Těhotenství a roztroušená skleróza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.1.18 22:34
@kiki-123 píše:
@ajkad ja jsem mela ted ve 34 prvni mimco, 6tt po porodu diagnostikovana RS a taky bych chtela druhy, ale mela bych byt pry dva roky na lecbe, takze to mi pak uz bude 36, pri porodu 37 :zed: Tak to jsem zvedava, jak to dopadne :lol:

První miminko jsem porodila v 39. Ted mam 42 a snažíme se o druhé. :)
Uvidíš, čas vše ukáže. Neboj se. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1600
11.1.18 13:01

Tak ja hlasim, ze cekam druhe mimi… termin je 1/8… mam radustku i kdyz ze zacatku to nevypadalo dobre… mimi bylo dost vysoko a nevedelo se, jestli bude mit dost mista, ale uz je to v poradku… jinak se citim fajn, i kdyz unavena… klasika… nic neberu akorat pred porodem mam zavolat do centra… nevite jestli se po porodu jeste dava kapacka koivigu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
11.1.18 14:49

@ajkad Gratuluji!

Já taky hlásím, že čekáme mimi, a to už v červenci. Je mi fajn, únava menší než při RS bez těhotenství, takže dobrý. Doktorka říkala, že hned po porodu půjdu na MR a podle toho se uvidí, jestli kojit a jak dlouho. Modlim se za zdárný průběh jednak těhu a pak po těhu. Snad mě lemtrada ochrání trochu před atakou po porodu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
11.1.18 15:54
@blama1 píše:
@ajkad Gratuluji!Já taky hlásím, že čekáme mimi, a to už v červenci. Je mi fajn, únava menší než při RS bez těhotenství, takže dobrý. Doktorka říkala, že hned po porodu půjdu na MR a podle toho se uvidí, jestli kojit a jak dlouho. Modlim se za zdárný průběh jednak těhu a pak po těhu. Snad mě lemtrada ochrání trochu před atakou po porodu. :think:

Je tak taky gratuluji!!! Ty ted neco uzivas? Ja kojit asi nebudu… chci hned najet na lecbu… u prvniho jsem to oddalovalo co to slo… o mliko jsem nakonec prisla, takze se asi ani nebudu snazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
11.1.18 16:25

@ajkad Já nic neužívám, protože jsem na léčbě Lemtrada, to jsou kapačky jen jednou 5 dní za sebou a po roce by se měly zopakovat ještě tři dávky. Já dostala v březnu těch 5 a od té doby žádnou další léčbu nedostávam. Až po porodu a kojení bych měla dostat tu druhou dávku a dál už zase nic. Beru teď jen Vigantol a těhotenské vitamíny, jinak nic. Já bych aspoň ty tři, čtyři měsíce ráda kojila, když to půjde, ale přes koleno to lámat nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
11.1.18 16:30

Holky, gratuluji k těhotenství a přeji bezproblémový průběh ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
11.1.18 16:35

@blama1

Jojo, uz jsem to studovala, to fajn lecba, to tu navrhl dr? Ja brala Rebif 22 a pak mi to po dohode zmenili na avonex pero… a to je fajn… ale pokud si tady u toho nemusis nic pichat a brat tak to je super, ale asi jen pro vybrane :P… u prvniho jsem brala vigantol az po porodu a ted ho taky neberu… dr. mi rekl ze nic nemam brat… tak asi taky zalezi na nazoru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
11.1.18 19:04

@ajkad Já mám asi RS agresivnější, měla jsem nejdřív Betaferon, ten byl k ničemu, pak Gilenya byla skvělá, ale s tou se nesmí otěhotnět. Po vysazení hned ataka, tak Copaxone, ale další ataky (měla jsem loni 4 za rok), tak museli přitvrdit a dát mi tuhle léčbu. Jedna ta dávka stojí milion, takže je fakt, že jí má zatím jen asi 50 lidí v republice říkala doktorka. Ono to je bezva a hrozně účinný (od té doby jsem úplně bezpříznaková těch 10 měsíců), na MR dokonce zlepšení, léze mizí, ale zase to má spoustu docela vážných možných nežádoucích účinku, takže těžko říct, jestli to je taková pecka. :nevim: Mně vigantol doporučila jak neuroložka, tak i na endokrinologii, takže radši kapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
11.1.18 19:19

Holky gratuluju:)

@ajkad ja koivig dostavala:) rodila jsem v breznu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
11.1.18 19:43

@blama1
Cetla jsem ze se na to nemuzou mlecne vyrobky, syry a tak… to bych asi umrela… tak ono to vyjde na stejno… kdyz u tech beznejsich vyjde davka na mesic na 20000,–… :think:… ale pokud mas takovy trapeni jako 4 ataky za rok, tak si to zaslouzis. Uf… to je hruza…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
11.1.18 20:04

@ajkad To se nesmí jen 8 týdnů po aplikaci, to se dá vydržet a jak které, něco se smí i tak. Já jako vegetarián bych to jinak taky nedala. Já měla tolik atak hlavně po potratu si myslim. Byla jsem jednak psychicky v háji a druhak rozházeny hormony a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
11.1.18 20:54

@blama1
Jejda to me mrzi… jako bys toho uz tak nemela dost a jeste prijit o mimi… zivot je nekdy vazne nespravedlivi… kazdopadne, at jsi ty i mimisek v poradku… :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
11.1.18 21:05

@ajkad Popravdě myslim, že naše mimčo zlikvidoval Solumedrol. Otěhoteněla jsem bohužel nečekaně hned po infuzích a asi mimi nebylo v pořádku. V podstatě od začátku se nevyvíjelo, jak mělo. Tak to pro něj asi bylo lepší. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
14.1.18 09:34

@blama1 @ajkad Zdravím, předně moc gratuluji k těhotenstvím, je skvělé, že se zadarilo :hug: :srdce:
Já mám doma 5tydenniho chlapečka. Těhotenství bylo zcela bez komplikací, porod taky fajn (je skvělé, jak člověk tu bolest zapomene :mrgreen:), ale každopádně také žádný problém ve spojitosti s RS nebyl. Před otěhotněním jsem byla na tecfidere, po porodu jsem žádnou kapacku nedostala, podle me MUDr. Z RS centra to není třeba, prý se přišlo na to, že to nemá žádný účinek. Ale každý doktor na to bude mít asi jiný názor. Doteď žádný problém (tuk, tuk, tuk). Za 2 týdny mě čeká magnet a v březnu kontrola v centru, tak doufám, že to bude ok a budu se k léčbě vracet co nejpozději. Kojím, respektive kvůli problémům malyho s přibíráním odsavam a krmim z flašky. Taky mlika moc nemám, ale bojujeme a má to půl na půl s umělým mlikem. Pořád jeste vidím možnost, že jak malej pribere, tak se ještě můžu normálně rozkojit… No uvidíme.
Vám přeji hlavně pohodové těhotenství a zdravá miminka, ať vše dopadne dobře :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
14.1.18 10:28

@aamel Děkuji a držím palce, ať je vše ok i nadále. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty