Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jsem naprosto zoufalá. Možná jste už některé četly mé příspěvky z jiných skupin, které se týkaly opakovaných ZT, vždy v jiném stupni vývoje (anembryola, mladší těhotenství bez srdeční akce, plod u kterého srdeční akce vymizela v 10. týdnu). Všechna tři předchozí těhotenství byla počata doma, otěhotnět nám šlo vždy snadno. I pres neprospívání plodů to nikdy neodeslo samo a musela jsem na revize. Máme snad veškerá vyšetření (genetika, imunologie, hematologie, infekční nemoci, stitna žláza, partner má také genetiku, spermiogram, DNA fragmentaci spermií) a na nic se nepřišlo, jsme s manželem podle lékařů zdraví. Po mnoha konzultacích jsme se rozhodli pro IVF s PGS, přece jen předchozí nezdary ukazovaly chybnou genetiku předchozích embryí, i se to jednou na patologii potvrdilo. Stimulace byla úspěšná, po genetice se nám vrátilo 5 zdravých embryí z 5. Po prvním ket jsem měla pozitivní test, kontrola 5+4 přesně odpovídala stáří embrya a dnes, přesně 6+0, jsem ráno začala silně krvácet a do pár hodin potratila.
Asi si umíte představit, jak mi teď je. Do IVF jsem vkládala veškeré své naděje a najednou toto…
Mame stále zamrazeno, ale bojím se, že to dopadne zase stejně.
Není ti mezi vámi některá, která má zkušenost s potratem po PGS a to další těhotenství už dobře dopadlo?
Nebo nějakou radu, cokoliv? ![]()
Mě napadá ještě hysteroskopie. Tu máš? Máte kvalitní embrijka jednou se to povede
neztrácej naději ![]()
@Anonymka 01 píše:
Jsem naprosto zoufalá. Možná jste už některé četly mé příspěvky z jiných skupin, které se týkaly opakovaných ZT, vždy v jiném stupni vývoje (anembryola, mladší těhotenství bez srdeční akce, plod u kterého srdeční akce vymizela v 10. týdnu). Všechna tři předchozí těhotenství byla počata doma, otěhotnět nám šlo vždy snadno. I pres neprospívání plodů to nikdy neodeslo samo a musela jsem na revize. Máme snad veškerá vyšetření (genetika, imunologie, hematologie, infekční nemoci, stitna žláza, partner má také genetiku, spermiogram, DNA fragmentaci spermií) a na nic se nepřišlo, jsme s manželem podle lékařů zdraví. Po mnoha konzultacích jsme se rozhodli pro IVF s PGS, přece jen předchozí nezdary ukazovaly chybnou genetiku předchozích embryí, i se to jednou na patologii potvrdilo. Stimulace byla úspěšná, po genetice se nám vrátilo 5 zdravých embryí z 5. Po prvním ket jsem měla pozitivní test, kontrola 5+4 přesně odpovídala stáří embrya a dnes, přesně 6+0, jsem ráno začala silně krvácet a do pár hodin potratila.
Asi si umíte představit, jak mi teď je. Do IVF jsem vkládala veškeré své naděje a najednou toto…
Mame stále zamrazeno, ale bojím se, že to dopadne zase stejně.Není ti mezi vámi některá, která má zkušenost s potratem po PGS a to další těhotenství už dobře dopadlo?
Nebo nějakou radu, cokoliv?
Ja bych poradila poslat zbytky na histologii, zda by neprisli na duvod potratu. Ale to asi nemas.
@Anonymní píše:
Ja bych poradila poslat zbytky na histologii, zda by neprisli na duvod potratu. Ale to asi nemas.
To bohuzel nemám, všechno skončilo v záchodě
na druhou stranu embryo vyšetřené bylo na ty nejčastější nemoci, na histolce by zjišťovaly nejspíš úplně to stejné
@Sisres po druhé revizi, která se nepovedla mi tu hysteroskopii dělali a odsavali další sraženiny. Pak jsem znovu otěhotněla a skončilo to opět revizí. Tak nějaké srůsty by možné byly
Vážně nikdo nemáte zkušenosti s potratem po genetice embrya? ![]()
Nemám přímo zkušenost jako vy, ale mám zkušenosti s IVF. My jsme neměli embrya na genetice a ve 13tt jsme se dozvěděli, že naše miminko není zdravé, po odběru choriových klků se ukázalo, že se jedná o Downův syndrom s tím, že miminko je tak hrozně oteklé, že předpokládali, že dojdeme max do 18-20tt, tak jsem šla na přerušení. Genetika u nás obou naprosto v pořádku - pouze blbá náhoda, že se tohle stalo zrovna nám… Poté nám genetik doporučil PGT embryí. No po konzultaci v CAR nám bylo řečeno, že ani genetika embryí nám nezaručí, že se miminko udrží nebo že se narodí živé a zdravé dítě. Genetika embryí je dělána na nejčasnější vady - ne všechny jsou z genetiky poznat. Je mi jasný, že to je pro vás hrozně těžké. Ale nezbývá nic jiného než zkoušet a zkoušet. My takto bojujeme už 4 roky, a i když je to bolestivé a hodně bolestivé, tak se to nesmí vzdávat… Držte se, ono to určitě jednou dobře dopadne, zvlášť, když jste s partnerem oba zdraví…
Ahoj, já mám
Na genetiku posíláme vždy, měli jsme už 6 ketů a ani jednou to bohužel nedopadlo. Pouze druhý KET - to jsme vložili dvě embryjka taky po genetice, v šestém týdnu potvrzeny obě srdíčka, v 8-9 týdnu už bohužel bez akce, takže revize obou. Od té doby další 4 kety (vše geneticky vyšetřeno) a zatím nic. Teď nás čeká 4 IVF - zase genetika, tak snad už to tentokrát vyjde. Nikdo neví, proč - všechny vyšetření mám a nic nenašli. Chce to prostě čas a zkoušet, jednou se to snad povede. Moc jsem tě asi nepovzbudila, ale každá jsme jiná a musíš věřit ![]()
Napadá mě psychosomatika. Proč některá těhotenství odcházejí, aniž by k tomu byl vysvětlitelný důvod? Mozna tusis, zakladatelko? Něco v okolí, ve vztahu, strach anebo naopak velká očekávání…?
@Anonymní píše:
Nemám přímo zkušenost jako vy, ale mám zkušenosti s IVF. My jsme neměli embrya na genetice a ve 13tt jsme se dozvěděli, že naše miminko není zdravé, po odběru choriových klků se ukázalo, že se jedná o Downův syndrom s tím, že miminko je tak hrozně oteklé, že předpokládali, že dojdeme max do 18-20tt, tak jsem šla na přerušení. Genetika u nás obou naprosto v pořádku - pouze blbá náhoda, že se tohle stalo zrovna nám… Poté nám genetik doporučil PGT embryí. No po konzultaci v CAR nám bylo řečeno, že ani genetika embryí nám nezaručí, že se miminko udrží nebo že se narodí živé a zdravé dítě. Genetika embryí je dělána na nejčasnější vady - ne všechny jsou z genetiky poznat. Je mi jasný, že to je pro vás hrozně těžké. Ale nezbývá nic jiného než zkoušet a zkoušet. My takto bojujeme už 4 roky, a i když je to bolestivé a hodně bolestivé, tak se to nesmí vzdávat… Držte se, ono to určitě jednou dobře dopadne, zvlášť, když jste s partnerem oba zdraví…
Tak to mě váš příběh mrzí
je to hrozné, čím vším si musíme projít
@Anonymní píše:
Ahoj, já mámNa genetiku posíláme vždy, měli jsme už 6 ketů a ani jednou to bohužel nedopadlo. Pouze druhý KET - to jsme vložili dvě embryjka taky po genetice, v šestém týdnu potvrzeny obě srdíčka, v 8-9 týdnu už bohužel bez akce, takže revize obou. Od té doby další 4 kety (vše geneticky vyšetřeno) a zatím nic. Teď nás čeká 4 IVF - zase genetika, tak snad už to tentokrát vyjde. Nikdo neví, proč - všechny vyšetření mám a nic nenašli. Chce to prostě čas a zkoušet, jednou se to snad povede. Moc jsem tě asi nepovzbudila, ale každá jsme jiná a musíš věřit
Může se jen zeptat, Ket zkoušíte v přirozeném a nebo stimulovaném cyklu?
Nám nezbývá nic jiného, než zkusit ty další embrya a doufat…
A tobe přeji hodně štěstí do dalšího pokusu ![]()
@Anonymka 01 Vždy ve stimulovaném. Ovulaci sice občas ještě mám, ale stihnout jí a správně načasovat je skoro nemožné ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.