Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
maminky prosim o radu. včera jsem svýmu chlapečkovi dala na oběd kuřcí masíčko se zeleninou a japlíčkem. mám mu to dát i nes?? jde mi o to jestli se masinko dává taky postupně nebo jestli mu můžu dát něco jiného.
Maso by se mělo zavádět taky postupně, protože i na ně může mít prcek alergii (i když ta je vzácná). Takže pokud jste začli kuřetem, zopakuj ho párkrát. Pak lze dát krůtu, králíka, telecí. Hovězí, vepřové raději ne. Ryby až po roce věku.
Teď jsem z několika nezávislých zdrojů slyšela, že ryby dávané před rokem věku výrazně snižují riziko ekzémů a alergií. Tak si vyber…
Maso jako každá nová potravina - min 3 dny odstup. Ale já bych takhle malinkému dítěti maso nedala, je to složitá bílkovina, velká zátěž pro trávení.
Klukům jsem maso dávala od 8-mého měsíce.
Já vím, že někteří dr. doporučují maso hned, ale je to nesmysl. Nedostatek bílkovin ani železe děti mít rozhodně nebudou, hlavně ne ty, které jsou na UM - je jimi obohaceno.
Martina
..me taky chlapecek prijde na maso moc malinkej,kam pospichas?
a moje dr(nejen ona,i treba www.kojeni.net) doporucuje zavadet maso poprve 1×tydne,podruhe 2× tydne,pak 3× tydne,az se dostanes na 5-6×tydne.Ale je to na tobe no.
Anonymni píše: ..me taky chlapecek prijde na maso moc malinkej,kam pospichas?
a moje dr(nejen ona,i treba www.kojeni.net) doporucuje zavadet maso poprve 1×tydne,podruhe 2× tydne,pak 3× tydne,az se dostanes na 5-6×tydne.Ale je to na tobe no.
Taky jsem postupovala takto.
My plně kojili, takže až po ukončemén 6. M jsme začali zeleninu a někdy po měsíci začli s masíčkem.