Potrat bez čištění

8
6.9.15 23:38

Potrat bez čištění

Ahoj,
nějak jsem se dočetla, že při potratu se vlastně vždy jde na čištění dělohy (jakoby umělý potrat)? Ono tělo neumí ten plod nějak vypudit?? Jak se to řešilo dřív??
Kdyby se např. přestal plod hýbat a nešlo jít do nemocnice… tak co pak ženy dělaly nebo se s nimi stalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101648
7.9.15 00:01

@nikola095 Ale umí, ale dnes mají všichni pocit, že to musí řešit. Jasně, někdy to může být problém a zásah je nutný, ale to je menšina případů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
7.9.15 03:47

Tak nejspis to bude stejne, jako u porodu - taky se rodilo bez lekaru a zasahu…a holt nekdy to dopadlo spatne. Nejsem lekar, ale predpokladam, ze je tam nejake riziko infekce, pokud treba neodejde uplne vsechno, tak se pristupuje k preventivnimu vycisteni. Ale i tady v diskusich najdes zeny, ktere revizi odmitly a nechaly telo, at se s tim popere samo…urcite to neni nemozne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17595
7.9.15 07:11

Při samovolném potratu se většinou tělo vyčistí samo.
Pak je zamlklý potrat, kdy je nutná revize dělohy, aby nedošlo k infekci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
7.9.15 07:15

V zahraničí je běžný postup ten, že se v první řadě nejprve počká, jestli si tělo nepomůže samo. Ve většině případů nejde o minuty, jak tady rádi tvrdí lékaři, a samozřejmě jako operativní zákrok to není bez rizika. U nás je ta přirozená část v porodnictví a gynekologii stále ještě výsadou takových trošku šarlatánů, protože čeští lékaři si rádi myslí, že mají patent na to, jak se to má dělat správně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.9.15 08:07

Zažila jsem obojí, smovolný potrat i zamlklé těhotenství, jak tu bylo psáno jeve své podstatě jedno a totéž, postě situae, kdy je těhotenství mrtvé a musí být vypuzeno z těla ven. Takže jsem zažila ten, kde se jako tělo čistilo samo bez zásahu lékařů, a bylo to velmi bolestivé, týden jsem měla bolesti jak prase, krev ze mě lila jak z konve, trvalo to tři týdny, a i pak jsem ještě sem tam špiila. Žádný fajn zážitek, ale ano bylo to přírodní. Po druhé jsem kývla na revizi, chvilka na sále, do hodiny ze sálu jsem byla jak rybička, šla sama na záchod, bolesti v podbřišku mírné dva dny, krvácení žádné, trocha sem tam zašpinění týden.

Nemyslím si, jak je tu prezentováno, že lékaři se tady snaží mít patent na rozum, naši lékaři jsou skvělí lékaři, a revize je obecně pro ženu „šetrnější“ prostě v narkóze je to šup šup hotové a ta žena má po fyzické stránce klid.

Zvolit si dneska může každá, doktoři revizi doporučují, protože je to pro ženu jednodušší, nechce-li žena, má pusu, řekne, že prostě nechce, že chce počkat a potratit si to sama, nikdo jí nechytne a nepřiloží pistoli k hlavě a netáhne ji přivázanou na sál. Volba je vždycky na tobě, navzdory tomu, co chce lékař. A většina žen která podstoupila obojí, ti poví, že ten potrat revizí je snazší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
7.9.15 08:28

Potratila jsem 3× (2× potvrzené dr., 1× jen test). K dr. jsem šla v 6tt, že mi slábne test, vzali mi krev na hcg, které klesalo. Ani jednou jsem na revizi nešla, tělo si max do 14ti dnů poradilo samo. Pak mi vzali akorát kontrolní hcg, jestli je na nule.

PS: u potratu byla ms téměř stejná, jen možná trošku silnější a když plod odcházel, bolelo mě křečovitě břicho asi tak 3 hodiny v kuse. Nic hroznýho, ibalgin pomohl a pak už byla normální ms, max 5 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6113
7.9.15 09:11

Ja potratila „prirozene“ v 11tt a zadna hruza ve smyslu „potoky krve a neskutecna tritydenni bolest“ to nebyla. Prvni den samozrejme krece, to se potrat rozbehl a krev jak u silnejsi ms. Pote tyden proste silna ms, ale zadne extra velke bolesti na ktere by nezabral ibalgin to teda nebyly. Dalsi tyden mirnejsi krvaceni a posledni tyden uz jen spineni. Narkoza mi teda prijde jako mnohem vetsi zlo, neni to prece probuh tak, ze se jdes „jen“ prospat a pak se probudis a mas vse za sebou. Kazde uspani je risk, i kdyby to bylo jen na 20 minut. Spousta zenskych ma navic problem i po revizi, je jim treba pote zle apod.

Asi to bude znit divne, ale me hlavne pomohlo si ty tri tydny proste pobrecet, popremyslet, vsechno si sama v sobe srovnat a nechat to „mimco“ jit (ja vim, zni to takhle napsane asi divne :mrgreen: )a kdyz jsem pak prestala krvacet, tak jsem to citila jako zakonceni celeho toho nestastneho tehotenstvi a byla schopna za tim vsim udelat caru a myslet zas realisticky a planovat dalsi snazeni. Nevim, jak bych se zachovala, kdybych sla na sal hned pri rozjeti potratu s tim, ze jsem furt jeste vlastne teoreticky tehotna a vlastne potratit nechci, a pak se probudit s prazdnou delohou… Ale to je jen muj pocit, kazda to ma jinak, verim, ze jinym rychlost revize naopak vyhovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
7.9.15 09:36
@KatkaX píše:
V zahraničí je běžný postup ten, že se v první řadě nejprve počká, jestli si tělo nepomůže samo. Ve většině případů nejde o minuty, jak tady rádi tvrdí lékaři, a samozřejmě jako operativní zákrok to není bez rizika. U nás je ta přirozená část v porodnictví a gynekologii stále ještě výsadou takových trošku šarlatánů, protože čeští lékaři si rádi myslí, že mají patent na to, jak se to má dělat správně :nevim:

Tohle potvrzuji. Na případné zavolání záchranky je času akorát. Nejtěžší je pouze vystihnout ten okamžik, jestli už a jestli je to fakt potřeba. To je věc, kterou bych znova rozhodovat nechtěla :? Ale výhody jsou nasnadě - pokud se vyčistí tělo přírodně, nevznikají v děloze jizvy a je menší pravděpodobnost toho, že v příštím těhotenství placenta přiroste. Ale nic prostě není bez rizika. Po potratu se může stejně jako po porodu dostavit masivní krvácení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
7.9.15 10:02

Já miluju ty řečičky o tom, jak máme skvělé lékaře a že oni vědí, co dělají. Až bych brečela po svých zkušenostech u sebe, i v rodině. A nejedná se o zkušenosti jenom na gynekologicko-porodnickém oddělení, je to tak nějak napříč spektrem :mrgreen:.
Zažila jsem vyhrožování větami typu: chcete vykrvácet a nechat tady po sobě sirotka?? Tato otázka následovala poté, co jsem si myslela, že lékař konečně projevil trošku zájmu o mou osobu, když jsem mu nestála ani za odpověď na pozdrav při příchodu do ordinace a taky jsem doufala, že přestal tlačit na revizi a nyní se hovor směruje obecně jinam :mrgreen:. Nechtěla jsem nic jiného, než počkat pár dní poté, co jsem samovolně potratila doma :(. Ale ano, máme skvělé lékaře, i jsem na pár z nich narazila. Každopádně je dobré vystrčit hlavu ze svého zadku a počíst si, kolik revizí se dělá jinde a kolik u nás a je zřejmé, že se dělají dost často zbytečně a rutinně. Neberu nikomu názor, že je to pro ženu rychlejší a jistě je spousta žen, které to chtějí mít lehce a rychle za sebou, když už je to potká, ale jsme i s jiným názorem a byla bych moc ráda, kdyby i k tomu bylo v našich nemocnicích přihlíženo, ne abych tam byla za švihlou batiku z lesa :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.9.15 11:33

@nikola095 Nikolo, ať tě ani nenapadne to, co si myslím, že tě napadá. Prosím, žádná situace není tak neřešitelná, aby se muselo uchylovat k nějakému extrémnímu řešení. Zvažuj všechno 10×, než se něco udělá. Je spousta lidí a spousta institucí, kde se dá takové ženě se vším pomoci. Taková žena na to všechno nemusí být sama. Opravdu, všechno dobře zvaž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
7.9.15 12:28

@nikola095 - jestli je to tak jak si myslím, v tomhle případě bych co nejdříve šla na gyndu, oni ti pomůžou. Je to zákrok ve špitále na jeden dva dny, nikdo se to nemusí dozvědět :hug: Všechno se dá zvládnout :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6113
7.9.15 12:36

Muj „zazitek“ se samovolnym potratem se tykal tehotenstvi, ktere bylo planovane a chtene. Pokud je to tak, jak si psala, tak jdi hned zitra na gyndu, tam Ti poradi. At to mas za sebou co nejrychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
8.9.15 14:47

No, mě by zajímalo, jestli je aspoň ze začátku teda cesta, jak si nechtěné těhotenství sama ukončit? Šlo by to třeba po znásilnění zvládnout, kdyby si nebylo kde nechat pomoct??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
8.9.15 14:49
@nikola095 píše:
No, mě by zajímalo, jestli je aspoň ze začátku teda cesta, jak si nechtěné těhotenství sama ukončit? Šlo by to třeba po znásilnění zvládnout, kdyby si nebylo kde nechat pomoct??

Ne, není cesta jak to sama zvládnout. Nevymýšlej nesmysly, které ti můžou ublížit a běž někam, kde Ti pomůžou. Klidně vyhledej i nějaké krizové centrum. Jinak po znásilnění by byla ideální varianta Postinor, ale na to už je asi pozdě? Kdyby to znásilnění bylo hlášené, tak by Ti jej jistě při prohlídce i nabídli. Opravdu vyhledej v okolí pomoc, neřeš to tady :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty