Potápění kojenců

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
69
25.9.06 20:47

Potápění kojenců

Zajímalo by mě, k čemu je dobré potápění pro kojence. Jestli nestačí jen hra ve vodě místo drezury s poléváním. Napadá mě jen schopnost zadržet dech, ale nevím, jestli to stojí za ty šoky při nácviku- aspoň u nás se Mates po vyřčení hesla sápe z vany ven. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2619
25.9.06 21:25

Ahojky Janulinko,

podle me to potapeni smysl ma. My chodime plavat od pul roku, takze uz mame za sebou asi 8 kurzu. Myslim, ze v tehle nacvicich jde o to, aby se dite pri nahodnem padu do vody samo pod vodou zorientovalo a vyplavalo na hladinu eventuelne po necem pod vodou vysplhalo nad hladinu. Jasne ze se to uci postupne, my uz mame odplavano osm kurzu. Ted jsme opravdu zkouseli v nestrezenem okamziku schodit Rodericka do vody (v bazenu), obleceneho (tricko a kratasy). Zorientoval se perfektne, vyplaval hned. Plac byl: „maminko mam mokre tricko!“

Ale urcite musi ditko spolupracovat. My mame potapnika ;-)

Takze jestli se Mates boji a nelibi se mu to, tak ho nepotapejte, nelamte to pres koleno. Zkuste to treba pozdeji a treba s jinym heslem…

Mata

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
25.9.06 21:27

No, jako mama dvou plavacku si myslim, ze jednak se deti uci dychat, jednak se prestavaji bat vody, otuzuji se a hlavne tak nejak trenuji organizovanou cinnost a hlavne je to nacvik na plavani.

Jasneze to neni k zivotu az tak dulezite, ale kdyz vidim tu radost, s jakou se ve vode pohybuje moje starsi holcicka, tak plavani zcela bezmezne miluju :) A to mela obdobi, kdy jsme to uz malem vzdavali… Byla ve vode vztekla, kverulantska a vubec priserna :( A hodlam vydrzet i vzdor svoji mladsi holcicky, ktera se nam ted v bazenu paradne vzteka. Zajimave je, ze se vzteka jen u neceho - treba skakani pod vodu ji vubec nevadi :D

Hlavni za:,–(a zni, pokud te plavani stresuje a nebavi - tak se ho nedrz, muzes podnikat i jine aktivity s prckem :)
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
25.9.06 21:32

Kojenec zadrží dech zcela instinktivně, poléváním se to neučí…spíš po těch „šocích“ s tím zadržením začne počítat dopředu. My jsme absolvovali dva kursy, potápět umíme, ale k ničemu dobrý to podle mě není. Leda s tím můžeš frajeřit:o). Navíc pozor!!! Můj malý pak už to dělat nechtěl, čím byl starší tím více si uvědomoval co se s ním děje a nelíbilo se mu to. Navíc, při programovém nádechu před tím potápěním se nadechoval o vteřinku dřív a snažíl se nadechnout více, pak si napolykal vzduch a než se mu povedlo odříhnout, tlačila ho ta bublina na hrudi a řval…takže už bylo po plavání. Myslím, že je fajn absolvovat jeden kurs, kdy se naučíš jak dítko držet, lést s ním do vody, jak ho neutopit, získáš jistotu… a pak je lepší si zajít v klidu kdy se ti bude chtít na veřejné plavání. Takže do roku - kurz od roku sami… plavat se naučí stejně až tak ve 4 letech -nejdřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3678
25.9.06 21:33

Ahojky,

naše Nikolka je taky vodníček, takže se jí všechno ve vodě líbí. Polévání hlavičky jí vůbec nevadí. Myslím, že to má smysl, hlavně jak psala MATA, mimčo se naučí nebát vody, potopit si hlavičku, zorientovat se, zadržet dech atd.. takže se ti nebude „topit“, až mu někdo v bazénu nebo na koupališti cákne do obličeje.

Nikolka cáká jako blázen, voda jí stéká přes obličej, do pusy a pořád se směje. Pak znám prcka, který spustí ukrutný řev při sebemenší kapičce na obličeji a hlavně ihned zmateně lapá po dechu…
nejspíš by se takové dítě snadněji utopilo, protože neumí zadržet dech a nebát se..

Jarka a Nikolka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
538
25.9.06 21:52

Ahojky,
no my tedy rozhodně žádné šoky z polévání a učení potápění nemáme.

malá se potápí tak od tří měsíců na fouknutí, při kterém instinktivně zadrží dech. žádná drezůra se nekonala.
Neříkám, že někdy neplakala, ale miminka pláčkou. Va vodě i na suchu stejně. Když se jí něco nelíbilo, přestali jsme to dělat, zkusili později.
Anika od roku a půl krásně skáče do bazénu. Sama. Drží se mantinelu sama se pouští a plave ke mně pod vodou.
Když vidí vodu jásá a těší se do ní, nechce ven.

Žila v ní 9 měsíců, proč tam nestrávit ještě pár společných prima chvilek?

A mmch, myslím, že děti se necítí ve vodě dobře,pokud se tam necítí dobře jejich maminky. Nebo ten, kdo s nimi plave.
Znám pár maminek, co plavou, protože je to móda. Samy vztah k vodě nemají, nikdy by se nepotopily, ale svoje dítě k tomu nutí. To se mi nelíbí.
U nás když se potápí mimi, potápí se i mamka nebo taťka.

Albi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
25.9.06 22:13

Ahojky, můj názor je plavat-plavat-plavat
já jako dítě, které začalo chodit na plavání v roce 1988 a učili nás plavat stylem-žduch do vody a pokud se chceš chytnout, tyčkou nás žduchali zpět. Proto jsem se asi plavat ani nenaučila a moc mě to mrzí. Synové jsou plavci samouci a s Elinkou jsme začali chodit v necelých 6.měs. Dnes jsou jí 4.roky a plave téměř sama je ve skupince dětí co už plavou bez rodičů. Nikdy se nebála mytí vlasů a nějáké cákání a šplíchání do očí ji nevadilo. My už to bereme normálně a jako samozřejmost, ale na koupališti byla středem pozornosti. Také jsme na plavání zkoušeli děti házet do vody v tričku a kraťasech a byli úplně v poho, vůbec je to nevytočilo. Takže pokud je možnost, tak opravdu plavat a čáchat se, samozřejmě to nelámat přes koleno a nic nedělat násilím. Anulka+Elinka Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
25.9.06 22:58

ahoj,

ja si taky myslim,ze je to dobre…a nejen proto,že se naučí plavat ale i proto (myslím,že Lesina už to zmínila)…protože se naučí respektovat organizovanou činnost,že něco musí dělat apdo…

a taky si myslím,že velký vliv hraje přístup rodičů…pokud mu jdeš polévat hlavu a myslíš si..„ach jo,zase bude bečet..a zase mi uteče“…tak to dítě to vycítí a opravdu se tak stane…pokud budeš k tomu plavání přistupovat zvesela…zasmějete se a mrňouse to začne bavit…

My máme doma pořádného protestana :lol: … a taky je teď jako rybička ve vodě,nevzdali jsme…

Jaana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
26.9.06 00:18

AHoj, jak už Anulka zmínila, nebojí se děti mytí vlasů apod. Nikdy by mě nenapadlo, jak ožehavý problém to může být nebýt jedné návštěvy u kamarádky. Naše dítě se potápí od 6m a koupání všeho druhu má moc rád. Takže zvážit všechna svá pro a proti. držíme palce. chivísek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
26.9.06 11:10

Potápění kojenců

Moc děkuji za vaše reakce, vlily mi znovu optimismus do žil. Potřebovala jsem vědět, jestli stojí zato vytrvat i proto, že manžel, když viděl reakci našeho broučka mě od dalšího tréninku odrazoval. A opravdu je problém jen při tomto cvičení, jinak si pobyt ve vodě užívá stejně jako já. Ale začali jsme teprve před měsícem, když bylo Matesovi 9 měsíců, asi i proto, že už víc vnímá, co se s ním děje bude potřebovat více času.
Ale rozhodně se nevzdáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.2.07 18:53

potápění kojenců

Názor proti:My chodíme na plavčo, kde se ostatní potápí a my se přeléváme kelímkem, aby malá uměla zadržet dech. Potápět se nebudem. Ostatní děti se po vynoření tváří rozhodně jinak než s úsměvem. Ani se jim nedivím, když by mě někdo stáhl pod vodu, tak se mi to nelíbí, ale taky to přežiju. Nejsem katastrofik a tak nepředpokládám, že by naše malá spadla do vody a musela se tam zorientovat. Dříve než jsme začli chodit, povídala jsem si o tom s kamarádkou instruktorkou plavání kojenců a ta mi řekla, že své děti potápět nebude, že se tím můžou udělat bloky dítěte špatně odbouratelné. Nemám odpor k vodě - jezdím v kajaku na divoké vodě a naopak na plavání chodíme proto, aby Terka vodu měla ráda a to má a moc. Tím spíš se snažím vyvarovat jejímu případnému odporu. Myslím, že je to trochu lákadlo kurzu: „Plavat se naučit nemůžou, ale naučíme je potápět.“ Ale dle mého názoru je to samoúčelné. Naučí se to, až příjde čas a bude mít rozum z toho, jestli chce.

• Citovat
  • Upravit
356
19.2.07 01:38

Vítek tedy začal plavat v šesti měsících a my jsme s potápěním nikdy žádné problémy neměli Paní Řehořková z Třebíče to asi opravdu umí, Vítek neuronil v bazénu ani slzičku a potápění se mu docela líbí, samozřejmě nesjou všechny děti stejné, ale nakonec to zvládnou všechny a myslím, že všechny si to užívají, měli jsme ve skupině i pětiměsíčního chlapečka a prostě ho začali potápět, až přišel jeho čas, dokud tam dítě pláče není to dobré, ale s tím mají jistě vaši instruktoři bohaté zkušenosti, pokud Vás ale přesto budou nutit, vyměnila bych kurz a to okamžitě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
19.2.07 12:12

Ahoj,

já si myslím, že plavání má své výhody, jak už bylo uvedeno výše a to hlavně v tom, že máma má čas se intenzivně věnovat děťáku, oba se naučí něco nového a dostanou se mezi další děti. Nicméně si také myslím, že není nutné tlačit na polévání a potápění. Když to malému vadí, tak bych se vrátila o krok zpátky a nechala ho úžívat si co je mu příjemné, časem se to třeba zlomí a když ne, tak to neznamená, že se to později nenaučí sám a nebude plavat třeba i lépe než teď výborní potápěči :wink: . Hlavní je mu neznechutit pobyt ve vodě.

Suri

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
21.2.07 00:20

Chci se omluvit tímto paní Fabíkové, která vede kurz paní Řehořková vede pobyty, jsem popletla jména a ještě jednou se mockrát omlouvám. Těm co třeba plavou v Třebíči :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.2.20 07:43

Ahoj, od svého přítele jsem se dozvěděla, že když jeho neteři byly 3 měsíce, tak chodili plavat a přítele sestra mu tu malou normálně posílala pod vodou a že se s ní normálně potápěla. Je to opravdu možné? Mě úplně naskočila husí kůže když jsem to slyšela :oops:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML