Těhotenství a roztroušená skleróza

99
25.10.10 13:04

těhu a RS

Nazdar holky,nemáte některá zkušenost s roztroušenou sklerozou vs. těhotenstvím?Podařilo se nám v květnu otěhotnět,ale bohužel jsem v 5.měsící o to přišla:-(. Chtěla bych se zeptat,jestli se u Vás po porodu (potratu)projevily nějaké příznaky nemoci,nebo nějaká ataka?A za jak dlouho jste se začaly snažit o další mimi? Každopádně děkuju za každou odpověď,radu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1068
30.10.10 17:39

Ahoj Lucynto, a nezkoušela ses ptát neurologa? Podle mě by se nějaké příznaky nemoci nebo ataky mohly objevit, protože přece jen je to pro tělo zátěž, a hlavně ten stres okolo toho.. My mimi čekáme, jsem ve 12tt a taky se trochu obávám toho, co přijde po porodu, snad bude vše OK . Přeji ať se vám brzy zadaří :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
30.10.10 20:30

Ahoj Deninko, už jsem si myslela,že jsem sama sama na světě s touto nemocí:-). Pořád nikdo nepsal.
No, svého doktora jsem kontaktovala hned,jak jsem došla z nemocnice a ten mi povídal,že se mám pokusit vydržet bez injekcí do kontroly u něj ( 13.12.2010). Pokud nepociťuju teda žádné příznaky. Zatím mi bylo fajn,ale od včerejška mi připadá,jakoby mi trnuly konečky prstů a taky moje pravá noha mi nějak brní:-).Při první atace,před 8 lety jsem to měla podobné.Už jsem mu hned psala,co mě trápí,ale musím počkat do pondělí, jinak volám a fičím směr Ostrava pro injekce a medrol.a ty se taky léčíš na RS?
Přeju Vám,ať se nestane,to co u nás a snad se tady ještě sejdeme :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
BerunkaVerunka
11.11.10 21:18

Ahoj holky, já mám RS 18 let. K tomu mám endometriozu, takže se nám nedařilo otěhotnět „přirozeně“. Zkusili jsme inseminaci a na druhý pokus to vyšlo a teď máme skoro 3-letýho zlobidláčka. Zkoušíme to znovu, ale nejde to tak, jak bychom chtěli. Na jaře 1.IVF-neúspěšně, v létě KET-opět neúspěšný. Teď je před námi poslední KET a když ani to nevyjde, tak jdeme na jaře do 2.IVF. Jinak musím říct (a zaklepat to), že těhotenství mi RS nezhoršilo, kojila jsem 8 měsíců. Tak vám držím pěstičky :wink:

• Citovat
  • Upravit
1068
23.11.10 10:39

Vítám Tě BarunkoVerunko, gratuluju k prckovi a přeju hodně štěstí, ať se vám co nejdříve zadaří a jsi brzy těhulka :hug: . Taky bych ráda kojila, ale trochu se toho bojím.. ráda vidím, že je někdo se stejným problémem jako my a že kojení šlo :andel:. Ale to trochu předbíhám, ještě je velký kus cesty přede mnou. Určitě pisni, co je u Tebe nového a jak pokračuješ :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
6.12.10 09:14

Ahoj holky, je myslela jsem ze jsem sama a podarilo se mi na vas narazit :)!
Jsem ve 22 tydnu a mam RS diagnostikovanou teprve od letosniho dubna.
Na lecbu jsem nemela narok, protoze to byla teprve prvni popsana ataka (druhou jsem mela pred 2 lety, ale v cizine a to se nepocita). Ale nastesti je mi dobre. Neurolog se me ptal, jestli chci radsi otehotnet nebo nastoupit do studie - vybrali jsme si tehotenstvi, protoze jsme nad nim stejne premysleli a zadarilo se nastesti hned.
Rikal mi, ze budu moct kojit tak max. 3 mesice… tak uvidime, radeji bych kojila aspon 6 mesicu. A docela se bojim ataky po porodu :(
Ale snad to vsechny v poradku zvladneme!!! :-D
Lucynto drzim palce at se vam brzy zase zadari a tentokrat s dobry koncem!!!!Zaslouzis si to!! :kytka:

Tak hodne sily vsem maminkam.
Terka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
6.12.10 17:49

Zdravím všechny, a omlouvám se,že sem nějak nechodím.vůbec nemám nějak čas.Nastoupila jsem zpátky do práce a nastal kolotoč.Ale už se to chystám zase utnout, už jsou to 2 měsíce, co jsme přišli o miminko a chtěli bysme zkusit počít:-)).Teda,doufám,že se nám to podaří zase hned!!!A pak, papa práce.
TERKA - gratuluji k těhu a držím palce,aby se vše povedlo a bylo OK.Jak se cítíš? Máš,nebo měla jsi nějaké problémy?Takže na RS nebereš vůbec nic? Já ted taky ne,a celkem to jde.Koncem října jsem chodila na kapačky solomedrolu,trochu mě zlobily nohy,ale jinak mi doktor nechtěl dát nic jiného.Prej by to byla škoda,když už jsem tak dlouho bez injekcí, „zašpinit“ tělo:-).14.12.jdu na kontrolu,tak uvidím,co mi řekne.
Tak zatím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
7.12.10 10:37

Ahoj Luci,
je mi bajecne:), co se tyce nemoci tak necitim vubec nic (dikybohu), jedina moje lecba byla kapacky Solumedrolu na jare, protoze jsem mela brneni leve casti tela (tim se na to prislo). Jinak jak jsem psala nemam narok na lecbu a pred studii jsme si vybrali tehotenstvi :)
Drzim palce at se vam brzy opet zadari a radujete se z noveho rostouciho zivota v brisku :dance:
Odkud jsi? ja z Brna..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
7.12.10 10:50

Ahoj holky,
Lucinko, a jak se cítíš Ty? Jak to jde v práci? Psala jsem Ti e-mail, ale nevím, jestli došel??
teresna: Vítám nově příchozí :palec: a taky gratuluji k těhu. Koukám, že jsme skoro stejně staré a máme skoro „stejně staré“ těhotenství :wink: . Taky se bojím toho, co bude po porodu.. snad bude všechno ok. Tak se divám, že se nám to tady pomaličku rozrůstá.
Holky držte se, prožívejte krásné a klidné Vánoce a dejte o sobě vědět. Paa :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
7.12.10 11:18

Ahoj Deni,
tak to je super, ze mame spriznenou dusi :)…Nikomu to nepreju, ale na druhou stranu je povzbuzujici vedet, ze v tom nejsme s manzelem sami..
:-D Preju at Ti to vsechno probiha bez komplikaci a Vanoce at jsou krasne a klidne, ja uz se nesmirne tesim!! ;)
Ja mam termin 12.4, kdy ty?
:palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
7.12.10 13:17

Řekla jsi to úplně přesně Teri, nikomu to nepřeješ, ale jsi ráda, že v tom nejsi sama. Sama bych to lépe neřekla :kytka: ! Já mám termín 30.4.2011 :-) . Zítra jdu na kontrolu po 5-ti týdnech, tak jsem zvědavá, co nového se dozvím. Doufám, že samé dobré věci 8-o . A už víš, co čekáte?? Já bych se to měla dozvědět zítra, ale trochu váhám, jestli si to nechat říct :oops: . Taky bych ráda kojila co nejdéle, ale bojím se toho, co by to mohlo udělat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
7.12.10 13:56

:) takze cekame oba jarnacky, to je super! No my si to nechavame jako tajemstvi (ja uz se zacinam cukat, ale manzel je neoblomny a chce prekvapeni :)).
Neurolog mi doporucil kojit maximalne 3 mesice, ale uvidim podle situace, jak psala Verunka, ze kojila 8 mesicu, tak me to povzbudilo!! Rikam si, ze kdyz bude vse v poradku, tak se budu snazit aspon tech 6 mesicu kojit, pak uz to radsi riskovat nechci, je dulezite byt zdrava pro miminko a umela strava je dneska kvalitni.. :)
Uz mame za sebou ultrazvuk ve 20tt a bylo to super - miminko je nastesti zdrave. Jeste mezi svatky jdeme na 3D ultrazvuk, tak jsem zvedava ;)
Drzim pesti na kontrolu, at je vsechno v poradku!!
:palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
7.12.10 16:34

Jejda, tak u nás je to přesně naopak :-). Já bych se i udržela, ale rodina a blízké okolí je asi víc napnuté než já :-D ! No a přítel to chce vědět z hlediska materiálních věcí, sice říká, že je mu to jedno, ale přál by si kluka :twisted: . Mě doktor řekl na prv. screeningu, že to na chlapečka vypadá, tak uvidíme, necháme se překvapit, mě je to docela jedno, co to bude :jazyk: . 3D utz nás teprve čeká, přijde mi, že kontroly co 5 týdnů, jsou po moc dlouhé době. Některé dny jsem paranoidní 8-o ! Já jsem na neuru ještě nebyla :oops: , ale v brzké době se tam chystám, tak uvidíme, co mi tam řeknou. Ale vzhledem k tomu, že předtím jsem nic nebrala a můj stav byl dlouhodobě dobrý, tak snad nedostanu okřiknuto 8-). Děkuji, zítra poinformuju. Už se nemůžu dočkat, jsem celá nedočkavá :-) ! A ještě k tomu kojení.. bojím se, že jakmile se nějaké příznaky během kojení objeví, bude už pro mě pozdě. Musím to ještě probrat s neuroložkou, no.
Přeji hezký večer :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.10 16:51

Holky, chtěla jsem se zeptat, proč se nemůže kojit při diagnostikované RS? Nebo tedy jen krátce? děkuji. Promiňte, že jsem anonym.
Přeji vám krásné miminka a taky vy ať jste vpohodě. Ať vas nic nepěkného nepřeválcuje. Pozitívně být nastavený, to hodně dělá, ale já dobře vím, že ty nervy sami pracují… :-) Držte se.

• Citovat
  • Upravit
1341
7.12.10 17:07

Ahoj anonyme - no abych rekla uplnou pravdu tak presne nevim - jedna se o nejake zanetlive procesy ktere kojeni startuje a mohli by vyvolat ataku (jestli si to dobre pamatuji).
Deni - ja byla na neurologii naposledy na zacatku tehu a protoze jsem nastesti bezproblemova, tak mam prijit az po porodu.
Jinak ja na kontroly chodim po 4 tydnech a i tak se mi to zda dlouhe… ale celkove to utika ultrarychle :)
Co se tyce vybaveni pro miminko, tak myslim, ze dneska se da tak krasne nakoupit neutralne, ze je to vesmes jedno :)
Krasny vecer vam vsem!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty