Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
může mi někdo poradit? Mám 11 holčičku, stále jí kojím a chtěla bych už přestat. Má nahoře už 4 zuby a dost vylezlý, takže mě to docela bolí ![]()
Hlavně když už nemám tolik mlíka a ona by chtěla ještě pít. Kolím večer a k ránu se probouzí dost často mezi 3-7 ráno tak 3× a chce kojit. Ale to druhé a třetí kojení fakt už není co
Je hrozně rozmrzelá a rozespalá a naštvaná. Zkouštla jsem jí dávat SUNAR od 10m Nutrium, ale ani jedno nechtěla. Udělala jsem to podle návodu a trošku řidčí, což mi bylo porazeno, ale nezabírá
Zkoušela jsem to i přez den. Normálně pije i čaj , ale moc tomu taky nedá tak 200-300 ml za den + kojení kolem 11 hod a odpoledne kolem 5 hod. Nevím co zkusit za značku, abych zase nevyhodila jen peníze. Něco co je podobné MM.
Jsem z toho dost nešťastná, když tahle ráno vyvádí ![]()
PS - Nepije to ani od taťky, jen se vzteká a odstrkává všecho.
Lenka
Lenko,
a nechces ji to nocni piti zkusit odnaucit? Ondra byl tezkej zavislak, budil se v noci treba po hodine, spal s nama, byla jsem z toho uz vyrizena…nakonec, kdyz uz spal v postlyce jsem prave tohle ranni kojeni resila tak, ze jsem mu nabidla vodu z hrnicku (je na ni zvykly), kdyz nechtel, tak jsem mu rekla, dobre, at je klidne vzhuru, ale ja ze jdu spat…samozrejme se vztekal, ale ne dlouho, kdyz pochopil, ze ja uz proste nevstanu a videl, ze spim. Postupne prestal, naznal, ze se fakt nema smysl budit a zacal spavat celou noc. On je ale docela hodne vytrvaly, jinym zpusobem jsem to nejak nezvladla. Pak to zkousela kamaradka a taky jim to zabralo.
Vim taky, ze holkam u nas v denicku hodne pomohla metoda pevneho objeti.
Musis zvazit, jakou ma tvoje ditko povahu.
A umely mliko - pokud ti ho mala pije, bud stastna…Ondra si zadne mleko nevezme…a kamaradky mala taky. Jen to moje z prsu…a to uz jsme ted ve dvou letech stopli uplne. Takze vapnik a mlecne bilkoviny resime jogurty a kasi.
Snad jsem trosku poradila.
Sylva
… mě bylo razeno, že právě ten Nutrilon je nejpodobnější MM a je prý nejkvalitnější ![]()
Beruna
Breruno,
právě že Verča nepije umělá mlíčko, jak jsem psala. Zkusím to s tím nevstáváním, ale ona je zvyklá, že si jí hned vezmu k sobě a dám kojo a pak spí dál. Máme jí v ložnici s manželem, tak ho asi odstěkuji a nebudu pár dní spát asi nej do těch 3 hodin
Doufám, že to vydrží moje nevry. ![]()
Nevíš jak dlouho to trvalo, než to dítě pochopí.
Lenka
Leni,
Ondrovi to trvalo tak ten týden…ale každý je jiný…fakt jsem mu prostě jen nabídla hrnek s vodou, buď se napil nebo nechtěl a pak jsem mu řekla, že jdu spát, on ať to pojme, jak chce…a pak už holt člověk musí vydržet!!!
Držím palce
Sylva
Ahoj!
Taky jsem kolem roka řekla stop nočnímu kojení. Prostě jsem si řekla, že do pěti nedostane. Když se v noci vzbudil, tak dostal jen trochu vody a dudlíka a zase jsme ho uložili. Manžel dostal nařízeno, aby mi ho do pěti nenosil na kojení. Pár dní trvalo, než si zvykl, ale brzy začal spát takřka celou noc. Většinou se budí kolem šesté, kdy ho nakojím a zase putuje do postýlky, protože takhle brzy nevstávám.
Většinou usne, někdy se jen převaluje. Vstávání se koná většinou kolem sedmé - osmé.
Chce to jen trpělivost a pevnou vůli.
Nepřihlášená Žížalka
Ahojky, také řeším téma odnaučení nočního kojení. Párkrát jsem zkusila uložit syna během noci bez kojení,ale nemělo to valný úspěch. Snažila jsem se i vydržet pláč,ale tak po půl až třičtvrtě hodině mě vždy udolal.
V noci fakt nemám vůli. Jak dlouho v noci trvalo vám než usnuli?
Misovi je 9m a kousek a od malička se budí po dvou hodinách a když mu rostou zoubky,tak po jedné, což je hrůza. Večer dávám kaše,tak si myslím,že hlady se nebudí. Pití z hrníčku mu moc nejede,ať je to cokoliv. Zkoušela jsem mu v noci dát z hrníčku,ale vzteká se a odstrkuje me.
Už jsem trochu bezradná.
Jari+Misa 9m
To znám. A situace se vyhrotila taky růstem zubů, protože kojo už začalo bolet a to dost. A řekla jsem dost. Na noc dávám kaši, zatím řídkou z flašky, jinak nemam šanci. Po kaši čaj. Večer kojim a nevim jak se povedlo, ale budí se mi v noci 2× - teď jí lezou další zuby, tak víckrát. Začala jsem odstavovat a to zatím přes den. To je OK. A večer? Budívala se mi po hodině a půl. A já ji začala radši houpat, prostě cokoliv, ale ne hned nabízet prso. Řekla bych, že mlíka je míň a míň a vyloženě už to zkouší jen večer a v noci. Jen se nám zatim nedaří to UM (a to ho do 2měs pila). Zkusila jsem sunar, nutrilon, osladit to, z pítka i savičky a nic. Tak to zatim míchám do kaše a doufám. Pije mi málo. Denně dostává jogurt (Bílá Hollandia), tak v tomto směru snad nestrádá. Budu UM zkoušet přes den a na noc připravit flašku s UM do termosky a nabídnout před kojem.
Kaši se i z flašky učila přes měsíc a stylem, že brečela pro prso, tak jsem jí do pusy dala flašku. Zkoušela jsem to nejdřív krátce a pak nakonec tak dlouho, až měla první véču jen kaši a zapít vodou či čimkoliv jinym jen ne kojem.
Držím pěsti
Gabča a Barča, 10měs
Ahoj holky,
musím říct, že já jsem taky řešila podobný problém, ale od Ondráškových sedmi měsíců. Má totiž už 6 zubů, z toho 4 nahoře a hoodně ostré. Takže kojení začalo fakt hodně bolet. Navíc se Ondrášek z pravého prsu sám úplně odstavil - o tom jsem už tady taky psala, takže na kojení zbývalo jen jedno prso…
Přes den jsem kojení postupně nahradila Sunarem, v tom naštěstí nebyl problém, otázka zůstala co v noci. Když jsem poprvé nedala prso a nabízela vodičku, tak byl příšerný řev.. a než se připraví Sunar, tak to chvíli trvá.. ![]()
Nakonec se to ustálilo tak, že poprvé vstával manžel - z něj Ondrášek mléko necítí a malého uhoupal.
Pak cca mezi třetí a pátou ranní jsem vstávala já a buď zaťala zuby a kojila, nebo jsem připravovala ten Sunar..
Teď jsem ale udělala pokus a zkusila mu nabídnout trochu oslazený čajík, a ono to zabralo
Takže ode dneška už nekojím ![]()
Přeju hodně štěstí u odstavování a pevné nervy ![]()
Pájina + Ondrášek 8,5 měsíce
Pajino,
tak to ti teda závidím. Bohužel u nás došlo k tomu, že z ničeho ni malá začala znovu bojkotovat kaše, UM nemam šanci ani zkusit (je jí 10měs, mam zkoušet mlíko 2, nebo už batolecí 3?) a navíc - začala se po mě sápat a rvát mi tričko a sápat se po prsu. Už jsem nešťastná a docela KO.
Co s ní?
GaB, 10měs
Ahoj Gábi,
tady je každá rada drahá.. Napadlo mě ji třeba trochu nechat vyhladovět, nebo zapojit manžela - z něj necítí mléko a pokud by navíc byla hladová, pak by snad mohla flaštičku lépe přijmout..
I manžela jsme už zkoušeli. Právě proto, že z něj to mlíko necítí (mimochodem po porodu malou v noci chovával právě on z tohoto důvodu). Vyhladovět…předevčírem jsem jí nechala. Kaši dostává po 19hodině a řvala do 21,15 a vytrvale se dobývala pod tričko. Jak jindy nedělala potíže ani s kaší, tak te´d jo. A přitom kdyby si kaši dala, pak bych třebas po chvíli i nakojila, aby si nezvykla. Je to malá mrška. Ani UM, ani kaši, ani čaj, nic…pak už jsem nevydržela. No doufám, že nakonec nedopadnem jako mi psala kamarádka, že nakonec nějaké dítě 3 dny nejedlo a nepilo, dokud nepochopilo, že už kojo prostě nebude. To se mi zdá drsné. Ráda bych to zvládla jakousi lehčí formou, ale pokud by nebylo zbytí…ovšem to by bylo třeba velké pomoci manžela. Nejlíp někam odjet. Ale to by bylo dost stresující i pro mě. Snad se zadaří. Dneska poprvé chci zkusit nekojit odpolední sváču. Zatim je to v poho, jen snídala mlíčko v 7ráno a jinak zatim nic. Ale zas si vydatně vybírá v noci, jak jí lezou zuby…to jsou paradoxy…proč se samo neodstaví dítě mě, když o to stojím a ne někomu, komu kojo zatím neva?
No uvidíme, snad to tanečních kojit nebudu:)
GaB
Přiznám se, že nevím, co mám dělat. Náš Matýsek se přes den odstavil sám v půl roce, krásně papá, příkrmy, kaše i jogurty. Zůstalo nám pouze noční kojení. Od 4. měsíce kojím nejdřív v půl jedenácté a pak po hodině až do rána (cca 6 hodin). Pak mu ale vyrostly zuby, pak se začal budit po 45 min., a po kojo nechtěl spát, ale šílel (spí s námi v posteli). Řekla jsem si, že už toho mám dost. Přestěhovali jsme se s manželem do obýváku a k synovi vstávali po pěti minutách, pak po deseti, dokud neusnul. Trvalo to 10 nocí téměř nepřerušovaného řevu, začal vstávat v 5:15. 11. noc prospal celou, byla jsem šťastná, že se to trápení vyplatilo. Další noc ale zase řval
Od té doby jsem rezignovala a dál v noci kojím, ale mlíka moc není. Některý noci skoro nespí, někdy je to trochu lepší. Zkoušela jsem nabízet UM - vypil a řval dál, čajíček, vstával pár dní tatínek. Prostě nic nezabralo. Jsem na prášky. Poradíte někdo, co s tím? L + Matýsek 7 m.
PS: hrozně trpíme na prdíky, ale co teď pije fenyklový čaj, tak je to snad lepší…