Účet a exekuce

Anonymní
26.3.13 17:13

Účet a exekuce

Omlouvám se za anonymitu :oops:

Chtěla jsem se zeptat, zda je možné obstavit účet někoho, kdo umožní poslat na něj peníze někomu, kdo exekuci má. V praxi se jedná o mého přítele, kterému budou vracet daně a nechá si vratku je poslat na můj účet. Exekuci platí ze svého invalidního důchodu, plat mu v práci dávají na ruku.

Díky!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mag
12864
26.3.13 17:25

Ne, cizí účet obstavit nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
26.3.13 17:37

Pokud vím, tak jde, ale je to složité - muselo by to jít přes soud jako maření exekuce a záleželo by na rozhodnutí soudu. Což tedy kvůli jedné vratce daně těžko bude někdo řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
26.3.13 17:43
@Les2311 píše:
Pokud vím, tak jde, ale je to složité - muselo by to jít přes soud jako maření exekuce a záleželo by na rozhodnutí soudu. Což tedy kvůli jedné vratce daně těžko bude někdo řešit.

Ano, to by teoreticky šlo, bylo by to poškozování věřitele, ale je to formou trestního řízení, ne v rámci exekuce. Připadá to v úvahu při systematickém posílání peněz na cizí účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.13 17:54

Ano, jedná se jen o jednu vratku daně, žádný jiný přísun jeho peněz na účet nemám. Takže myslíte, že můžu být klidná?

• Citovat
  • Upravit
Elessar
26.3.13 17:54

Jde to, znám pár případů, kdy se to stalo a chvíli to trvalo, než ten cizí účet zas uvolnili…měl si to nechat poslat složenkou, tohle je zbytečný riskování..

• Citovat
  • Upravit
Elessar
26.3.13 17:56
@Anonymní píše:
Ano, jedná se jen o jednu vratku daně, žádný jiný přísun jeho peněz na účet nemám. Takže myslíte, že můžu být klidná?

U těch případů co znám, šlo taky jen o jednu jedinou platbu. Prostě když je exekutor zmetek, dohledá si to a blokne..

• Citovat
  • Upravit
3831
26.3.13 18:10

Myslím, že jen tak to nejde, muselo by to přes soud. Ale pozor, od nového roku je zákon týkající se manželů..kdyby měl například manžel dluhy, může exekutor obstavit nejen účet manželův, ale nově i manželčin.
Jinak je to s účtem blbý, ze zákona musí exekutor nechat nějaký díl na živobytí, na který sáhnout nesmí, ale když exekutor obstaví účet, nemusí nechat ani korunu a člověk se nikam nedovolá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
milunka81
26.3.13 18:18
Nechci se zastávat exekutorů, ale proč je v tomto případě titulován jako zmetek? Zmetek je ten, kdo místo, aby zaplatil svůj dluh, to posílá k někomu jinému. A ten, kdo mu to umožňuje taky není vzor ctvosti.
@Acinore píše:
U těch případů co znám, šlo taky jen o jednu jedinou platbu. Prostě když je exekutor zmetek, dohledá si to a blokne..
  • Citovat
  • Upravit
Elessar
26.3.13 20:39
@milunka81 píše:
Nechci se zastávat exekutorů, ale proč je v tomto případě titulován jako zmetek? Zmetek je ten, kdo místo, aby zaplatil svůj dluh, to posílá k někomu jinému. A ten, kdo mu to umožňuje taky není vzor ctvosti.

tak ne zmetek, ale blb :mrgreen: protože šlo o účet města, kam lidi posílají nájmy. Takže si dovedete představit ty problémy. A za to dlužník fakt nemůže, že?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.3.13 22:12

Holky, díky, vidím to raději na tu složenku, ať mám klid.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.7.13 14:12

Dobrý den,
Může mi fin. úřad obstavit účet kvůli 500kč dluhu na dani z nemovitostí? Ppokud ano a na úctě mám 150 000kč, znamená to, že dokud dluh nezaplatim, nemuzu vybrat vůbec žádnou částku ani převést peníze na jiný účet?

• Citovat
  • Upravit
1998
2.7.13 14:27

Financni urad jako takovy ne, ale pokud uz to ma exekutor a je to probehlo to soudne, tak exekutor muze, ale byla by to vyssi castka nez tech 500..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
2.7.13 14:36

@Mauzik2 dluhy vůči státu žádným soudem neprobihaji. Fu exekuci provádí prostřednictvím celníků.
Takže ano, je to možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1998
2.7.13 14:45

Aha, tak to jsem nevedela..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...