Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Atiiinka Ahoj,me to zacalo zanetem ocniho nervu, videla jsem rozmazane na jedno oko, pak to potvrdili lumbalkou, rezonanci atd.Po prvni atace hodne dlouho klid, pak ataka a Copaxone a zase par let klid
A pak tak ataka jednou za rok, dikybohu same lehke, treba jen slaba ruka, noha, a taky jsem jeste mela 2× ten zanet oc. nervu, a ted to tvrdnuti chodidel a krec v prstu.
Voziku bych se nebala, pokud je RS zachycena a lecena vcas, tak je to dobry.Znam v okoli lidi co ji maji i vice jak 30 let a i starsi dve pani uz v duchodu, co ji dostali po porodu a to nebyly v tu dobu jeste zadne poradne leky a jedna chodi jen o hulce a druha je uplne v pohode, ale samozrejme je to individualni.
@Caprica píše:
@Atiiinka Ahoj,me to zacalo zanetem ocniho nervu, videla jsem rozmazane na jedno oko, pak to potvrdili lumbalkou, rezonanci atd.Po prvni atace hodne dlouho klid, pak ataka a Copaxone a zase par let klidA pak tak ataka jednou za rok, dikybohu same lehke, treba jen slaba ruka, noha, a taky jsem jeste mela 2× ten zanet oc. nervu, a ted to tvrdnuti chodidel a krec v prstu.
Voziku bych se nebala, pokud je RS zachycena a lecena vcas, tak je to dobry.Znam v okoli lidi co ji maji i vice jak 30 let a i starsi dve pani uz v duchodu, co ji dostali po porodu a to nebyly v tu dobu jeste zadne poradne leky a jedna chodi jen o hulce a druha je uplne v pohode, ale samozrejme je to individualni.
Dekuji za povzbuzeni! ![]()
Zdravim vsechny:) Holky rozhazel vam nekdy solumedrol menzes?
@Rozinka93 supr diky ja uz zacla jancit ze jsem znova tehotna ![]()
@ajkad ja jsem mela ted ve 34 prvni mimco, 6tt po porodu diagnostikovana RS a taky bych chtela druhy, ale mela bych byt pry dva roky na lecbe, takze to mi pak uz bude 36, pri porodu 37
Tak to jsem zvedava, jak to dopadne ![]()
@kiki-123 Záleží na doktorovi, vím, že někdo chce, aby byl člověk stabilizovaný - minimálně rok bez ataky před snažením a beze změn na MR. Moje doktorka to třeba neřeší, když nejsem přímo v atace nebo těsně po solumedrolu, tak mi těhotenství posvětila. Ale dva roky na léčbě, to ještě neznám teda… Nějaká blbost, ne? ![]()
@blama1
To asi ne, me to doktor rikal take. Hrozilo mi, ze mi budou menit leky a prave rikal, ze se to pak musi 2 r zalecit - pockat. I kdyz souhlasim, kazdy doktor k tomu patrne pristupuje jinak
@kiki-123
Me bylo pri prvnim porodu skoro 36. Druhe bychom chteli, ale…mam strach, pac po prvnim porodu jsem mela ataku. Nechtela bych, aby to dopadlo tak, ze se budou starat o mimi i o me
Vek tes neres, uvidis, jak se budes citit. Preji jen to dobre a hlavne zdravi!
Tak to bude asi ono, vzhledem k tomu, ze jsem na rebifu teprve od cervna, tak chteji vedet, jestli to zabira a jestli nebude treba menit lecbu. To je logicky, to jim schvaluju
I kdyz nevim, jestli to vydrzim uplne cely 2 roky ![]()
@kiki-123 píše:
Tak to bude asi ono, vzhledem k tomu, ze jsem na rebifu teprve od cervna, tak chteji vedet, jestli to zabira a jestli nebude treba menit lecbu. To je logicky, to jim schvalujuI kdyz nevim, jestli to vydrzim uplne cely 2 roky
Me bylo 29 a prvni ataku jsem mela fakt velkou… ochnula jsem na celou levou stranu… nohu, ruku i oblicej… rekli mi teda rok na lecbe a uz po pul roce mi schvalili, ze muzu byt tehotna, ale stejne se to povedlo, az po pul roce, takze uplne presne rok od ataky… po porodu jsem mala ataku, zanet v oku… vzdycky jsem chtela dve deticky… takze uvidime jak to vse dopadne…
@cristine píše:
@marse00 RS mi propukla při kojení 3,5M po porodubylo to 14.12.2016 a teď čekáme druhého
trošku rychleji než jsme očekávali
Ahoj marse00, mám stejný případ jako ty, porod 17.1.2017, ataka a diagnóza rs 06/2017 a hned na to 08/2017 další těhotenství. Prcinka se narodí v květnu a chtěla jsem se tě zeptat, jak to dopadlo v tvém případě s druhým těhu a následnou starostí o dvě miminka? Zvládáš to a přišla nějaká ataka po druhém porodu? Moc děkuji za odpověď!! Nemám si s kým o tom pokecat a trošku se bojím, jak to zvládnu. První ataka byla silná a zůstaly mi následky, nevidím dobře na jedno oko. ![]()
Ja mam presne po roce opet takovy divny pocit v chodidlech, kdyz stojim, jako bych je mene citila. Loni to byla/nasledovala ataka. Tak mam strach, chteli jsme se zrovna pokusit o druhe mimi… ![]()
@kiki-123 píše:
@ajkad ja jsem mela ted ve 34 prvni mimco, 6tt po porodu diagnostikovana RS a taky bych chtela druhy, ale mela bych byt pry dva roky na lecbe, takze to mi pak uz bude 36, pri porodu 37Tak to jsem zvedava, jak to dopadne
První miminko jsem porodila v 39. Ted mam 42 a snažíme se o druhé. ????
Uvidíš, čas vše ukáže. Neboj se.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.