Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,holky moje beruška nechce pít nic jiného než MM.Zkoušela jsem šťávičky,vodu(koj.),čaj.vzhledem k tomu že už přikrmujeme a kakání ji dělá problémy,tak bych do ní chtěla něco dostat.Ze lžičky tekutina vyteče s hrníčkem (avent)si hraje.jinak papá hezky.Prosím poraďte mi. A taky bych se chtěla zeptat co je dobré na to aby se dobře VYKAKALA bylo by dobré každý den.Chudinka malá vidím jak ji jde tlak při tom bručí a tlačí a ven nic. díky ryka,barča
Ahoj,
moje mala se naucila pit z hrnicku Avent az po vic jak 2mesicich, nejdriv jsem ji dlouho davala pit bez te memrany, co je pod pitkem. Chytila se teda na redenych stavickach, ted pije i caj od Hippu Cervena karkulka. Na kakani je dobra svestkova stavicka od Hippu nebo presnidavka, tu dela i Sunarek.
Pa
Lucka+Klarka 10m
Ahoj Ryko,
zkušenosti s hrnečkem od Aventu mám jen ty nejhorší - malý z něj neumí pít dodnes. Je to fakt asi hoodně těžké. Myslím, že je jednodušší začít s obyč flaškou. Já jsem koupila od chicca a udělala do dudlíku (násosky) veeelkou díru. Tak to šlo Ondráškovi snadno sát. Časem, když se naučil pít líp, jsem dudlík s velkou dírou vyhodila a nahradila nomálním. Nejlépe se nám osvědčily od Canpol babies..
A s tím kakáním - někde jsem četla, že pomáhá čerstvé nastrouhané jablíčko, ale musí se podávat fakt úplně čerstvé (dokud nezhnědne), jinak účinek mizí. Naopak staví mrkev, banán..
Sand jsem trochu poradila ![]()
Nas syn se naucil naopak z Avent hrnicku pit hned ( asi v 7mesicich). Problem byl, ze nechtel pit vubec-nic a z niceho, ale stalym zkousenim jsem ho asi po 3mesicich naucila neco vypit, i kdyz ani dneska (1rok) to neni slavne. Od te doby co nekojim vypije tak rano a vecer po 2dcl Nutrilonu a pres den asi taky tak 2dcl vody, je to malo, ale postupne se to zlepsuje. Jana
ahoj,
naší malé jsem nejprve dávala pít z avent lahve a nyní z avent pítka magic a obojí je super.hodně jsme ze začátku experimentovaly,nejvíc pije čaje od hippu,červená karkulka,šípková růženka.ale hlavně nejprve to pití chtěla vlažné,studené nepila!
luka a kačka 13,5m
Nám se taky moc osvědčil hrnek od Aventu. Zkusmo jsem ho občas dávala už od 8. měsíce, ale skutečně pít se syn naučil až v 10. měsících. Samozřejmě, že si ze začátku spíš hrál, okusoval ho a tak , ale trpělivost se vyplatila a dnes pije „jako drak“
Používáme hodně ředěné šťávy bez přidaného cukru, čajíky i čistou vodu zatím odmítá, ale říkám si, aspoň něco. Velkou výhodu vidím i v tom, že se opravdu nevylévá.
Veru
My jsme zkoušeli všechno možný (jak nápoje tak pítka), ale malá začala pít až po roce (do té doby jen MM i když příkrmy baštila jak divá). Nejradši má čistou vodu a začala pít až z lahvičky od jupíka, takže jsem musela pít jednoho až dva jupíky týdně i když je vůbec nemám ráda kvůli flaštičce
, ale co by člověk neudělal proto aby do mrněte dostal aspoń trochu tekutin
, tak přeju pevný nervy
Bludička + Kamča 25 měs + Škvrček 20+4tt
Ahoj, nase mala taky nechtela vubec pit z hrnku a nakonec zacala uz v 11 mesicich z normalniho hrnku a desne se ji to libi
asi se nam chtela podobat
![]()
Simona&Kristy(rok)
Ahoj,
i já jsem měla pocit, když jsme začaly přikrmovat, že toho naše malá vypije opravdu málo.Abych byla přesnější, nevypila témeř nic, kromě MM.Začala jsem lahvičkou Avent s dudlíkem s nejširším průtokem, po nic moc úspěchu jsem na lahvičku koupila měkkou hubičku od téže firmy.Zpočátku to také nebylo nejslavnější, ale postupně jsme to nacvičily.Nyní pijeme z Magic cup, kde je ta hubička tvrdá a je to už bez problémů.
Pít jsme začaly dětské čaje od Megafytu.
S tím kakáním si také vzpomínám, jak jsem se zoufale v poradně ptala ,čím to zlepšit.Lékařka řekla, ať zkusím zařadit do jídelníčku švestkovou přesnídávku např. od Hippu.Trošlu to pomohlo.
Bodlinka a Veru13m
ahoj, keď moja malá nechcela piť z fľaše, ani z lyžičky, tak som jej namočila do koj.vody rožtek bavlnenej vreckovky a vložila som jej ju do úst. Asi jej to robilo dobre na prerezávajúce zúbky, pretože to zabralo a sala vodu. Keď bola po očkovaní s vysokými teplotami, potrebovala som do nej dostať veľa tekutín, vtedy som si pomohla s injekčnou striekačkou. Vložila som jej ju opatrne medzi pery a po kvapkach som jej vtlačila trochu čajíku do úst. Samozrejme, že občas mi ho vypľula, ale aspoň niečo sa jej ušlo - to mi poradila detská sestra. No a čo sa týka kakania, tak najlepšie sa u nás osvedčilo, čerstvé jabĺčko.No a prinútiť dieťatko kakať každý deň sa Ti nepodarí, niektoré deti skrátka nemusia kakať denne - ani moja malá nekaká pravidelne každý deň a nemá žiadne problémy. Veľa zdravíčka a hlavne aby ste mali doma skoro obľúbený nejaký hrnček, z ktorého bude všetko chutiť. ![]()
Ahoj,
my s pitím celkem taky bojujem.Niki zatím pije z lahvičky,ale moc tomu nedá.Pije čajík nebo kojeneckou vodu a když vypije za den 200-250ml,je to svátek.Nutím jí každou chvilku,ale když nechce,prostě neotevře pusinku a je to.Taky mě to trápí,ale dehydrovaná není a pak jí ředím hodně polévky a i kaši.Po létě najíždíme na hrneček,ted´ jsem ráda v těch vedrech,že vůbec něco vysosne.
Jojo,ten pitný režim..
Ahoj Naďa a Niki 11m
Holky, jak poznám, že má miminko málo tekutin? A je potřeba mu dávat nějaké jiné tekutiny, pokud kojím. Je mu 8 měsíců. Děkuju za zkušenosti. Kačka
Ahoj Kačko, většinou se rika, ze kdyz ma propadlou fontanelu, ma tekutin malo, jenze jen podle toho se riadit neda. Verca je na pití zvykla, a vypije tak 0,5l /den. Tak jsem ti asi moc neporadila.misa
Ahoj,
náš Pepi taky nechce moc pít a nejlepší zkušenost mám s obyčejným ohýbacím brčkem a pak s flaškou od třičtvrtělitrové vody Rajec, má nekapající uzávěr, akorát ji moc nemají, vždycky ji mají jen ve smíchovském carrefouru.
A při kojení není potřeba další tekutiny až do 9 měsíců, poslední čtvrtrok v prvním roce se uvádí cca 2 deci něčeho navíc kromě MM, ale Pepča začal trochu pít až dlouho po roce a čůral normálně, tak je to asi individuální a taky to záleží na tom, jak moc zavodněnou má stravu, takže když jí víc jogurtů, přesnídávek, zeleninových mixů a tak, možná to ani nepotřebuje. Jinak akutní dehydratace se nejlépe pozná zaštípnutím kůžičky na bříšku - zůstane tak a nevrací se.
Zuzana
ahoj,
moje mala mela v sesti mesicich strasnou zacpu, ze ji musel doktor stourat v zadecku, aby to vubec vyslo. Rekl mi, at ji davam vic pit - musi mit alepson 800ml ( i s mlikem). takze jsem ji davala vse, co mi vypila - hlavne cerstvy jus s jablka, smichany s vodou. Zkus cerstve stavy, to detem chutna. A kdyz ma zacpu, tak ji dej flasku s dudlikem, pokud nechce nic jinyho. Casem se to odnauci a z hrnecku se nauci pit stejne, neboj. Myslim, ze dulezitejsi je do ni neco nacpat, nez jestli to bude dudlikem nebo pitkem od Aventu…(a propo, vsichni jsou nadseny z Aventu, ja s nim teda nemam dobre zkusenosti, lahev tece, jak muze, takze z toho mam vzdycky vsude mokro). Ale pumpa je skvela.
No, potom, kolem dvou let Marionka chytla silenou anginu a nemohla vubec pit a jist. Takze hospitalizace, pichacky, a dostat do ni co nejvic tekutin, a dokavad nebude pit 1000 ml denne, nepusti nas domu. Kdyz ted vzpominam na ty strasny chvile, kdy jsem do ni v silenych bolestech v krku cpala tekutiny (dudlikem, ale hlavne strikackou po 20ml kazdych 15 minut), leze mi mraz po zadech, a muzu ti rict, ze od te doby je to s tekutinama u nas tak - proste to vypit musis a je to (hlavne v lete). Muzes zkusit strikacku, protoze jestli je mala zacpana, tak aby se to jeste nezhorsilo, tak je lepsi ji zvyknout co nejdrive, aby hodne pila. Nepises, jak je mala stara.
Jinak u nas dobre funguje zmena - jendou z brcka, jednou z hrnecku, jednou jen tak z flasky…a jestli nechce poradne pit, tak na:,–(ime strikacku, a to ona moc rychle pochopi a neco hned vypije. Ja myslim, ze do piti se proste deti musi nutit, zvlast ty, co nechteji. Alespon po tom, co jsem zazila, to tak delam.
A jeste s tou zacpou, taky nam pomahaly svestky - zamichane do jogurtu treba. A hodne ovoce a zeleniny (jestli to uz ji?), take ovesne vlocky ji pomahaly. Ted, kdyz ji chytne zacpa, namicham jogurt s ovesnyma vlockama a trochou svestkovyho koncentratu nebo susenymi svestkami a do rana je to venku. a samozrejme, hodne pit.
piti zdar !
sonousek