulaci. U muže se udělá spermiogram, nejlíp dva (ten druhý pro kontrolu).
Pokud je všechno v pohodě, nechá se tomu volný průběh zhruba rok. Pak je lepší jít do CAR, kde si přece jen ví rady víc než běžní gynekologové.
Řekla bych, že zrovna zvýšený prolaktin může být problém při snaze otěhotnět. Takže to je třeba řešit.
Jinak problematika neplodnosti je hodně komplikovaná, od hormonálních, imunolugických až po mechanické bariéry…Jen bych si nebyla úplně jistá, jestli zrovna CARy jsou optimální volbou. Resp. teoreticky ano, ale v praxi často dělají vyšetření a zákroky, které jsou v tom konkrétním případě zbytečné…Protože klient či pojištovna to zaplatí
. Neříkám, že všechny, ale slýchám to často. Takže je na páru, aby si našel kvalitního gynekologa nebo kvalitní CAR, kteří budou postupovat efektivně.
No u mě bude problém (myslím si) čípkem a srůsty pokud tam jsou,..jsem celiak(léčený) a asi i ženské hormony,..podle mě progesteron nebo spiním od ovulky do konce,..(někdy mín někdy víc,..otázka je zda je to čípkem nebo něčím jiným)…sama nevím jak vše se podstupuje,..zvažuju nad laparoskopií,..aspon bych to měla jedním vrzem,.. ![]()
Prosila bych o radu, pokud máte zkušenosti s první návštěvou nějakého z center léčby neplodnosti. Zajímá mě, co je tématem první konzultace, které se musíme účastnit oba s manželem. Konkrétně mě trápí to, že jsem v minulosti prodělala dvě miniinterupce, pár let před tím, než jsme se s manželem potkali, a nikdy jsem se mu s tím nesvěřila. Pokud je i to téma, které se bude na společné konzultaci probírat v rámci historie, ráda bych to věděla předem a připravila nás na to oba. Díky za odpovědi!
Rozhodně by si tak důležitou informaci, jako jsou prodělané interupce, zatajit doktorovi v caru neměla!
@Anonymní píše:
Prosila bych o radu, pokud máte zkušenosti s první návštěvou nějakého z center léčby neplodnosti. Zajímá mě, co je tématem první konzultace, které se musíme účastnit oba s manželem. Konkrétně mě trápí to, že jsem v minulosti prodělala dvě miniinterupce, pár let před tím, než jsme se s manželem potkali, a nikdy jsem se mu s tím nesvěřila. Pokud je i to téma, které se bude na společné konzultaci probírat v rámci historie, ráda bych to věděla předem a připravila nás na to oba. Díky za odpovědi!
nás se ptali na vše. na rodinou historie na nemoci na děti které máme či nemáme. kdy jsem začala mentsruovat atd. ptají se dost dopodrobna na všechno a je více než jisté že i na toto dojde. A pokud to zatím partner neví tak je nejvyšší čas mu to sdělit. Jinak první budete obsolvovat pohovor a po jeho skončení se dohodnete co a jak dál. Nejčastěji se děá hormonální profil u ženu který spočívá odběrem krve 2 nebo 3DC. a Spermiogramem a podle těchto hodnot se potom spotupeje dál. Mě třeba v prvním caru nedělali nic a jen proběhl pohovor a v druhém mi hned dělali vnitřní ultrazvuk aby se koukli v čem je problém.
Díky..Samozřejmě bych to doktorovi nezatajila. Můj gynekolog mi sdělil, že by toto nemělo být příčinou problému (podle vyšetření u gynekologa je vše v pořádku)…Jen mě trápí to, že doted´jsem to manželovi neřekla, je to záležitost dávné minulosti, a svěřovat se s tím za těchto okolností je mi trapné, mám z jeho reakce trochu obavy. Ale samozřejmě souhlasím s tím, že je nejvyšší čas mu to sdělit…
@Anonymní píše:
Díky..Samozřejmě bych to doktorovi nezatajila. Můj gynekolog mi sdělil, že by toto nemělo být příčinou problému (podle vyšetření u gynekologa je vše v pořádku)…Jen mě trápí to, že doted´jsem to manželovi neřekla, je to záležitost dávné minulosti, a svěřovat se s tím za těchto okolností je mi trapné, mám z jeho reakce trochu obavy. Ale samozřejmě souhlasím s tím, že je nejvyšší čas mu to sdělit…
i když to nemusí být příčinou tak muže. Každý doktor bude tvoji situaci vidět jinak. Proto si myslím že na to řeč dojde u toho vtupního pohovoru.
Chápu že se reakce bojíš. Ale snadž se mu vysvětlit situace které tě vedli k tomu proč jsi to udělala. Já jsem nejsem jako soudce. Jen je to muj názor.
@simipe a jak dlouho už se snažíte?
Já řeším podobný problém. Mě doktor doporučil počkat do prosince, pak by se koukl na to, zda probíhá OVU a pokud by toto bylo v pořádku, tak říkal, že by mě poslal na laparoskopii. Loni v prosinci jsem byla na revizi z důvodu zamplklého potratu a on se teď bojí, abych neměla srůsty či neprůchodné vejcovody. Ale jsem už i objednaná do CARu, z důvodu toho, že chc vědět víc názorů.
A v CAR se určitė ptají na počet těhotenství, takže bude nejlepší to muži ŕíct.
No snažíme se… V podstatě jsme tomu nechávali volný průběh, ale už jsme spolu 5 let a nic, takže jsme se dohodli, že to začneme řešit. Až poslední dva tři měsíce počítám ovulaci a zkoušíme to přesně v tyto dny. Menstruaci mívám na den přesnou, a shodou okolnosti při dvou posledních návštěvách u gynekologa mi dělal ultrazvuk a bylo to zrovna v době ovulace, přesně uprostřed cyklu, bylo vidět vajíčko takže prý s ovulací je všechno OK. Prý jsem anatomicky v pořádku, snad by si tam nějakých srůstů nebo neprůchodných vejcovodů všimli - obzvlášt´když jsem se dotazovala na to, že se mi nedaří otěhotnět a ptala jsem se i na vliv prodělané miniinterupce… Partnerův spermiogram také OK. Takže řešíme co dál.
Tak nás veškeré testy teprve čekají. Ale v týdnu jsem vilala do CARu a máme termín skoro za tři týdny, tak se uvidí…
@Lexa88 my se snažíme víc jak přes rok,.ještě moc né,..ale měla jsem problémy,..jako špinění a krvácení mimo cyklus,..díky tomu jsem v červnu šla na laparoskopii, kde mi díky bohu nic nenašli,..ale krvácela jsem dále,..
Bylo mi řečeno, že je to hormon druhé fáze nebo prolaktin,.Doktor mi doporučil jeřáb ptačí a vitamín b6..Ted jsem zvědavá,..
U mě to je tak, že to,,špinění,, někdy teda krvácení je třeba i týden před MS,.
Zakladatelko, řeším téměř totožný problém. Před 10 lety jsem byla na interupci.Pro mě je to vyřízená minulost. Nyní mám 5 let nového partnera, bohužel s azoospermií. O interupci jsem partnerovi neřekla. Na úplném začátku vztahu při seznamování mi to nepřišlo úplně vhodné a postupem času jsem zjistila, že partner je zásadně proti interupcím, takže už k tomu nedošlo.
No,..za prvé by muž neměl odsuzovat za minulost..nebyl s vámi a situace byla pro vas v tu chvíli nejlepší..víte, měla by jste říct pravdu..už tak se vam ulevi..ale pamatujte že by vas neměl odsoudit za minulost a už vůbec ne vám ji vycitat..už tak trpite dost a nesete si to sebou…drzim vám palecky..