Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
…Holky,
před nedávnem jsem tu dotaz na to, jaká vyšetření by měla následovat mě po tom, co jsme absolvovali vyšetření spermiogramu, které dopadlo dobře. Dnes po návštěvě mojí Dr. jsem trochu v rozpacích. Myslela jsem, že mi bude dělat nějaké odběry atd., ale ona jen přes UTZ zkontrolovala ovulaci a změřila sliznici a rovnou mi napsala žádanku na IVF kliniku do Zlína, ať se objednám a už vše řeším s nimi. Dělala Vám vaše obvodní gyndr. tyto vyšetření sama nebo vás taky rovnou odeslala na nějakou takto specializovanou kliniku.
Také se bojím, co vše budeme hned od začátku platit-myslím tím i ty základní odběry a všechna vyšetření… Máte některá zkušenost s IVF Zlín a zkušenost, jak to tam chodí a co vše je hrazeno námi nebo něco hradí i pojišťovna?
Jen dodám, že se snažíme rok a jedno dítko už mám s bývalým partnerem, syn má 6let.
Děkuji za rady.
Muj gynekolog nas taky rovnou odeslal do CARu a byla to jedna z nejrozumnejsich veci, co kdy udelal. Nasledovala komplet vysetreni (vse na pojistovnu) v daleko podrobnejsim rozsahu a s mnohem zkusenejsimi doktory, nez byva prumerny obvodni gynekolog. Cest vsem vyjimkam, ale kolikrat si to obvodak resi sam stylem zkusime nejake hormony a uvidime, jestli to treba nezabere. K samotnemu IVF my se dohrabali az po nejakych dvou letech v CARu pote, co my sami se rozhodli, ze se na to citime a ze jsme vycerpali vsechny mene narocne moznosti.
Mimochodem - CAR si volite sami bez ohledu na to, co vam doporucuje dr. a kam vam vypisuje zadanku. Volba je naprosto svobodna a dokonce do CARu zadne zadanky netreba.
Take myslim, ze je to klasicky postup. Chodili jsme primo do zlina a vysetreni az na jedno bylo na pojistovnu. Pokud je nektere vysetreni s doplatkem informuji predem a clovek se muze rozhodnout.
@janalesk Myslím, že to je běžný postup, šli jsme rovnou do Zlína a tam jsme to řešili komplexně. Myslím že klasický gynekolog nemá tolik zkušeností, jak v CAR, to je logické. Udělají tam odběry, popřípadě laparoskopii a navrhnou léčbu. Je to taky o tom, jak na to spěcháte. Jinak za běžné vyšetření se ve Zlíně neplatí.