Těhotenství a roztroušená skleróza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
466
17.4.18 02:24

@Delaaa ahoj, říká se, že každý má „svou roztroušenou sklerozu“ a každý má ten průběh jiný. U mě se na žádnou další ataku nečekalo, stačila první a potvrzení na magnetické rezonanci a z lumbalni punkce, čímž byly splněny podmínky a mohla jsem dostat léčbu. Informace o léčbě zkus hledat na oficiálních stránkách pacientskych organizací jako Roska nebo Mladí sklerotici (SMS). Biologická léčba je dlouhodobá a má za úkol prodloužit dobu mezi ataku mi, může ji na dlouhou dobu zastavit. V období vzplanutí nemoci, ataky, se vždy preleci vysokými dávkami kortikoidu, to jsou ty kapacky. Zpravidla se stav vrátí k normálu, ale ještě tomu chvilku dej, není to hned. Dá se to pak podpořit i správnou rehabilitaci. Práci jsem nijak měnit nemusela, pracovala jsem na plný úvazek, teď jsem na mateřské. Přeji hodně štěstí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
17.4.18 02:43

@marse00
Ahoj, určitě bych volala do centra… Pokud je to ataka (což prý po porodu není nijak výjimečné), je potřeba zalecit. Už jsi zpět na léčbě? Jsem taky 4 měsíce po porodu a i když kontrolní magnet dopadl výborně, dostala jsem zpět léčbu před 2 týdny. Problémy jsem žádné neměla. Ať je líp a neprichazite o procházky s kočárem, když je tak krásně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
17.4.18 07:09

@aamel
Ahoj moc dekuji za info. Vcera bylo na ct 24 o RS. Rikali tam, ze lecbu nedostane jen ten, ktery uz ma RS dlouho, ze by mu nepomohla nebo lide s jinymi onemocnenimi, u kterych si nemuzou dovolit ji nasadit vzhledem k vedlejsim ucinkum, nebo lide, kteri maji tak lehky prubeh nemoci, ze to u nich neni treba :think: no ale co me jeste zajima je, kdyz se mi to eventuelne vrati k normalu, tak na resonanci ten zanet pujde porad videt nebo uplne zmizi? :P a muzu se zeptat jaky jsi mela ten prvni atak? Jak to probihalo? Jak dlouho mas klid?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
17.4.18 10:43

@Delaaa
Doufám, že to napíšu správně, když tak mě někdo opravte ;) Na magnetické rezonanci jsou vidět taková bílá místa (plaky, loziska), I když už budeš mít zánět zalečený. Pokud budou dělat magnet s kontrastní látkou a tady ta bílá místa ji budou vychytavat (budou svitit), tak je zánět právě aktivní. Mně pár ložisek i zmizelo, ale nevím, jestli se to děje vždy.
První ataku jsem měla ve 2014, špatně se mi chodilo, zakopavala jsem a měla jsem špatnou citlivost nohou, která se zhorsovala, coz me dokopalo k obvodacce, ta mě poslala na neurologii a tam pak doporučili magnet a na základě výsledků magnetu i lumbalku. Nějaký zdravotní problémy se mi táhly už pár měsíců předem, ale nevenovala jsem jim pozornost. V září 2014 jsem dostala léčbu, na ní jsem měla dvě slabý ataky a o rok později mě dali na jinou léčbu. A od té doby zatím klid (tukam).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
17.4.18 11:03

@aamel
Tak to jsme mely uplne stejne s tema nohama :) akorat me jeste predtim bolely zada ja myslela, ze mam vyskocenou plotynku :? Cili mas ted tri roky klid jestli jsem to spravne pochopila… a jake zdravotni problemy predchazely? Byly to ataky, ktere jsi jakoze nepoznala? A jake byly ty dva slabe ataky po te prvni lecbe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
24.6.18 23:23

Ahoj holky,
trpíte některá při RS také nespavostí??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
25.6.18 21:25
@Delaaa píše:
Ahoj holky,
trpíte některá při RS také nespavostí??

Ahoj,já,už se s tím peru hodně dlouho,někdy dobrý i na delší dobu a pak zase blbě spim,a druhý den mi je pak zle a sotva funguju :/ Mám buď problém s usínáním nebo se brzy probudím a pak už neusnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
26.6.18 11:20

@Caprica
Ahoj a myslis ze je to tedy zpusobeno RS?ja totiz mesic a pul nespala vubec a pak se mi objevila RS podle me je to prave tim vycerpanim. Clovek ma byt v klidu a v pohode ale jak nekolik noci nespim tak jak toho docilit ze? S takovou budu mit ataky porad. Beres neco na to spani?jdu zrovna na neurologii tak se na to poinformuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
26.6.18 11:43
@Delaaa píše:
@Caprica
Ahoj a myslis ze je to tedy zpusobeno RS?ja totiz mesic a pul nespala vubec a pak se mi objevila RS podle me je to prave tim vycerpanim. Clovek ma byt v klidu a v pohode ale jak nekolik noci nespim tak jak toho docilit ze? S takovou budu mit ataky porad. Beres neco na to spani?jdu zrovna na neurologii tak se na to poinformuju…

Ja mam ataky vzdy,kdyz jen dlouho nespim,jednou jsem se nevyspala poradne tyden,jen polospanek,nemit problemy se spanim,ataky nemam,tomu verim,jsem jinak vcelku ok.
NEjvic mi to zacalo pul roku po porodu a od te doby jak na houpacce,nevim ci to je od RS,preci jen je to neurol.onemocneni,klidne muze,ale spis si myslim,ze u me je to psychicke.Staci maly rozruch a vim,ze spanek nebude kvalitni.Beru mirtazapin,nekdy na stridacku trittico,vyjimecne i ciste prasek na spani typu stilnox.Drive mi to hodne pomahalo,aleta Antidepresiva na spani beru uz asi pres tri roky,tak ucinek mi prijde,ze neni takovy,premyslim,ze je uz nebudu brat vubec,kdyz mi stejne nepomahaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
26.6.18 11:48

@Caprica
No to je sila teda :zed: takze mas ataky treba nekolikrat za rok? Ja brala trittico asi tri mesice a vysadila jsem pak jsem dva mesice spala v pohode a ted zas :zed: bojim se aby mi to neprivolalo dalsi atak a taky nechci brat furt nejake prasky na spani. A oni ti tu nespavost nijak jinak nelecili? Jen tema praskama? Slysela jsem o nejakem melatoninu chci se na to zeptat prave…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
26.6.18 12:18

@Delaaa Ja zkousela vse mozne,psychoterapie,psycholozku,vse co mi rikali,jsem vedela,nejak mi to nepomohlo.Ted resime druhe dite,tak to mam z toho,takze psychicke :)Snad za chvili zase budu mit klid.
Brala jsem circadin na predpis,ten mi vzdy pomohl,ale je hodne drahy,obycejny melatonin z lekarny mi vubec neuspal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
26.6.18 12:20

@Delaaa Od te doby co mam problemy se spanim,mam cca dve ataky rocne i pres biologickou lecbu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
26.6.18 12:34

Jj prave ten circadin bych chtela. A kolik stoji nevzpomenes si? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
26.6.18 12:35

@Caprica
Podle meho neurologa nespavost s Rs nijak nesouvisi neni to pravidlem … :think: doporucil mi spankovou laborator

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
26.6.18 12:58

@Delaaa myslím kolem 500kč na 20 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty