Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte. Je tu pár diskuzí na téma želva, ale všichni píšete, jak je to super zvíře. Ale chci se zeptat, jestli je tu i někdo, koho jeho želva nehorázně vytáčí.
Mám rok suchozemskou želvu, je to samička, má zhruba tři roky. Loňské jaro byla v pohodě, ale letos začala být někdy od února hyperaktivní a zvládne i několik hodin v kuse neúnavně mlátit krunýřem do terárka nebo škrábat nehtama o sklo. Terárko má v pohodě, žárovky a tak. Ale nevytáčí to jen mě, ale i ostatní členy domácnosti. Hodně se kvůli tomu hádáme a většinou to dopadá tak, že musím mít želvu na klíně, abychom se mohli alespoň v klid podívat na televizi.
Už je to únavné, začínáme mít vůči ní všichni averzi, ale přece jenom ji mám ráda. Máte někdo podobnou zkušenost? Nebo tip co by mohlo zabrat? Díky moc ![]()
A co tak ji pustit na proběhnutí po bytě? Snad ji nemáte furt v terárku
Myslím, že takto se běžně chovají zvířata, pokud nemají dostatek podnětů a prostoru. I želvě je třeba se trochu věnovat… Znám želvu, co vítala majitele po příchodu domů a přišla i na zavolání…
I když běhá půl dne po bytě, nebo je venku na zahrádce, tak jakmile ji dám zpátky do terárka, dělá to znova. A někdy začíná třeba v pět ráno, to je pak o víkendech peklo. jinak terárko má 90cm šířku a je v něm sama, to má prostoru až až ![]()
Tak to nevím, doma jsem želvu neměla, tak líp neporadím. měla ji známá a nemyslím si, že ji zavírala do terárka, aspoň o tom nikdy nemluvila…
Nase zelva to taky delala.Pres leto ma bytecek na balkone, vetsinou ji kazdy den vyndavame aby se „probehla“ a schovavame jen kdyz je bourka. Jinak i doma je skoro furt z terarka venku a naucila se chodit i na jedno misto na jidli a na bobek ![]()
Tohle želvy dělávají většinou když jim nevyhovují podmínky chovu…nám tohle tedy želvy nikdy nedělaly, určitě budeš znát stránky euzelva.cz, ale jestli ne, tak tam bys mohla najít spoustu informací, které by vám třeba pomohly ![]()
Ahoj, máme želvu skoro 30let (tu stejnou
a celé léto je na zahradě, přes den, přes noc, pořád, má k dispozici půl zahrady, zbytek je přehrazený, tam se pěstuje sálát atd., tak aby neožírala
Vzpomínám si, že když jsme ji měli ze začátku, taky jsme se snažili ji tak nějak omezovat, dělat v zahradě ohrádku, nebo doma dávat do velké bedny a živě si vzpomínám jak urputně se snažila vylézt a přesně jak píšeš…zkoušela to dlouhé hodiny. Podle mě je nespokojená, ale co poradit, pokud nemůže být dlouhodobě na zahradě, netuším ![]()
@KaterinaOl mela jsem v zivote dve suchozemske zelvy. jednu asi 5let, druhou téměř deset a nikdy zadne terarko
zelvy proste zily na zemi, chodily po byte, mely sva mista na spani a jidlo. na leto pak cely den na balkone ci pak později na zahrade, přes noc domu nebo i klidne venku dle teploty. pokud byly nuceny byt v nejake bedýnce třeba na prevoz nebo na chate, skrabaly a skrabaly…
Děkuju vám za rady
bydlíme v paneláku i s pejskem, je to větší plemeno, má sedm let a vnímá ji jako hračku a mohl by jí ublížit. Snažila jsem se je skamarádit, ale pes jí začne hrabat drápama po krunýři nebo jí kopat po zemi, takže šli vždycky rychle od sebe. Jediné, co vlastně můžu udělat je dát ji s nezakrytým terárkem na balkón. s tím, že bych vršek přikryla třeba pletivem ![]()
Nám to želvák taky dělal, většinou když někoho viděl kolem sebe, byl společenský, chtěl mezi nás. Přes léto jsme ho pouštěli ven po zahrádce, ale ani tam nebyl úplně spokojený, pálilo ho dobré bydlo. Přes všechna opatření nám utekl poprvé někdy před čtyřmi lety, to ho po dvou měsících objevil soused ve stodole. Podruhé před 14 dny, to už bohužel nedopadlo tak dobře, pohrál si s ním sousedův pes, sice se ještě chudáček zvládnul vrátit, ale museli jsme ho nechat utratit, byl hrozně zřízený.
Je to až s podivem, jak hodně nám to zvíře chybí, člověk by řekl, že to byla „jen“ želva, ale byli jsme na něj zvyklí mnohem víc, než jsme si mysleli. ![]()
Radu pro tebe nemám, ale kdybys měla zájem, možná bychom si od tebe vaši želvičku vzali/odkoupili, pokud by to nějak vyřešilo vaši situaci, stejně přemýšlíme, že pořídíme novou. Jen teda nevím, odkud jsi, písni kdyžtak SZ.
Poradila bych tu želvičku opravdu někomu darovat… lepší řešení není ![]()
Ona se v tom teráriu opravdu trápí a potažmo i vás,… u někoho by mohla být velmi spokojená a ještě by jim udělala velkou radost.