Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda s touto diagnózou mohu být vícekrát těhotná? Zda je tam nějaké omezení počtu dětí? Děkuji..
Ahoj, za mne- záleží na tobě, jak a na co se cítíš
Zakázat ti nikdo nic nemůže ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda s touto diagnózou mohu být vícekrát těhotná? Zda je tam nějaké omezení počtu dětí? Děkuji..
Počet dětí není nijak omezen, jen se musí počítat s tím, že při těhotenství se vysazuje léčba a že je to zátěž pro tělo. Proto se většinou doporučují děti max 2, ale zakázat mít děti nikdo nemůže. Pokud jsou těhotenství bezproblémová, pak si myslím že by více dětí schválili i v rs centru ![]()
Rada by som obnovila diskusiu. SM mi zistili par mesiacov po porode. Rebif som pichala pol roka, nerobil mi dobre. Po kontrolnej MR zvyseny pocet nalezov. Doktorka mi odporucila Gyleniu. Zatial cakam na schvalenie. Ale ako tak citam tych negativnych ucinkov je teda az moc. Ake ste mali skusenosti vy?
Ahojky
Jsem tu nová, ale ráda bych Vás povzbudila k těhotenstvís RS:) Já mam RSku od 15 let, od té doby(nyní mi tahne na 30:D) na mě vyzkoušeli snad všechny možné léky-Copaxone, Rebif, Tecfidera, Solumedroly a naposledy Mavecland, po kterém jsem čekala 2 roky abych mohla otěhotnět, ale pouze po dvou měsících snažení se nám zadařilo a ted mám zdravého 15ti měsíčního, užasného chlapečka, kterého jsem do ted kojila
Cele těhotenství bylo nádherné, bez komplikaci a asi nejlepší průběh nemoci, co sem kdy měla
I porod proběhl prirozenou cestou i bez epiduralu
Doporučuji určitě fyzioterapii v těhu, ta mi moc pomohla a taky joga!!!
Kdyby jste chtěli slyšet víc neváhejte se ozvat, ráda odpovím na co budu moci
Držte se a věřte, že zvládnete vždy vše, co budete chtít
Hlavně pozitivní myšlení a radost z maličkostí! To mi nejvíce pomohlo a pomáhá
![]()
[ @HlozkovaPatricie
To je jak kdybych to psala já 🙈 RS od 14, nyní mi bude v květnu 30. Vyzkoušela jsem taky dost léků - copaxone, rebif, tysabri, tecfidera a vloni jsem ukončila dva roky na mavencladu. Takže od podzimu mohu otěhotnět. Bohužel, ale mám nyní ataku…lehkou, jen mi tuhnou prsty. Ale už mi bylo řečeno…že podle magnetické se bude uvažovat o nové léčbě a tedy těhotenství by se opět odložilo
Tak doufám, že magnetická bude v pořádku a RS není aktivni… věřím tomu. A snad se brzy také dočkáme mimča. A mám radost z Tebe…je to krásné číst 😍 Aspoň nějaká naděje ![]()
@Rozinka93
Ja měla na konci maveclandu taky ataku, dvojí vidění, kulhání na nohu a větší slabost ale jelikož jsem chtěla otěhotnět tak jsme se snažili, ataka odešla a miminko přislo
Moc ti přeju aby jsi to i tak měla ty! ![]()
V tuto chvili po víc jak dvou letech klidu(těhotenství a 15mesíční syn) se mi teda RSka znovu ohlásila a bohužel dost silně =/ Jak podle dr, na magentu jsou ted vidět vyloženě,, bitevní pole" a to i na míše a na mozečku, kde sem je nikdy neměla=/…njn, člověk to ale i tak musí vše brát pozitivně!!… za 1. vím co je hlavní prapůvodce důvodu ataky: a to je stres v posledních 2 měsících, kde se nam v rodině a u přátel stalo snad uplně všechno negativni a 2. spolehat na to, že se citím pořád dobře a nemám teda duvod chodit na pravidelné kontroly k neurologovi, jelikož přeci nepotřebuji žadnou lečbu ted, je evidentně hloupost=/ a za 3. ted evidentně s mojim zhoršením dosáhnu na nejvhodnější léčbu Ocrevus, na kterou bych neměla jinak nárok…
Takže ted si dochodím na dávky Solumedrolu a poté začnu snad s novou lečbou a s novým ještě lepším pohledem na svět, že vše se děje z nějakého důvodu a je jen na nás jak se na to díváme
Přeji jen to dobré a ať se ti daří:)
@HlozkovaPatricie
Přijde mi, že teď má ataku snad každý…😔 Možná je to i z toho počasí. A z magnetu si nic nedělej…já podobný měla na začátku a teď to taky není žádná sláva. Ale něco i zmizelo.
Já ten solumedrol špatně snaším hlavně po psychické stránce…což mi moc nepomaha ![]()
Také přeji ať se daří 🍀 😊
Ahojte holky, máte niektorá skúsenosť s tehotenstvom a copaxonom? Som v 21TT a stále pichám copaxone, vynechala som už brucho.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.