potlučené dítě - co si o tom myslíte

Vvv
1364
21.1.05 13:05

potlučené dítě - co si o tom myslíte

Ahoj maminky, musím sevám svěřit se svým včerejším zážitkem a moc mě zajímá, co si o tom myslíte.
Byli jsme s mým 14.měsíčním chlapečkem v jednom obchodě a jak tam tak malej běhal, potkal stejně starou holčičku s rodiči a sestřičkou. Starší dceři bylo tak kolem 2,5. Jejich maminka se se mnou dala do řeči, když zjistila, že naše děti jsou stejně staré, hned se zeptala: A chodí Váš kluk na nočník? Když jsem jí sdělila, že nočník začneme zkoušet pomalu až teď, protože mám pocit, že dřív by to pro prcka bylo trauma a nevěděl by, co po něm chci, kroutila hlavou a řekla, že její starší holka už chodila na nočník od 1 roku a tahle (ta mladší) „je hrozná, furt se vzteká“. Nechala jsem to bez komentáře (i to, že maminka ani jednomu dítěti prý od 2 měsíců věku nedává mléko!!), ale nemile mě zaujalo něco jiného. Mladší holčička (sama chodící) byla hrozně potlučená v obličeji. Velká mnohobarevná modřina na čele s čerstvou jizvou a úplně odřená tvářička. Zhrozilo mě to, protože náš malej padal a padá při svých průzkumech pořád, ale nikdy nebyl takhle potlučenej…
Proto bych se vás ráda zeptala, jestli byla moje reakce hysterická, když mě napadlo to nejhorší…Anebo vaše děti při pádech také utrpěly tak děsivé modřiny a rány? Paní říkala, že malá „furt padá a takhle vypadá“. Mně se to nezdá.
Děkuju za Váš názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1790
21.1.05 13:20

Ahoj,

to mně taky přijde divný, malej ještě nechodí, modřinky má ale jen na nožičkách. Větší dítě by už přece mělo umět i trochu padat, aby neletělo přimo na hlavinu. Aspoň si to myslím.
Jinak s tím nočníkem s tebou souhlasím, já malého chci dávat až nejdřív v 1,5 roce. No a to mlíko do 2 měsíců, to už je kapitola sama pro sebe. To dítě musí mít nedostatek vápníku, měkký kosti atd.
Jak je vidět, jsou i takový maminy. Věřím, že tady na emimču taková ale není.

Ahoj Miroušek a Pepča 7,5 m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.1.05 13:26

Ahoj,

za prvé - jsou dva druhy lidí. Jedni vše lámou přes koleno a Ti druzí nechávají věcem volný průběh. Jasně, jako vždy, pravda je asi někde uprostřed, ale já patřím spíš k té druhé skupině. Takže maminy, co nutí půlroční děti na nočník a v roce se holedbají samostatností potomka, moc nemusím. Ostatně na toto téma proběhla na eMiminu velmi obsáhlá diskuze.

Za druhé - náš mladej je rozenej vozembouch. Padá neustále a ne vždy se jedná o nevinné žuchnutí. Ale, že by měl z pádů podlitiny, to se nám tedy nestalo. A to by se za některé jeho kreace nemusel stydět ani zkušený kaskadér. Sama jsem byla několikrát svědkem, jak v jedné pražské fakultní nemocnici na matky, co přivedli podobně „vyparáděné“ děti, rovnou volali policii. Asi vědí proč, mají zřejmě hodně špatných zkušeností.

Evča

• Citovat
  • Upravit
Vvv
1364
21.1.05 13:36

Holky,
díky za názor, vidím, že nejsem hysterická, ale v dané situaci naprosto bezmocná… To mě děsně štve, že se s tím nedá nic dělat. Anebo dá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3152
21.1.05 13:43

Ahoj holky!
Já se vám musím přiznat, že to naše šídlo hlídám jako čert, ale leckdy se stydíme jít na návštěvu k prarodičům : - )))). Dvě jizvy - jedna na čele, jedna na kořeni nosu - jsou už doživotní. Jizva pod okem, kterou si způsobil, když se rozhodl katapultovat z židličky a vzal při tom roh stolu, naštěstí pomalu mizí… Dobrý je, že někdy se stydí babičky ho zas pro změnu vracet : - ))). V létě to bylo sem tam nějaký odřený koleno, dlaně atd. a babičky ostošest vysvětlovaly, že se to prostě nedá… A já jim věřím : - ).
Včera jsem nalévala horkou polévku a ten náš neposeda přijel na odstrkovadle až k lince. CHtěl vidět, co dělám, tak si vylezl na to odstrkovadlo a postavil se. Co čert nechtěl, samo mu to pod nohama ujelo, takže padal a málem to vzal bradou o desku a bylo to o vyražení zubů. Já ho chtěla zachránit, ovšem při tom jsem nešikovně odložila talíř s tou horkou polívkou. Takže nejenže se třísknul, jak padal, ale pro jistotu jsem ho ještě opařila na ruce a na zádech tou polívkou. Hned jsem ho hodila pod studenou sprchu a naštěstí!!!! nemá ani malý puchýřek. Ale v té chvíli by se ve mě krve nedořezalo, klepala jsem se, brečela a do toho se na něj zlobila zároveň (asi padesátkrát jsem mu už řekla, že to auto je na ježdění a ne na to, aby si ho kdekoli přistavil, když chce někam vyšplhat)! To vše se odehrálo cca v 5 vteřinách! Já jsem teda pak v posuzování těch boulí a modřin trochu shovívavější. Ale tím se zas té maminky úplně nezastávám, je možné, že se v té rodině opravdu dějí nějaké nehezké věci. Ach jo - to je pak hodně smutný.
Už jsem si taky ověřila, že nutit dítě násilím na nočník prostě nefunguje. My jsme to zkoušeli po dobrém, po zlém a nakonec jsme tomu nechali volný průběh a během čtrnácti dnů to všechno začalo fungovat jak má. Takže to opravdu chce čas a nenechat se stresovat tchyněma, který tvrděj, že váš manžel jako malej chodil na nočník už na osmi měsících!!! : - )))
Co nejméně modřin a hodně úspěchů na nočnících vám přeje
Ivča a dvouletý kaskadér-amatér : - )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
21.1.05 13:46

Hm, taky bych měla velké podezření na týrání. Moje druhá dcera byla taky „vozembouch“, měla nějakou dobu problém s koordinací, ale takhle NIKDY po vlastních pádech nevypadala. Jen ty nohy samá modřina. Ve školce kde taky pořád padala, mi ji často dávali s novou modřinou a omluvou. Na obličeji ji ale měla jen dvakrát za dětství a byl to pád z větší výšky. To co popisuješ je dost podezřelé. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vvv
1364
21.1.05 14:01

Ještě bych měla dodat, že se mi nezdálo ani to, že holčička byla úplně průsvitná, pokud měla nějakou barvu, tak spíš dozelena… A v ručičce „dospělácký“ multivitamínový nápoj v PETce s náústkem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
21.1.05 14:09

Nevím, vypadá to dost podezřele. Na druhou stranu moje dcera je taky pěkný éro a jednou se nám sešlo několik boulí, odřenina, modřina, rozraženej ret a ruce plný škrábanců (od kocoura). Měly jsme tehdy nějakej „kaskadérskej“ tejden. Ale je pravda, že to bylo jen jednou. Nevím z jak velkého jste města a jestli se ještě potkáte. Pokud ano, tak bych na tvém místě porovnávala jak malá vypadá. Když by se to často opakovalo, tak bych v hovoru zkusila zjistit odkud jsou a poradila bych se u pediatra nebo na nějaké lince zaměřené na týrané děti co s tím a kde to hlásit. :cry: :cry: :cry: .
Pokud je už nepotkáš, tak se utěšuj tím, že to z největší pravděpodobností byla opravdu blbá souhra náhod. Starší holka byla přece v pořádku ne. :wink:
Eliška a Kamča 19 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
21.1.05 14:30

Ono je těžké k tomu cokoliv říct, protože náš malý vypadal mnohokrát jako bychom ho týrali. Od té doby co začal lézt, byl samá modřina na kolínkách - to má doteď. Je Beran a občas mám pocit, že opravdu Berani trpí na úrazy hlavy. Vážně jenom na hlavě má 4 viditelné jizvy - na bradě od kuchyńské linky, na zátylku od šuplíku, na levé polovině ve vlasech jak slítnul z průlezky (4 stehy), na čele o rohu dveří.....je prostě jak z divokých vajec a já jsem se musela smířit, že i takové děti jsou a já ho mám doma. Určitě bych neplašila, ale pokud máš možnost tu maminku vídat častěji, pozoruj jak holčička vypadá. Hodně ti taky napoví jak se ta paní chová - nemyslím tím k dětem, ale k okolí, k tobě při konverzaci…člověk nemusí být psycholog aby si lecčehos všimnul. Je pravda, že jestli je ta paní taková od rány, nutí v podstatě miminko na nočník a stopne jim mléko tak brzo a kdoví co by ses ještě dozvěděla v delším hovoru, asi bych pochybovala o její zralosti k mateřství. Asi jsem ti moc nepomohla, ale nemá cenu dělat ukvapené závěry po letmém setkání s nějakou maminkou v obchodě. Jé, teď mě napadá co si o mně asi myslely ostatní maminy, když jsem chodila s věčně potlučeným klukem?
 Radka

• Citovat
  • Upravit
Vvv
1364
21.1.05 14:31

Bludičko, bohužel to bylo při našem výletu do Phy, odkud nejsme.. Starší holčička měla obličej v pořádku, to ano.. já chápu, že nějaký ten šrám k začátkům chození asi patří, ale mně se to celé nelíbilo mj. i kvůli tomu, co ona maminka říkala o výchově apod., jak o dětech mluvila (žádná pýcha, jen kritika)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
21.1.05 14:56

Takovou ozdobu jsem měla po pádu na kole, a to jsem měla přilbu. Je zbytečné stresovat se. Pokud by to bylo dítě, které potkáváš častěji, mohla bys uvažovat o týrání, ale náhodné setkání? To nelze tak brát. Matka mohla být nervozní (proto žádná pýcha, jen kritika), dítě mohlo spadnout třeba z odrážedla, lavice, z čehokoli (a vzít to čelem o roh), co se mléka týče - třeba měla na mysli, že od dvou měsíců nekojí, nebo jsou děti na mléko alergické… A nevím proč, ale mám dojem, že matka týrající své dítě by se jen tak s cizími lidmi nevybavovala, protože by riskovala nepříjemné otázky a podezření, notabene když děcko stálo s modrým obličejem vedle ní.
Nezbývá ti nic jiného, než popřát té malé hodně štěstí a pokud je týraná, tak všímavé okolí…
Viděla jsem měsíční miminko, které spadlo matce ze stolu. Litovala jsem nejen dítě s těžkými zlomeninami (lebka, ručička na 3krát, žebra), ale i matku, která byla z pláče úplně mimo…Policii se určitě taky nevyhla. Chci říct, že ne všechny úrazy - a i ty velmi těžké - jsou z týrání, ale většinou jde „jen“ o nepozornost - draze zaplacenou.

P.S. Dcera je babičkou a dědou hlídaná jak oko v hlavě, protože manžel měl v ranném dětství několik těžkých úrazů, včetně pádu z balkonu na betonový chodník…

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.1.05 15:40

Naše dcerka je taky taková malá havárka (3roky).Teď jsme s ní byli bruslit a spadla na led tak nešikovně, že měla na tvářičce pěkně červenej flek, čekala jsme že se bude vybarvovat - modře, fialově, oranžově atd., ale do druhého dne po něm ani vidu. Pokud má někde modřinky tak to bývá hlavně na končetinách ne na obličeji. Myslím, podle toho co jsi popsala, že ta holčička může být týraná. Pokud jsi s nimi chvíli mluvila tak by mělo být patrné co a jak z chování holčičky (plachost, rozťekanost, nezaměňovat se stydlivostí) Jak reagovala na hlas matky-ustrašeně apod. Těžko ale vše usuzovat z jednoho setkání. Pokud to není tvoje sousedka, nebo někdo koho potkáváš častěji, a víš, že ty modřiny jsou opakující se neřešila bych to a nezatěžovalase tím. Ono mohlo jít v podstatě o nějaký nešťastný pád, ale to ty pokud je nevídáš častěji nezjistíš. Pokud tě toto téma zajímá, více info najdeš na stránkách FOD. Přeju všem dětičkám hlavně hodné maminky a maminkám hodné dětičky a co nejméně úrazů. Iva

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
21.1.05 16:34

Patřím ke skeptikům, měla jsem totiž podobný případ v rodině, sice ne blízké, ale přesto v rodině. Rodina působila vždycky naprosto v pořádku, rodiče a dvě děti. Otec hodně pracoval a matka byla s párem (holka 3 roky, kluk 5 let) doma. Vždycky jsem poslouchala story, jak kluk někde upadl, narazil … a říkala jsem si, to je pěkný kaskadér. Když vypadala jako po bitvě holčička, říkali jsme si, že ji starší bráška asi tahá do lumpovin. A chudák malá vypadá občas jak boxer po zápase.
Nikoho z nás nenapadlo, že by to mohlo být jinak.
Strejda byl pěkný násilník a když děti udělaly něco co neměly tak jim prostě jednu vrazil, bil i manželku a ta si to nechala líbit, neustále ho omlouvala a uměla to zakrýt make-upem. Provalilo se to ve školce, když si pro malou přišel tatínek a malá odmítla s ním jít, že se ho bojí. Učitelka zavolala matku, ale také krizovou linku… Teta tvrdila ze začátku, že se to stalo jen jednou, potom že je to přece jejich otec a určitě by jim neublížil … prostě má jen prudkou povahu
Dneska jsou rozvedení, ale tetu dodnes nedokážu pochopit, jak to mohla dovolit. Nenechala bych být sebe… a děti …

Takže je docela možné, že to byl podobný případ, matka sama netýrá, ale neumí zabránit týrání

• Citovat
  • Upravit
babule
21.1.05 21:48

Ahoj. U nás se každý zná nebo není problém přes známé zjistit co je kdo zač. Ty tu paní asi neznáš vůbec?? Já jak se znám volám na sociálku a požádám je o nějaké nenápadné zjištění , co se v té rodině děje. Pořád lepší, když zjistí, že se nic neděje a malá je fakt nešikovná, než pak číst v novinách o dalším utýraném děcku. Navíc ty hlášky o nočníku. Některé ženské by snad raději neměly mít děti. Když tady čtu příspěvky od snažilek a pak má děti něco takového. Možná jsem moc přísná, ale jak jde o děti jsem matka medvědice.

• Citovat
  • Upravit
Vvv
1364
23.1.05 14:48

Ahoj babule, jak už jsem zmínila, setkání bylo náhodné v Pze a už je asi nidy neuvidím, jinak bych si na ně určitě posvítila… Já jsem asi jako ty na takové věci citlivá a možná jsem si představila to nejhorší, ale jak je to opravdu, to nemám šanci zjistit, natož s tím něco dělat. V tomhle případě cítím naprostou bezmoc a proto jsem se s tím alespoň musela svěřit tady vám.
Děkuju všem maminkám za názory!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect