Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Lucynto, no kortikoidy jsem měla ještě od své neuroložky, ale je fakt, že víc jak půl roku před otěhotněním se mi nic nového nepřihodilo, takže sem byla pro mimi čistá a hořčík normálně v lékárně. Pokud jsem cítila, že na mě „něco“ leze, tak jsem si vzala např. 50mg medrolu, nebo prednisonu, k tomu jsem si vzala 2 a někdy i 3 tabletky hořčíku (teď to přesně z hlavy nevím, ale můžeš jich vzít najednou víc mám dojem), pořádně to zapila a šla se pořádně vyležet. A pak jsem postupně kortikoidy zase snižovala na nulu a hořčík jsem brala stále, i jako prevenci. Někde jsem se dočetla, že je na RS dobrý i dolomit, tak ho taky zobu, i teď v těhotenství. Ale jak říkám, už dlouho jsem žádné vážnější obtíže neměla.
Vždycky si to radši takhle po svém přeléčím, protože naposledy, co jsem skončila v nemocnici, mi začal brnět jeden malíček, na druhý den se k tomu přidalo motání hlavy (nic hrozného, spíš taková malátná), jenže ono se to začlo stupňovat, k tomu se přidalo zvracení a to takové, že jsem v žaludku neudržela ani lžičku vody, nebo coly, nic prostě. Skončilo to tak, že jednoho večera jsem se tak tak doplazila na záchod a volala se záchranka.. v nemocnicii mě má „úchvatná“ neuroložka chtěla kurýrovat kapákama s kortikoidy, ale střídala se směna a byl tam doktor, který řekl, že v žádném případě, že zkusíme nejdřív hořčík a že uvidíme, co to udělá. Tak jsme začli s hořčíkem a světe div se, už po prvním kapáku mi bylo o poznání lépe, tak jsem si tam poležela jen s hořčíkem a na kortikoidy ani nedošlo.. takže já za sebe jsem rozhodně pro hořčík
!
Luci, já myslím, že pokud Ti trne pravá strana, že není sranda si s tím zahrávat a radši to přeléčit. Já bych byla pro, aby mě po porodu taky radši preventivně přeléčili, ale uvidím, co mi řekne nová neuroložka. Jinak na mravenčení a necitlivost jsem kdysi brala neurontin a ten na to zabíral, prý obnovuje nervové spoje nebo co a regeneruje nervy a tak to vymizí.
A mám na vás ještě dotaz holky. Jak se stravujete?? Snažíte se jíst a žít zdravě, nebo na to prdíte
?
Lucynto, držím Ti pěsti, ať se Ti nic nového neobjeví a kup si ten hořčík, tím vůbec nic nepokazíš. A co Ti na to řekl Tvůj doktor, že jsi nic nechtěla?
Ahoj holky Lucinto děkuji za přivítání.
Tak včera jsem byla na UTZ a už jsem viděla srdíčko
takže zatím vypadá vše OK a snad to tak i zůstane.
Lucynto, já jsem minulý týden mluvila fakt s dobrou neuroložkou. Říkala mi, že měla pacientku, která čekala dvojčátka a v prvním trimestru ji potkala ataka, prej ji přeléčila kortikoidy a narodili se jí zdravá miminka. Říkala taky, že to ničemu neuškodí ani na tom začátku a ve vyšším měsíci těhotenství je to uplně v pohodě. Nevím no, asi na to má každý doktor jiný názor. Někdy fakt nevím co si z těch všech informací vybrat nebo čemu věřit. Ale jak píše Deninka raději to přeléčit tak uvidíte a držím palce ať se to brzo povede, nám to trvalo rok a čtvrt.
Deninko, vím, že by se měli jíst více ryby ne moc tučná jídla, hodně zeleniny atd. Ale nějak jím tak jako předtím, navíc po Soumedrolu bohužel ještě víc
.
Přeju dobrou noc, dneska byl náročný den tak mizím do postele.
Mějte se hezky ![]()
Lucynto, hořčík si určitě kup. Tím nic nezkazíš. Já beru až 6 tablet denně.
Deninko, já jsem před Rs cvičila 5 krát týdně, jedla jen zdravě a jak jsem dopadla… ![]()
Tak teď na to prdím,… Né, že bych se ládovala bůčkem a zapíjela to pivem, ale neřeším tak přehnaně co je zdravém a co ne, ale dám si to, na co mám chuť.
Ahoj holky, tak o tom horciku jsem nemela tuseni, taky ho asi zacnu brat.. preventivne. Jinak zadne leky nemam a citim se bajecne (ale v tehotenstvi, uvidime co prijde potom:)).
Ja jsem pred diagnozou zila normalne a po diagnoze se snazim jist vic zeleniny, ovoce a tak celkove jako lip, ale nebavi me to
Hlavne ryby mi bohuzel moc nejedou, tak jsem bastila rybi tuk a tim to nahradila ![]()
Ted to neresim vubec nevim jestli ho muzu v tehotenstvi, ale asi jo ![]()
Co se tyce cviceni, tak jsem trosku civicila pred a po diagnoze jsem neprestala (pilates je velmi klidne cviceni) no a treba hrozne rada lyzuju, takze az bude male venku, tak se chystame zase jezdit na hory!
Samozrejme zadne extremy, ale myslim, ze takovy cerstvy vzduch a troska sportu nikomu neuskodi!! ![]()
Patinko, drzim palce at v tehotenstvi jde vsechno jak ma!!!Urcite nas informuj, jsme holky zvedavy!! ![]()
Ahoj holky,
dlouho jsem nic nenapsala, ale diskuzi sleduju poctivě. Chodí mi upozornění na mail, takže sem vždy hned mrknu jak se máte.
Já jsem si na Vánoce zlomila malíček na noze.. úplnou blbostí - nakopla jsem židli. Mám díky lékům na RS Osteoporozu - řídký kosti, no tak to bylo hned. Takže jsem si svátky odpajdala. Mě RS diagnostikovali až půl roku po porodu, ale zpětně si uvědomuju, že jsem během těhotenství měla min. 1× ataku. Začala jsem špatně vidět - takový mžitky před očima, ale stačilo se z toho vyspat. Díky tomu, že jsem v té době o RS nevěděla, tak se to nijak neřešilo. Celé těhotenství mi jinak bylo výborně. Na těle i na duchu. Pak když se mi holčičky narodily - přirozenou cestou, tak během jejich prvního roku bylo atak docela dost. Nechci vás tím ale vůbec strašit. Stejně to máme každá jinak a myslím, že to spíš bylo z celkové únavy. Takže je jen dobré připravit celou rodinu a nechat si pomoc, což já jsem nedělala. Měla jsem potřebu to zvládnout, ale jen pocit, že můžu kdykoliv někoho z rodiny zavolat a mám doma manžela je k nezaplacení. Když bylo holkám cca půl roku, tak mi diagnostikovali RS a tak jsem to přestala přehánět a nechala si pomoc když bylo potřeba. No ale ono vlastně nakonec potřeba nebyla. Holkám bylo v listopadu pět let a jsou zdravý jak řípy.. teda musím zaklepat.. Takže určitě jděte do miminek, já sama jsem nekojila, ale kdybych měla svoje mléko, tak bych do toho nejspíš šla. Ale ať se rozhodnete jak koliv, tak se tím pak netrapte, však už jste tady některá psala, že nejspíš je všechno o psychice.. papa a množte se ![]()
Andynko - no tak to jsi mela vesele Vanoce
… Netusila jsem co vsechno mohou leky na RS zpusobit!!
Dekuju moc za sdileni zkusenosti, je to pro me velka pomoc, protoze se tak muzu lip pripravit na to co muze prijit. Kazdopadne budu muset zapojit celou rodinu… Manzel uz se ted chysta, jak mi se vsim bude pomahat a kdyby mohl kojit, tak by to urcite delal ![]()
Preju Tobe i holcickam zdravicko a veselou zimu!! ![]()
.. musím ještě něco dopsat. Teď když jsem si to po sobě přečetla, tak si říkám jestli jsem vás do prvního roku nevystrašila. I přes některé ataky se mi vedlo výborně. Užívala jsem si to, že jsem mamina.., měla jsem čas jen na holčičky a bylo to krásný. Po duchu mi bylo výborně, takže to že jsem navečer hůř viděla mi bylo jedno. Šla jsem prostě dřív spát a ráno zas bylo dobře. Těch RSkovejch dní bylo malinko, ale těch všedních úžasnejch moooocc. Vlastně mě to vůbec nikdy neomezilo. Myslím, že pořád lepší než mít migrény nebo ještě něco horšího. .. jo a ještě něco jsem vám chtěla napsat.., minule když jsem četla diskuzi, se mě manžel ptal co to čtu.. tak jsem mu řekla že diskuzi o RS.., tak se na mě tak zděšeně podíval a já mu řekla že v pohodě, že nejste žádný stěžovatelky, ale bojovnice.., tak se mu ulevilo, že mezi vás nechodim propadat panice..
Andy diky za povzbuzeni!!
A jsem rada,ze manzel nas povolil ![]()
Muj manza je taky rad, ze jsem se tu potkala s holkama, ktere jsou silne a niceho se neboji, rikal, ze je na me videt, jak jsem diky vam povzbuzena!! ![]()
Ahoj holky,
tak o tom hořčíku jsem to taky nevěděla, určitě si ho pořídím taky.
Já jsem před RS ani necvičila, ale pak po diagnóze jsem začala a způsobila si další ataku, chodila jsem při tom ještě na takový vibrační trenažer, tak mám špatné svědení, že jsem si to tím nějak vyvolala
.
Můj manžel je taky rád, že jsem si našla tak dobrou diskuzi a skvělé holky. Člověk se v tom necítí tak sám a ta podpora, ta je super. ![]()
myslim si, že trenažerem jsi ataku nevyvolala, i když je to velice individuální. Říká se, že na RS dělá teplo zle a já jsem v sauně pečená vařená.
Ale osobně si myslím, že nejdůležitější je být aktivní. Mě někdy tak bolí a brní nohy, ale snažím se to nevnímat. Místo abych někam jela autobusem raději se projdu.
Te´d jsem si dala novoroční ukol: každý den si zacvičit jogu alespoň 10 minut. Tak jsem zvědavá, jak dlouho mi to vydrží…
![]()
Nazdárek,teda deninko,úplně ve mně hrklo,jak jsi mě sjela
.Ale nic s tím teď neudělám,musela bych do ostravy pro medrol a můj doktor povídal,že to zatím necháme tak.Mě se spíš přitíží,když je velká zima,mráz. A hořčík si vždycky vemu,teda beru takový ten šumák, rozpuštěný ve vodě a hned jdu spát.Po tom potratu jsem ale hořčík v tabletkách brala 3× denně po 2 tabletách. Prej se jím musíš jako předávkovat,aby zabral.A pamatuju si,že mi doktor říkal,že léčil těhotné eresačky medrolem,pokud je to potřeba,asi to nějak nevadí,takže slibuju,že příští týden si dělám výlet do OV pro medrol. Pro jistotu,kdyby něco
. A koupím si i ten dolomit.
Tyjo, holky těhulky, já Vám tak závidím,že už bojujete a nejvíc mě teda bere Andyna
. Taky bych strašně chtěla dvojčata,jak jste to udělali,abyste je měli
.Poraď!!!!
A co se týká pohybu,tak před onemocněním jsem hodně běhala,plavala,hrála volej a to samé dělám i teď. Nějak se neomezuju,pokud se cítím v poho.
Mě by stačilo jedno… Moje biologické hodiny netikají, ale řvou jak kráva:-)
Všichni kolem mě jsou teď těhotní a to mi taky moc nepřidá…
Ach jo, proč já pořád musím mít nějaké problémy…Asi jsem musela v minulém životě mooooc zlobit…
![]()
Celkem depresivní příspěvek… Nevidím důvod, proč bysme měly nějaké těžké chvíle s RS prožívat a vždy mě dokáže neznalost lidí ohledně této nemoci totálně vytočit. Znám plno mladých lidí, kteří zemřeli daleko dřív, ale nikdy ne na RS, na tu se umřít nedá…
Takže si myslím, že není důležité jak dlouho žijete, ale jak žijete. Proto berme každý den jako dar, který nám byl dán a radujme se z něho i když vždy není nejjasnější…
![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.