Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
Nevím jestli už tu takové téma bylo, ale ráda bych si povídala s někým kdo je na tom podobne. Mám za sebou dva potraty vzdy v 10tt. Ted po genetických testech které trvaly neuvěřitelné 4 měsíce jsem se dozvěděla, že mám leidenckou mutaci a mutaci MHTFR. Z genetu kde me vysetrovali me poslali jeste na imunologii a do trombo centra. Bohuzel tam me objednali az za dalsi 4 mesice. Prijde mi to nekonecne. Navic mi muj gynekolog rekl, ze se klidne muzeme snazit a ze me kdyz tak na ty vysetreni protlaci driv. Jsme z toho manzelem cely nesvi. Navic veskere informace které mám jsou z netu u doktoru jsem se toho moc nedozvedela. Proto budu ráda za jakoukoliv radu nebo zkusenost.
Ahoj,mně taky zjistili leidenskou mutaci,ale ve snažení nám to nijak nebrání,jen v těhu budu víc hlídaná a ke konci těhu a v 6-ti nedělí si píchat něco na ředění krve.Ale jestli to tak je u každé,to nevím ![]()
https://www.emimino.cz/…use/hledani/?…
tady jsou diskuse, třeba se tam něco dozvíš ![]()
Díky,
na odkazy kouknu. Nam to taky nebrání otěhotnět jen se trochu bojím co nás v těhu čeká. V příspěvku vyplívá, že je lepší jíst femibion. Já ted uzivam calibrum baby plan, ale nedela mi moc dobre tak zkusim ten femibion.
Ahoj Kikino,
taky mám problém se srážlivostí, píchám si clexan na ředění krve. POkud Tě dobře pohlídají od začátku a to by měli, když o tvém problému vědí, mělo by se těhotenství v pohodě zvládnout. Já jsem v sedmém měsíci. Jen by to chtělo do toho trombocentra dříve. Kde jsi objednaná?
Ahoj,
jsem objednaná do Prahy. Zatím těhotná nejsem, ale doufam, že když otěhotním dřív než v tom lednu (to jsem objednaná) tak me vezmou prednostne.
A jaké jsou ty injekce? Jsou to takove ty jako maji cukrovkári takove ty pera? A odky si pichas?
Doktor rekl, ze to chce prijit hned jak zjistim tehotenství. Doufam, ze injekce pomuzou. A co vitaminy beres? POromin za tolik otazek, ale jsem proste zvedava.
Předem diky ![]()
Jen se ptej ![]()
S léčbou určitě začnou hned jak budeš těhotná. Pokud jsi objednaná do Phy na Karlák, tak nemůžeš být v lepších rukou a myslím si, že jakmile se potvrdí těhotenství,tak Tě vezmou. Trvej na tom. Mě v Bene totálně zanedbali,měla jsem trombózu v tříslech, embólii. Ale to už neřeším… Píchám si měsíc dvakrát denně, injekce nejsou ty co mají diabetici, ale strach z nich neměj, dá se to. Když jsem to zvládla já… Moje zásadní rada - nenechat se uchlácholit (bohužel někteří Dr. mají tendence podceňovat) a fakt trvat na tom, abys byla registrovaná u odborníků - tedy trombocentrum, výborní jsou ve fakultce na karláku - II. interna(tam jsme jeli s přítelem na ambulanci když už byla krize…), ideálně chodit do poradny a rodit u Apolináře.
Jsem objednáná na Karlák, tak snad to bude dobrý. Pravě že doktoři jsou divní, protože v genetu se tvářily jako že to nic není a muj doktor mi k tem vysledkum taky nic moc nerekl. Az kdyz jsem se ho ptala na injekce tak rekl ze je asi budu muset mit, jinak nejvic info cerpam vlastne z netu. Nejak to tady porad s manzelem premitame. JA chci do toho jit i kdyz jeste nemam vysetreni z imuno a trombo, ale rikam si, ze kdyz uz to mam potvrzene tak me budou muset vzit. manzel z toho ma strach a chce cekat. Jenze me se nechce od prvni tehu je to uz rok a pul a od druheho 7 mesicu a ja mimi chci.
Porad nevim co s tou MHTFR mutaci. Rekli at beru listovku, ale po calibrum baby plan mi je celkem divne, ted jsem cetla o tom femibionu tak ho asi zkusim.
A jaky jsou tedy ty injekce? Takovy s jakyma odebirají krev? A co mam cekat v tom trombo centru? Pochopila jsem, že kdyz uz mam potvrzenou mutaci tak mi odeberou jen krev? aby zjistili jak je „husta“
díky
MHTFR mutaci mám já. Je to jak píšeš - budou kontrolovat hustotu krve, ale to by už měli, když máš leidena. Ty se zatím vůbec neléčíš? Co Ti můžu doporučit - dojeďte s manželem do té všeobecné fakultní nemocnice na ambulanci a dožadujte se vyšetření s tím, že nemáte důvěru ve svého lékaře. Tak jsem to udělala já. Nebo si najdi na stránkách VFN mail kontakt na Dr. Skalickou, oddělení angiologie - ta léčila mě a je skvělá, napiš jí o svém problému a ona Ti poradí jak se k nim dostat a co dělat. V trombocentru Ti odeberou kýbl krve
a prohlédnou nožičky, cévy.
Injekce-jsou to jednorázovky, ne klasický, mají tu jehličku tak centimetrovou a tu si „švihneš“ do stehna nebo břicha - píchá se to do podkoží. Ale toho se fakt neboj.
K pilulím - kys. listovou bych užívala - já jí do sebe prala hlavně přírodní formou - hodně brokolice…
Nejsem zastánce mamavitů a podobných preparátů. Akorát mi z toho bylo blbě. Jez ovoce zeleninu.
Je mi divný, že vám to všechno tak dlouho trvá…
No taky me stve ze vsechno dloho trva. No nelečím se, protoze to ze mam leidna jsem se dozvedela teprve na zacatku rijna v genetu a tam mi vypsali zadanku na imuno a do tromba. a kdyz jsem tam volala tak prvni termin byl az na konci ledna. Ale pry je to normalni svagrova prodelala embolii plic a do trombo centra sla taky az za tri mesice od objednani. Takze cekaci lhuta asi normalni.
Jo ovoce zeleninu tu celkem jim, ale nevim zda v dostatecnem mnozstvi, vcera jsem koupila ten femibion tak treba s nim to pujde.
No uvidime zacnem se snazit a uvidime jak to pujde, jen aby ty injekce pomohli. Cetla jsem ze leiden způsobuje potraty spis az ve druhem a treti trimestru a ne v prvním.
Zatim ahoj
Mě v trombo přijali hned asi proto, že jsem těhotná. Ale po embólii tři měsíce čekačka?? No to je síla.
Moc Ti držím palce, ať všechno dobře dopadne ![]()
ahoj holky, taky se přidávám, mám za sebou taky sbírku těhu neúspěchů, i když první dcera se nám zadařila ani nevím jak, protože trombofilní mutaci mi objevili až, když jsme se začali snažit o druhé …
Já si od cca 6tého do 36 týdne píchala denně Clexane 0,4. A poctivě brala Femibion - ten je fakt dobrej, samotná listovka není tak účinná, protože ten defekt krve způsobuje, že ji tělo neumí v přirozené formě a v dostatečné míře vstřebat, Femibion obsahuje nějakou „předchroustanu“ formu, se kterou si tělo už poradí … Já na žádný vyšetření nečekala, jak mi to zjistili, začali jsme se snažit s tím, že v tom 6. týdnu jsem šla do Apolináře k doktoru Kouckému, který mi hned nasadil Clexane … a dobrý, neměla jsem žádné kmplikace celé těhotenství a bližím se do finále…
Já bych nečekala, jsem těhotná po páté a čekání jsem měla už dost!!! Je to na bednu a zkrátka, mě se vyplatilo nečekat …
Diky, jste me povzbudily. Taky nebudu cekat pristi tyden budu mit ovulaci tak na to vlitnem
ono taky neni jiste, ze se hned zadari ze? ![]()
No uvidime a snad se zadari. uZ se na to moc tesim hlavne az bude mimi v naruci ![]()
jeste jsem se rozjodla napsat neco k tomu cekani. Ja nevim jestli má nekdo zkusenosti z genetem v Praze, ale s nim nejsem moc spokojena. Prijimaci pohovor trval cca 15 minut a to mezitim doktorka stihla jeste tri telefonaty. Rekla, že výsledky budou za 1-2 měsíce a že kdyý nenajdou tak je poslou k doktorovi a kdyz neco najdou tak si nas pozvou na konzultaci. Nabrali nam krev a to bylo vse (bylo to 1. cervna) no asi od pulky srpna jsem neustale volala k doktorovi jeslti uz ma vysledky a on ze porad nic, takze na zacatku zari jsem volala primo do genetu, kde mi rekli, že výsledky trvaji nejmin 3 mesice tak at jsem v klidu a zavolam za týden, ze kdyz tam ty vysledky nebudou tak zavolaj do laborky a popozenou je. No docela des. za ten tyden jsem tam volala a oni ze vysledky jsou a ze si me pani doktorrka zve na konzultaci a ze mi volali uz den predem a ja to nebrala (no nevim zadny zmeskany volani jsem opravdu nemela). no ja samozrejme vydesena, ze neco nasli tak jsem volala manzelovi, ten tam zavolal a tam mu rekli, ze to je standartní postup, ze pacientky si vzdy chodi pro výsledky sami a pak je davaji doktorovi. No pro výsledky jsme si sli 4. řijna (4 měsíce poté
) a dozvedeli jsme se výsledky. Navic kdyz jsem to predavala doktorovi tak se ptal po vysledcich na toxoplazmozu a ty vysledky jeste nebyly
. a pak mi rekl, že teda pockame co reknou v trobo a na imuno a pak to shrne a pritom mi klidne dovolil, ze muzu otehotnet a jeste se u toho usmival proc se ho vlastne na to ptam.
Uf to jsem se rozepsala. ale potrebuji to ze sebe dostat jsem z toho frustovana.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.