Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Skutečně nechat být - vydržet… Řešilajsem to samé a pomohlo to začít ignorovat. Bylo to ale těžké
Marianku to netrápilo, mě naprosto příšerně… ![]()
Trvalo to několik týdnů…
A pak najednou to začalo mizet a dnes je krásně čisťounká… Byly to tedy potničky + kojenecký ekzém… Kombinace všeho. Úleva nastane, až ude ošklivě ![]()
Pleť se čistí ![]()
Nas potnicky trapily,ale nedelala jsem s tim nic. Proste nechat byt, koupala jsem jen v ciste vode a sem tam jsem po koupani namazala olivovym olejem…potnicky casem zmizej… ale urcite bych je sudocremem ani nicim jinym zbytecne nemazala…
Omyvat vodou, primerene oblekat.
Hodne dobre je triko/body z moiry, jak byly ty vedra, tak se Mates potil hodne a tam kde mel triko, tak potnicky nemel, protoze moira pot odsala a na zbytku tela jo. Hodi se i na zimu jako vstva pod obleceni, jde koupit vetsi, ditko do toho doroste
A staci jeden kousek, vecer to premachnu v umyvadle a rano je to suche.
To bude možná spíš novorozenecký akné, s tím se nedá dělat nic, samo odezní, je to hormonální záležitost, až se hormony matky z těla vyloučí, bude to v pohodě ![]()
Novorozenecké akné
Novorozenecké akné (acne neonatorum) je postižení kůže, které připomíná pubertální akné (acne vulgaris, lidově beďar). Vzniká uzavřením vývodů mazových žlázek v kůži. Pokud se tak stane, začne v nich probíhat hnisavý zánět. Vznikne tak pupínek naplněný hnisem.
Novorozenecké akné se vyskytuje nejčastěji okolo 3. týdne. Nejčastějším místem výskytu je obličej. Může se však vyskytnout i kdekoliv jinde na těle. Nejvíce na místech s větší hustotou mazových žlázek. Vznik je způsoben pozůstatkem hormonů (androgenů), které přešly přes placentu od matky ještě před porodem.
Akné se vyskytuje i několik měsíců a poté samovolně vymizí. Obvykle tedy nevyžaduje žádnou léčbu.
No mozna to bude to akne (i kdyz Dr vcera rikala,ze to jsou potnicky) protoze to ma horsi jak rano a to jsme nikde nebyli a nepotil se..a nemuzu tomu alespon nejak pomoct,aby to mizelo rychleji?? je mi ho lito a navic vypada hrozne ![]()
Novorozenecke akne nechat byt, nicim nemazat, aby mohli pory dychat, kdyz se ucpou, tak se to muze podebrat a pak by ji to uz bolelo.
Nesahat, rozhodne se nesnazit vymackavat. Zkratka to k tomu malemu miminku patri, i kdyz v reklamach na pliny samozrejme maji i novorozenci hladounkou plet ![]()
Mame taky podobny problem a nevim,zda je to akne ci potnicky..takze v obojim radite nechat byt a trpelive cekat? slysela jsem,ze je dobry potirat pytlikem cerneho caje??
taky jsme měly , v záhybech kůže:lol: stačilo pořádně umývat,utřít do sucha ![]()
Vysusovat cernym cajem by sice slo, ale nevis, jak kuze zareaguje, muze se zacit prehnane mastit jako obrana proti vysouseni a problem se tim jen prodlouzi.
Akne bych nechala byt, potnicky bych resila spis jejich vznik, uz vznikle potnicky bych omyvala vodou, ony celkem rychle mizi.
Naše Jáša to měla asi 2 měsíce a fakt vypadala děsně, ale bylo mi řečeno, že s tím stejně neuděláme nic, že to odezní, jí to evidentně nevadilo, mně to tedy vadilo děsně, ale dočkaly jsme času, jako husa klasu a pak už „kde nic, tu nic“
![]()
Ahojky my jsme to taky měli hrozný a ještě se k tomu malé dělala hrůbá kůže nad obočí.Nám doktorka pořád říkala koupat v řepíkovým čaji tak jsem ho pak jednou kouopila a celá se do rána začala loupat hlavně na obličeji měla ho hrozně suchý to vypadala snad hůř jak s těma pupínky…tak jsem jí vykoupala v heřmánku a měla to stokrát lepší,když jsem to řekla doktorce tak mi řekla ne to ne že heřmánek vysušuje ale od tý doby to má jen malinko když se potí nebo tak.Doktorka ještě říká v tom černým čaji a nepoužívat aviváž atak.Zkus ten heřmánek…
Na heřmánek bacha, koupat celé tělo až ve chvíli, kdy víš, že na něj dítě není alergické. Takže nejprve vyzkoušet na malém kousku kůže a po dni žádné reakce, okoupat. Heřmánek je silný alergen.
Ahoj holky…diskuze na toto tema tu jiste je,ale nejak nemam cas hkedat. maleho (je mu mesic) trapi potnicky-teda jeho to netrapi,spis me
a ja nevim, jak na ne…na doporuceni Dr mazu Sudocrem a prijde mi,ze se to spis zhorsuje. poradte jak se tech potvor zbavit,diky