Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 5-ti týdenní holčičku. Donedávna bylo při kojení všechno v pohodě. Malá sála jak o život
Před pár dny se ale najednou začala pouštět. Teď vydrží sát maximálně 10 minut, pak se pustí a začne křičet. Když si dáme chvilku pauzu a přiložíme znova, hned se pustí a křičí jak o život. Mám strach, že vypije málo, protože když se uklidní, začne si cucat prstíky nebo pusinkou hledá, kde by se přisála. Prso už ale znovu nechce
Nevíte, proč to dělá? Co s tím?
Winky
Ja myslim, ze muzete mit lakatcni krizi v 6ti tydnech a opravdu ji to malo tece. Reseni je prikladat co nejcasteji, takze po tech deseti minutach prestat a zkusit znovu treba za pul hodinu. My meli prave nekolikrat obdobi kdy jsem kojila pres den co pulhodinu, narocne, ale vzdycky se to srovnalo. Trva to tak 1-2 dny. Hlavne vydrzet a nenervovat se. Hodne pij, kojici caj a ono to prejde! Jana
Ahoj,
u nás to bylo taky, většinou to byl prdík nebo krkánek, zkus jí nechat odříhnout, když si odříhla pila zas jak o závod.
Markéta + Terezka 4,5m
Ahoj,
u nás to bylo přesně tak-prdík nebo krkánek.A taky po odkrknutí se zase „přicucla“ a pila jak protržená-pak se většinou poblinkala…
Ale v 6-ti týdnech to může být opravdu laktační krize.Hlavně to nevzdávej,určitě se to srovná. ![]()
Pa L.+Terezka 4,5m(Mareto,to je náhoda,co?)
Winky,
nám je teprve 7 dní a probíhá to stejným způsobem. Malý chudák usilovně saje, pak se pustí a zoufale brečí. když mu prso nabídnu znova, tak bradavku vystrkuje jazykem a nechce. Tak ho zkusím většinou přiložit na druhou stranu, kde se mezitím něco vytvoří a chytí se. A za chvilku je to to samý. Takže při kojení třeba 3× nebo 4 x přehazuju ze strany na stranu
. Je to fuška, ale doufám v to, že se to zlomí a mlíčka bude dost.
U prvního dítka jsme krizi měli v 6 ti týdnech a pak myslím ve 3 měsících. Nejlepší je prý budit děti v noci a tím se mlíčko začne tvořit daleko víc než při denním kojení.
Vydržte!
Iva
Ahoj Winky,
jak psaly maminky přede mnou - hlavně klid, hodně pít, odpočívat a častěji přikládat… Já jsem ještě po kojení i mezi kojením zkoušela odstříkat, aby se nastimulovala „zvýšená výroba“… Opravdu to trvá tak den dva a pak se to ustálí…
Když jsme měli první krizi a nevěděla jsem si rady, tak mi kamarádka říkala: „Pamatuj si dvě čísla - 3 a 6…“ K takovým krizím dochází kvůli růstovému spurtu v 3. a 6. týdnu a pak ke konci 3. a 6. měsíce… Měla pravdu… Teď má skřítek 7,5 m., stále kojíme a podle dr. výborně prospíváme… Takže pevné nervy a vydrž!
Haki a Ladíček
Ve všech nemocnicích jsou laktační poradkyně, nebo se zeptej u dětského lékaře ať ti daj na nějakou kontakt, tyhdle poradkyně dojížděj i domů- je to hrazené pojišťovnou(pokud ti to předepíše lékař) a ony ti nejlépe poradí co a jak ev. děláte špatně a naučí jak správně přikládat, aby kojení bylo OK:-))
Tak ať to jde co nejdřív lépe a papa H+L 32tt:-))
Ahojky,
tak mě napadá, když by jsi teda měla náhodou zrovna málo mlíčka, zkoušíš jí dát napít i z druhého prsu?
Je fakt, že je to předmětem sporů, ale mě se to teda rozhodně na začátku vyplatilo a prsa střídám i při každém „růstovém spurtu“ - což bylo zatím ve 3. a 6. týdnu (naše dětská lékařka to schvaluje), anebo když má malej zrovna některý ze svých hladových dnů ![]()
Peťula + Pavlík 8t
Ahoj, podla mna to ani nemusi byt spurt, ale jej to moze aj stacit, oni ako su starsi, tak si vedia vytiahnut viac za kratsi cas. Mne maly bezne sal v tomto veku 3 minuty, len v noci okolo 10minut a priberal ukazkovo. To ze si vsetko strka do pusy je v tomto veku normalne. Ja by som sledovala pocet pocikanych plienok (aspon 6-8 v tomto veku) a ak by priberala, tak by som ju nechala, nie kazde dieta je velky papkac.
Prajem nech sa to upravi. Vyborna poradna dojcenia je na www.babetko.sk
Ahoj, my pijeme 10 minut už od narození a vzhledem k tomu, že krásně přibíráme, je to dostačující. Je ale pravda, že dítě by mělo být po kojení spokojené. Můžeš zkusit nějakou laktační poradnu na netu , třeba na www.porodnice.cz nebo nakontaktovat laktačního poradce, který za Tebou přijde domů a zkontroluje techniku sání a poradí. Hlavně zůstaň v klidu, hodně přikládej, střídání prsů během kojení se doporučuje i 4× a hlavně tedy v noci, jak už bylo napsáno. Uvidíš, že se to brzy zlepší. Úspěšné kojení přeje Petra
Nějaké internetové adresy, kde se dozvíš trošku více:-)
www.rodina.cz/LLL (jedná se o laktační ligu)
www.capa.cz (tam najdeš seznamy dle bydliště porodních asistentek+laktačních poradkyň)
Papa H+L 33tt:-))