Postup při insolvenci

92
1.4.13 22:32

Postup při insolvenci

Chtěla bych se poradit, jaké jsou možnosti v případě, že člověk který nám dluží se nechal dát do insolvence.
Situace byla taková…moji rodiče ručili kamarádce na hypotéku. Kamarádka se po čase rozhodla dům prodat a já si ho od ní koupila. Dohodou (bohužel pouze ústní, ale byli u toho svědci)bylo, že z peněz které od nás dostane, jednorázově zaplatí hypotéku, na kterou jí naši ručili. Kamarádka nám potvrdila, že hypotéka je zaplacená(opět bohužel jsme jí naivně věřili, ale zase jsou k tomu svědci, před kterými to řekla)Nyní po cca 10 letech našim přišlo, že tu,,zrušenou" hypotéku neplatí a že to musí zaplatit oni. Obratem jsme jí volali a téměř se nám vysmála(hm..a vlastně se jí ani nedivím) že čemu se diví, že věděli co podepisují a že na sebe nechává uvalit insolvenci, takže z ní stejně nic nedostaneme. Rodiče dluh uhradili, aby nenarůstal a teď čekáme až bude v insolvenci aby se mohli přihlásit. Ale opravdu se nám nelíbí, že zaplatí nějakých 30% ze 130000 a bude vysmátá. Netuším kolik toho kde ještě dluží, ale rozhodně celou dobu (těch 10 let) dostává jakousi výplatu, od nás dostala 500000 a před 6-7 lety podědila po otci minimálně 800000.Jak postupovat co nejlépe, aby se našim vrátilo co nejvíc peněz? Naši jsou z toho docela zdrblí, mamka odchází do důchodu, takže příjmy klesnou, na zaplacení si museli půjčit-naštěstí bezúročně od kamarádky. A místo toho aby si konečně mohli užívat 10 let marně očekávaného vnoučete, tak řeší tohle :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1219
1.4.13 22:38

No pokud jde do insolvence určitě hlídat kdy ji vyvěsí a přihlásit se s pohledávkou máte nato měsíc musíte to mít ale podloženo na papíře ty peníze a smloivy pokud nic nemáte a máte to jen ústně obávám se že nic nedostanete
pokud to máte na papíře uplatnit pohledávku a počkat až bude soud se všema věřitelema
a tam se taky dozvíte kolik vám za 5 let zapaplatí 30% je minimum co musí aby ji insolvenci uznali a nesmí být jeden věřitel zvýhodněný oproti druhémů záleží kolik má plat a kolik celkově dluží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
1.4.13 22:47

@banánice insolvenci hlídáme-má zatím návrh. Jako máme smlouvu s bankou, kde jsou naši jako ručitelé, mají papír o tom, že za ni dluh zaplatili-smlouva není pouze na to, že nám ona slíbila tu hypotéku obratem zaplatit z těch peněz co jsme jí dali. Jinak je to celé podložené smlouvama s bankou. Takže klasické řešení situace ručitelů. Já bych právě jen chtěla vědět, zda je z ní možné nějak dostat to, co nepokryje ta insolvence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
1.4.13 22:51

@Daretka
není pokud ji insolvenci schválí tak dostanete jen to co umoří při insolvenci a po 5 letech je čistá vy už nemůžete po ní nic chtít takže počítejte s těma 30% záleží jaký má a bude mít plat může to být i víc než 30% což je minimum pro uznání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.13 07:33

Omlouvám se za anonym, vím, že by to ničemu nepomohlo…ale to je na rozbití huby…v dnešní době si musí člověk dávat koukám pozor i na kamarády :,( hodně smutné, co se děje a jak se k sobě lidi chovají…

Jinak ohledně insolvence…postup byl, takže hlídat a pak se přihlásit…

• Citovat
  • Upravit
1663
2.4.13 07:56

Anonymni ja osobne na insolvenci nevidim nic spatneho, chapu ze v tomto pripade jsi nastvana, ale nezlob se dat nekomu pul mega a nemit zadny papit v ruce to je taky blbost i kdyz je to kamaradka. Clovek se chybama uci, takze priste vis ze papir je papir nejlepe od pravnika. Kamaraka je ted vysmata a v baliku. A ty cekas na isolvenci ty kamaradky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.13 08:12

@Marion84 anonymní není zakladatelka…
Myslela jsem to obecně. Samozřejmě je na vše potřeba papír, ale někdy člověk slepě důvěřuje. Ano je to jejich vina, že to na papíře nemají, ale to jim teď asi nepomůže.
Tak jako tak je můj názor takový, že „kamarádka“ je pěkně vychcaná a pro takové lidi nemám kloudného slova.

• Citovat
  • Upravit
1663
2.4.13 08:31

Promin souhlasim s tvym nazorem, myslela jsem ze zakladatelka je anonymni. Reagovala jsem spise na zakladatelky prispevek. Nez na tvuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
2.4.13 09:04

@Marion84 nevím jestli to píšu blbě, nebo jsme se jen nepochopily…Ty penize za barák-tedy půl milionu je normálně na smlouvu, to šlo přes banku…jediné na co nemám papír je dohoda s kamarádkou, že z toho půl mega zaplatí tu původní hypotéku, na kterou jí ručíme. Teoreticky kdyby to normálně dál splácela, tak se vlastně nic nestalo. Nebo kdybychom nebyli tak naivní a vyžádali si od banky papír o tom, že ta její hypotéka je opravdu zaplacená. A ona teda opravdu těch 10 let splácela..až teď přestala, takže nám vůbec nepřišlo, žebychom jí měli nevěřit.
Mě by spíš zajímalo, zda můžu nějak ovlivnit výšku toho, co musí zaplatit..protože z platu cca 15500 čistého si myslím, že mohla zvládat poplatit všechno. Já z 11500 táhnu barák, hypotéka 4000, zálohy 2500, mimčo, 2koně, 2 psi..jsem na to sama a svoje závazky platím..ona má trvalé bydliště u maminky, kde žije i bratr s manželkou, takže náklady si myslím téměř žádné a nic co by živila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
2.4.13 09:42

No původně jsem to měli udělat úplně jinak - přes právníka, notáře, který by zajistil, aby původní hypo byla vypořádaná a teprve zbytek částky by ji dal.
Teď jedině nárokovat v té insolovenci nezaplacenou hypo, když jsou rodiče ručitelé. A pokud by nebyla v insolvenci, tak vymáhat zaplacení zbytku dluhu přes soud. Což ale díky insolvenci nepůjde.
No hold část peněz vyletí komínem. Chápu, že tě to štve, něco takového máme v rodině, ale s tím toho moc neuděláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
2.4.13 10:36

@Daretka takze jen jde o to zaplaceni hypo? Jo s tim uz nic neudelas, nemas papir a cestne slovo jaksi nic neznamena. Ja te chapu, ale jak jsem psala na vsechno papir. Ja s pritelem, zijeme v dome, kde plati take hypo a kupovalnho se svoji ex. Nerikam, ze by nas chtela osidit nebo tak, ale take mame smlouvu o dome. Jeste neni vyresen soudne jejich majetek i kdyz jsme se domluvili uplne v poradku.

A mimochodem nekdo setrit umi a nekdo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Občanská pomoc
2.4.13 10:56

Co dodat...

Dobrý den, v podstatě je již zde vše řečeno. Ale každý případ je opravdu specifický. Pokud byste potřebovali jakoukoliv pomoc, obraťte se na nás www.obcanskapomoc.cz. Hezký den

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel