Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, snad novou diskuzí nikoho nenaštvu, ale 14.09.2021 mi vzala oba vejcovody… proto podstoupíme IVF pokud všechno klapne teď v říjnu. Tuhle diskuzi zakládám proto, aby jsme se tu podpořili. Vůbec nevím co od toho čekat samozřejmě mám načteno, ale nevím co bude a jsem z toho nervózní…. Není tu někdo kdo už je po IVF a řekl by mi co čekat? Jestli se dal zvládnou žádost na pojišťovnu, stimulace i embryo transfér zvládnout v jednom cyklu? Do CAR chodíme už rok a půl takže všechna vyšetření máme za sebou. Ale nikde jsem nezjistili jak na tom byli holky po odstranění vejcovodů
se svým doktorem jsem komunikovala a říkal, že by všechno mělo proběhnout hladce a co nejdřív, na konzultaci jdeme 4.10. to bychom měli probrat postup a podepsat papiry. Kolem 7-8.10 čekám ms. A pak snad teda začneme s e stimulací pokud se to stihne. Máte s tím některý zkušenost, nebo čeká vás to některou teď taky? Předem děkuji za jakékoliv informace a zapojení do diskuze ![]()
@Lionly Ahoj, já byla na ivf v březnu a vše se dá zvládnout v jednom cyklu, pokud vše bude v pořádku - mne transfer odložili kvůli hrozícímu OHSS a poté to prodluzovaly cysty, takže jsem čekala na transfer 5 měsíců.
Pojišťovna prý má schváleno během 14 dnů, u mě v centru to posílají během stimulace a nebyl žádný problém - jen jsem kvůli přechodu z jiné pojišťovny musela prokazovat, že je to můj první IVF cyklus.
Ahoj, já jsem na tom podobně jako ty. Akorát teda o vejcovody jsem přišla v červnu. Teď v Říjnu půjdu na ultrazvuk a když to bude ok, tak i stimulace. Jen se teda divím, že ti po měsíci od operaci doporučuji ivf. Mě bylo řečeno moji Mudr. I v car počkat 3-4 měsíce, aby bylo vše zahojene.
@Lionly ahoj. já vejcovody mám, ale nepruchodné. první IVF jsem absolvovala v březnu a ted zrovna 3. den stimuluji na druhé.. takže se klidně na cokoli ptej. těch informací je hodně, ale bohužel mi přijde, že se v tom už orientuju víc než bych chtěla… pokud máš dobrý car, tak se to dá zvládnout s pojištovnou ihned, protože často ani nečekají na schválení, když vědí, že na to máš nárok a proběhne t v pořádku…
Děkuju za reakce holky ![]()
@Lira123 jej tak to je mi líto, že tam máš tolik komplikací, ale věřím, že to dobře dopadne
ale to čekání musí být hrozný
tak to jsem ráda, že se to dá stihnout během jednoho cyklu ![]()
@Redhole ahá tak to je zajímavé
mě doktor řekl, že nevidí důvod proč čekat, prý operace proběhla bez problému a hojí se to dle všeho krásně, ale kdo vím co mi toho 4.10. řeknou ![]()
@baru-ska a to ti ty vejcovody nechají? Já tedy měla jeden vejcovod plný tekutiny druhý se zdál v pořádku, ale při laparoskopii zjistili, že jsou špatné oba, ale můj doktor mi už před operací říkal, že když jsou špatné vejcovody je lepší je vyndat, že to zvyšuje úspěšnost IVF, ale odstranění vejcovodu jsem hodně obrečela, že mi vezmou oba jsem nečekala
Docela se té stimulace bojím… máš hodně injekcí? Chodíš často na kontroly? Při prvním IVF jsi při odběru vajíček byla uspaná? A co transfér embryí se provádí ve stejném cyklu jako jejich odběr? Pořád se ale něják neumím vyrovnat d tím, že to jinak než před IVF nepůjde… že přirozeně neotěhotním ![]()
@Lionly moc dobře znám to nechtěně překvapení, když se vzbudis po narkoze a doktor ti řekne, že nemáš ani jeden vejcovod. 2X jsem otěhotněla přirozeně. Jednou samovolny potrat v 6tt a pak dvojí těhotenství podle všeho a to bylo teprv překvapení. Byla jsem i celkem ráda, že se muselo počkat, protože jsem se po tom všem mohla aspoň psychicky sebrat z toho dna, kam jsem se dostala. Pořád jsem brečela, že je to hrozně definitivní, že přirozeně nikdy už neotehotnim. Ale na ivf už se i těším a jsem hrozně zvědavá. Už máte promysleno co všechno priplatite? A co manžel/ přítel, jak to všechno bere?
@baru-ska chtěla bych se tě zeptat.. Jak se zvládají ty hormony? Pracuju ve fabrice, ale celkem v klidu. Dá se v pohodě chodit do práce a píchat injekce? Nechtěla bych zase být doma pokud bych opravdu nemusela.
@Redhole @Lionly ahoj holky, pokusim se odpovědět na všechno a kdžtak se doptejte. Co se týče těch vjcovodu, tak jsem už v druhým centru a obě mi řekli, že pokud tam ta tekutina nené, tak na laparku nemusím. tak jim budu věřit..
jinak co se týče IVF, tak jsem z toho měla mnohem větší strach než to nakonec bylo. ono je děnsě těžký vám říct, jak to budete zvládat, protože to bude záležet na dávkách, jaké budete píchat, ale obecně pokud, jak někdo psal výše, nebudete mít OHSS (a to opravdu nebývá často, ale muže se stát), tak se to v klidu dá zvládnout při práci. Ke konci stimulace, pokud máte i hodně foliku, tak se doporurujč netahat nic těžkého, aby náhodou nepopraskaly, ale neměly by… Pícháte totiž nejdřív léky, které podporují rust a pak podle UTZ k tomu přidáváte léky, které naopak zabranují, aby foliky předčasně praskly..
jinak kontroly bývají první tak 6-7 den cyklu a pak další tak za 3 dny a tam se plánuje odběr. Ale pokud bude trvat déle než vám vše dodoste, tak jich muže být více. Odběr (OPU) je pod krátkou narkozou. Toho se fakt nemusíte bát, už na sále na vás po výkonu mluví, akorát si to nebudete pamatovat. Já jsem tuhle narkozu měla i při hysteroskopii a revizi a prostě pohodě.
Obecně za mě je mnohem těžší ta psychický stránka IVF než fyzická.. stále čekání.. kolik bude foliku, kolik bude v těch folikách vajíček, kolik se podaří oplodnit, kolik se podaří vykultivovat do 5.dne… jestli se chytne…
co se týče transferu v tom cyklu, kdy stimulujete, tak většina center to ještě dělá, i když se od toho psotupně upouští. Pokud nemáíte OHSS, tak většinou ET je.. jinak se, razí a je až pak KET. U nás třeba v centru preferují KET, aby se tělo stihlo zregenerovat po tý hormonální náloži..
@baru-ska dekuju za info. Myslím, že všichni, kdo to podstupuje, tak honí co nejvíc informací. Je mi jasný, že každý to má jinak, ale i tak
. Jo, ta tekutina je zákeřná. Byla jsem v březnu na pruchodnosti vejcovodu a vše bylo ok. V dubnu iui a nic. V květnu jsem otěhotněla přirozeně, takže radost veliká. MUDr mi i ukazovala začínající srdíčko na utz. Jenže další týden už nikde nic. Takže nemocnice. Nakonec mi druhý den po revizi primář řekl, že hcg pořád stoupá a v děloze nic nevidí, takže to bude mimodelozni těhotenství. Nakonec se to i potvrdilo. Druhý vejcovod v sobě měl tu zakernou tekutinu a byl prý hodně poškozený. Takže už nemám ani jeden. Byl to šok. Už se těším na stimulaci. Po to všem co bylo si už preju, aby bylo všechno ok. Už si přijdu jako magor. Snažíme se skoro 3 roky.
@Redhole to je uplně jasný a hlavně je to nová velká naděje. máš opravdu velkou šanci, že se to povede hnedka, když víš, že ti jde otěhotnet.. spousta holek má problém, že se jim to nechytá ani s ivf. a kdy očekáváš ted MS? jaký máš CAR? uvidiš.. většinou dávají krátky protol gonal (nebo menopur, puregon) a cetrotide/orgalutran… on je to pak fakt fičák.. a uteče to do odběru.. pak už se to táhne no..
psala si o těch metodách. ty o něčem z toho uvažuješ?
@Redhole mě to oznámil doktor který mě neoperova způsobem “tak je máte venku” úplně jak kdyby to bylo naprosto běžný tak sem na něj koukala a on jen dodal “ no měla ste je nepruchodný a slepený tak se můžete přihlásit di toho nějakýho programu a odešel” takže jsem byla v šoku
já teda těhotná nikdy nebyla… ci připlatíme zatím úplně promyšlené nemáme, ale určitě bych chtěla prodlouženou kultivaci, pokud zbydou vajíčka tak je budu chtít zmrazit a určitě budeme chtít oplodnění vajíček jehlou se spermií nevím teď ten název. Vy si budete připlácet co? No a manžel z toho byl špatný ale řikal že bude radši když budu zdravá já a i když původně na IVF nikdy nechtěl tak změnil názor protože miminko moc chce a co tvůj přítel/manžel?
@baru-ska děkuji za odpovědi
ahá tak je fakt, že mému gynekologovi se hlavně nelíbila ta tekutina ve vejcovodu ale bylo to prstě nečekaný v dubu jsem byla na kontrole průchodnosti tou metodou HyFoSy a tam byla průchodnost v pořádku a když jsme v květnu začaly řešit IUI tak si doktor na ultrazvuku všiml že je pravý vejcovod velký a pravděpodobně napuštěný tekutinou a nezdálo se mu to ani na leve straně říkal že to vypadá jako srůsty takže jsem se objednala na laparku a čekala skoro 3 měsíce na termín a to bylo snad to nejhorší co jsem zažila to čekáni na to co vlastně bude…
Ale po tom co píšeš se to INF nezdá tak strašidelné a asi to opravdu dává velkou naději že se konečně dočkáme.. my už se snažím 3 a čtvrt roku ![]()
@Lionly určitě to má velký smysl.. hodně holkám to opravdu vyšlo hned na poprvé.. já jsem na poprvé měla jen 5 vajíček a z toho my vydržely do 5. dne do stadia blastocysty 3.. takže jeden ET - neuspěšný, pak 1 KET - revize v 8 TT a pak další KET biochemko.. takže ted znovu lépe a s více metodami výběru…
jinak ta prodlloužení kultivace je dneska už v leéších centrech základ, ICSI (ta injekce spermie do vajíčka) vlastně taky.. občas, když máš víc vajíček, tak to třeba udělají 10 ICSI a zbytek na misce… no a jinak já si ted budu připlácet ještě lepší metody výběru spermií (MACS, MFSS, PICSI) a uvidim, jestli mi pojistovna schválí PGT-A (genetiku embryí…)…
jinak se určitě dostanete do fáze - embryoglue ano nebo ne.. já jsem spíš pro ne.. muj gynekolog říkal, že nejsou žádn studie uspěšnosti, které by neprovedla přímo ta firma, co to vyrábí a je pravda, že mě se chytl KET bez embryoglue a když jsem si ho ted dala, tak jen biochemko..
@baru-ska snad to vyjde.. je fakt, že nejhorší na tom je ta psychická stránka.. podle všeho bych už teď měla být v pořádku tak snad.
Z toho mám právě strach, že i po stimulaci budu mít málo vajíček i když sem si říkala že 5 je dost, tak snad jich teď budeš mít víc a už to teď vyjde budu držet palce. A ještě k tomu ICSI to de platí za každé vajíčko které touto metodou oplodní a nebo je to v rámci jednoho poplatku? To ET se teda děla v cyklu ve kterém byla vajíčka odebraná? Děkuji za radu s tím embryoglue ještě se na něj poptám, ale pokud si bez toho byla v 8 tt a s tím bylo jen biochemko a i doktor ti řekl, že na to nejsou žádné studie prokazující úspěšnost tak to ho nechci. To ty genetice jsem slyšela ale nevím přesně, jaký to má výhody. To budou dělat vám s parterem? Hrozný mi teda přijde to že těch věci k tomu základu u INF si můžeš připlatit hodně ale prostě nevíš co pomůže doopravdy a co ti doporučují jen aby na tom vydělali
@Lionly ono záleží hodně na kvalitě a ne kantitě, ale ráda bych ted byla třeba za 10… do konce kultivace dojde většinu tak 30%… ICSI mají většinou na nějaký maximální počet.. například isci do 10-ti oocytu za 8 tis… apak pokud máš víc tak se platí kusově.. stejně tak to bývá i u mražení… ET j embryotransfer a to je transfer čerstveho embrya. KET je kryoemryotransfer a to je transfer mraženého. Tu genetiku ted určitě neřeš.. tam jsou indikace neuspěšné IVF, potraty, věk atd…to se dělá tak že odeberou část bunek z těch embryí, ve stadiu blastocysty a pošlou je na testy. a vkládají pak jen ty dobré.
a k IVF - in vitro fertilization si toho mužeš opravdu připlatit dost, ale když jdeš na první, tak vás určitě nebudou do ničeho moc tlačit… do jakého centra chodíš?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.