Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Terkater, @blama1 tiež som neveril. Na nete som čítal veľa názorov od veľa „mudrcov“ - „kúpte si moju knižku a tam vám všetko vysvetlím“. Niektoré veci sa mi zdali bláznivé, napr. 10.000IU vit. D denne, keď lekári predpisujú 20 kvapiek Vigantolu (10.000IU) na týždeň. Bál som sa nezačať odporúčanú liečbu.
Ale Jelinek to tam všetko pekne vysvetľuje a čím viac som o tom čítal, čím viac preveroval, pozeral si niektoré štúdie, tým viac som začínal byť o tom presvedčený.
Problém je, že pre RS neexistuje program sekundárnej prevencie, čo je bežné pri množstve iných „starších“ ochorení ako vysoký tlak, cukrovka, a iné. Jelinek z vedeckých štúdií zistil, že je možné takýto program vypracovať a dnes na to jeho program ašpiruje.
To samozrejme neznamená vynechať liečbu, podobne ako pri vysokom tlaku, ak človek dodržiava zásady nevynecháva lieky, keď má stále vysoký tlak. Ako píšete, u niekoho je priebeh slabší, u iného agresívnejší. Navyše zmeny životného štýlu nabiehajú pomaly, niektorí uvádzajú stabilizáciu po 9 mesiacoch, ale je možné že to môže trvat aj 2 roky. Sám Jelinek bol na Copaxone 7 rokov, keď ho prestal brať. Dnes však pre menej agresívne formy odporúča najprv urobiť zmeny a uvidieť, podľa priebehu.
jóga, psychika sú v poriadku. Neviem však čo to znamená jesť zdravo. Dnes je na to veľa názorov. Pre stravovacie odporúčanie sa vychádza z 35 ročnej štúdie prof. Swanka, ktorý pozorovaním ľudí s RS zistil, že pre stabilizáciu je potrebné obmedziť príjem nasýtených tukov 20gr/deň. iné, kratšie štúdie to potvrdzujú. A zhoduje sa to aj s odporúčaním Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré je dnes uvedené na obale každej potraviny, WHO to odporúča pre každého. To znamená, nepoužívať maslo, syry, červené mäso, kokos… Nepoužívať bežné rastlinné oleje. Používať omega3, nie však 1tbl denne, ako sa bežne odporúča, pretože ich efekt sa ukazuje až pri vyššom množstve. Najviac ich má ľanový olej, denne použiť min.20gr.
Je to tam všetko popísané a vysvetlené.
@Mikynik píše:
Ahoj marse00, mám stejný případ jako ty, porod 17.1.2017, ataka a diagnóza rs 06/2017 a hned na to 08/2017 další těhotenství. Prcinka se narodí v květnu a chtěla jsem se tě zeptat, jak to dopadlo v tvém případě s druhým těhu a následnou starostí o dvě miminka? Zvládáš to a přišla nějaká ataka po druhém porodu? Moc děkuji za odpověď!! Nemám si s kým o tom pokecat a trošku se bojím, jak to zvládnu. První ataka byla silná a zůstaly mi následky, nevidím dobře na jedno oko.
Ahojky. Moc gratuluji k holčičce která se má narodit. Promiň ale na tvou otázku ti asi nedokážu odpovědět. Já mám za sebou zatím jeden porod 10.12.2017
Možná jsi špatně pochopila konverzaci kterou jsem předtím vedla s jednou maminkou. A také je pravda že s odpovidanim mě. to tu take moc nejde kolikrát zkopírují rozhovor na který chci odpovědět.
Věř že to určitě dobře dopadne, doufám že vše probíhá tak jak ma. Budu na tebe myslet.
Ahoj holky,
Chci se zeptat je tu nějaká maminka která byla - je tehotna
, rodila s EDSS 4,5?
Po porodu se mě zhoršilo RS a já bych ještě někdy v budoucnu jedno Mimi.
Ahoj holky,
jsem tu nova, RS mi potvrdili tento tyden. Spatna citlivost noh od kolen dolu a dost mi brnely
Mam za sebou 4 kapacky Solumedrolu po kterych se mi dost ulevilo, ale jeste by to chtelo tak 30% k normalu☺️ted mam brat jeste tyden medrol a pak uz nic. Nastup ucinku bude pozdeji?
Prijde mi ze ten medrol v tabletach uz nic moc nedela kapacky byly lepsi☺️Nicmene cetla jsem vase diskuze zpetne a moc jeste nevim o lecbe atd. Leky typu avonex nebo jak to bylo ☺️to jsou taky kortikoidy? A berou se stale? Nebo jen pri atacich a pak nic? Cetla jsem neco o biologicke lecbe ze je draha a kazdy na ni narok nema ale pry dokaze rs uplne zastavit
mate nekdo zkusenost? Jsem teprve objednana do rs centra na cerven tam se asi vse dozvim ale ja jsem baba zvedava vse musim vedet hned ![]()
@Delaaa ahoj zdravim:) Avonex je lek (injekce) ktera se picha 1× tydne. Je to lek patrici do skupiny leku 1.volby. A bere se dlouhodobe po zaleceni akutni ataky temi kortikoidy. Neni to kortikoid je to interferon beta. A ano obcas jsou potize s pojistovnou protoze aby ti leky priklepli musis splnit podminky snad dve ataky za rok s aktivitou na MR? Snad to rikam spravne kdyz tak me nekdo opravte;) ja avonex zrovna mam tak se kdyz tak ptej:) ale ono je tech pripravku kterymi se lecba zacina je vic vic (copaxone, rebif, anonex) takze uvidis ktery zrovna vyberou tobe:)
Aha dekuji za info
takze ciste teoreticky pokud nebudu mit dva ataky rocne nedostanu nic?
a co treba pokud se mi ted temi kortikoidy nespravi ty nohy do normalu a nebudu mit dalsi ataku tak mi to zustane? ![]()
@Delaaa neboj ono to chvili trva nez se to upravi. Nekdy mesic nekdy i dele. Nevim jak dlouho jsi po kapackach. No u me to tak bylo jedna ataka tak me 6 let jen sledovali… stejne se to teda pak muselo trosku na pojistovnu nahrat abych na tu lecbu dosahla. Ale uvidis co ti reknou v centru:)
Aha
ja mam tak tyden po kapackach a ted jeste beru medrol v tabletach ale to mam brat uz jen 4 dny a pak vysadit. Nejvetsi uleva byla prave po tech kapackach. Od te doby to uz jakoby stoji tak si rikam kdyz uz nebudu nic brat asi mi to zustane
a tys mela tedy jednu ataku a pak 6 let nic? A po 6 letech ti dali leky? ![]()
@Delaaa neboj nezustane ono to fakt trva nez se to upravi:) no ja mela pred asi 10 lety zrejme ataku (nebyla jsem schopna chodit rovne motala se mi hlava) protoze diky tomu mi delali rezonanci a lumbalku a prisli na jedno lozisko… dali kapacky solumedrolu a pak jsem byla bez lecby cca 6 let a chodila jen na kontroly a rezonace. Po tech 6 letech mi na rezonanci pribilo lozisko a dr uz mi rekla ze by me zacla radsi lecit ale ze pro pojistovnu nesplnuju kriteria takze jsme udelali jako ze za pul roku jsem mela dalsi ataku… a dostala Avonex.
Tak to je super ze to takhle jde udelat nebo spis asi zalezi jak je dr ochotny ze?
a co prace? Museli jste kvuli tehle nemoci zmenit praci? Napr. Kratsi smeny nebo tak? Zvladate to, co vzdycky?
@Delaaa normalne jsem delala 12ctky i nocni:) ted jsem na materske. Ale ono je to hodne individualni.
Ahoj mohu se zeptat jak bylo po porodu? Rs byla v klidu? Mám 4 měsíce po porodu a teď mě začali hrozně zlobit nohy. Nemohu jít ani ven s kočárkem. Bojím se že se to nezlepší.
:,
@marse00 píše:
@Anxunamon
Ahoj mohu se zeptat jak bylo po porodu? Rs byla v klidu? Mám 4 měsíce po porodu a teď mě začali hrozně zlobit nohy. Nemohu jít ani ven s kočárkem. Bojím se že se to nezlepší.
:,
@marse00 pul roku po porodu, kdy jsem kojila a byla jen na IVIG jsem prodelala lehkou ataku… ale zadna tragedie
ale radsi si zavolej do centra…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.