Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Fitmamka tohle asi většina z nás vůbec slyšet nechce..! i samotná narkoza může být totiž pro organismus s RS velké riziko takže to je těžký.. ![]()
@cristine píše:
@Fitmamka tohle asi většina z nás vůbec slyšet nechce..! i samotná narkoza může být totiž pro organismus s RS velké riziko takže to je těžký..
Jj, souhlas. Na nrl po me chteli cisare, gyndar jen kroutil hlavou, proc…tak me poslali do rizik. poradny a tam mudr. taktez nechapal, proc bych mela rodit cisarem…
@Atiiinka ja to prave tez hned resila ba neuto i s gyn..a naopak jsem myslela, ze nakazou cisar a nekojit..oba mi rekli, ze ve vyzkumech neni prokazane vyssi riziko pro matku ani u CS ani u normos porodu..dokonce mi neurolog i rekl, ze nevidi problem proc 3mesice nekojit, ze tez neni pravidlem, ze by to spoustelo ataku i pres to, ze me se RS pri kojeni vlastne ukazala a prvne diagnostikovala a vlastne jsrm jeste ani nestihla zahajit lecbu a otehotnela po pul roce znovu..
@cristine píše:
@Atiiinka ja to prave tez hned resila ba neuto i s gyn..a naopak jsem myslela, ze nakazou cisar a nekojit..oba mi rekli, ze ve vyzkumech neni prokazane vyssi riziko pro matku ani u CS ani u normos porodu..dokonce mi neurolog i rekl, ze nevidi problem proc 3mesice nekojit, ze tez neni pravidlem, ze by to spoustelo ataku i pres to, ze me se RS pri kojeni vlastne ukazala a prvne diagnostikovala a vlastne jsrm jeste ani nestihla zahajit lecbu a otehotnela po pul roce znovu..
Wow! A jak se ti ataka projevila? A zvladas s druhym mimi?? Moooc drzim pesti, at jsi v poradku bez dalsich atak!
@Atiiinka no 2,5 měs po porodu mě začali brnět ruce nohy, šlo to čím dál výš až po pas přes záda.. tak jsem asi4. den odjela na pohotovost a tam hned brali krev, likvor a dělali mr..druhé mimi zatím nemám jsem ve 13tt.. asi v 6tt jsem přestala cítit teploty na jednu nohu a měla ji takovou tupou.. chytla jsem na neuro primáře a byl velmi nepříjemný, že co po něm chci když jsem těhotná..asi po měsící to samo začalo pomalu přicházet k sobě..a ted musím zaklepat se až na občasné brnění rukou a neskutečnou přetrvávající únavu cítím docela zdravě.. ty jsi taky teď těhu? snažila jsem se založit nové vláknu stávajících těhulek ale nikdo mi tam nepřišel.. ![]()
@cristine píše:
@Atiiinka no 2,5 měs po porodu mě začali brnět ruce nohy, šlo to čím dál výš až po pas přes záda.. tak jsem asi4. den odjela na pohotovost a tam hned brali krev, likvor a dělali mr..druhé mimi zatím nemám jsem ve 13tt.. asi v 6tt jsem přestala cítit teploty na jednu nohu a měla ji takovou tupou.. chytla jsem na neuro primáře a byl velmi nepříjemný, že co po něm chci když jsem těhotná..asi po měsící to samo začalo pomalu přicházet k sobě..a ted musím zaklepat se až na občasné brnění rukou a neskutečnou přetrvávající únavu cítím docela zdravě.. ty jsi taky teď těhu? snažila jsem se založit nové vláknu stávajících těhulek ale nikdo mi tam nepřišel..
Ja nasla toto vlakno
zkus horcik a vapnik. Ja je tedy brala spis namisto klasickych tehot. vitaminu. a pak jsem chvili brala chlorellu. Tehu zatim nejsem. Jak jsem mela ataku, tak i nove nalezy na mri. Na nrl mi mudr.rekl,ze zkusime najet zase na avonex. Do srpna, pak bude nova mri. Pokud nove nalezy uz nebudou, budu moci zase otehotnet. Pokud budou, budou mi menit lecbu a s tou se pak musim pred dalsim tehu zalecit. Tak jen doufam, ze to bude ok. Ale kdo vi, co bude v srpnu. Jak chodim do poradny, pokazde je tam jiny lekar a kazdy rika prave uplne neco jineho ![]()
Ahoj holky. Mám 7 let RSko a teď jsem těhotná. V 19 tt. Před 14ti dny mě začali brnět ruce a noha dostala jsem menší dávku solumedrolu. Zatím nic nepřešlo. Jak dlouho může trvat než to bude v pohodě? Stalo se někomu že měl v těhu víc atak? a co po porodu?
Mě se samovolně ataka upravila tak za měsíc. Já jsem si dítě pořídila po 15 letech RS. Naštěstí ataku jsem měla až když byl dceři rok a něco. Těhotenství s RS se bere jako zdravé, RS nemá vliv. Normálně chodíš do práce, není to důvod na neschopenku. Porod se taky vede jako u zdravé. Abys mohla kojit dostaneš po porodu Kiovig místo léčby. Já to tedy v porodnici hlásila, ale nějak je to moc nezajímalo.
Ahoj, mám RS a za dva týdny rodím. Těhotenství bylo naprosto bezproblémové bez atak. Lékař mi říkal, že ataky se během těhotenství objevují jen zřítkakdy
Věřím, že ti ataka brzy odezní a budeš si moct těhotenstvi užívat a těšit se na prcka
Možná, když jsi dostala menší dávku solumedrolu, potrva to o malinko déle, než při plné dávce? Držím moc palce, hlavnê se nestresuj… ![]()
@marse00 taky jsem teď 20tt a měla jsem dle mě menší ataku asi v 10tt.. na levou část těla jsem přestala cítit studenou vodu a měla jsem ji tupou..v RS poradně mě ještě s prominutím přimář vynadal, že tam jsem zbytečně že mi stejně nic nemůže dát a že s mým nálezem to není ataka ale normální stav..takže jsem utřela nudly a jela domů.. a děkuju bohu že asi do měsíce se všecko vrátilo do normálu a ted jen občas brní ruce ale to spíš z únavy.. držím palečky aŤ to brzy odezní a už se nic neobjeví ![]()
@cristine píše:
@marse00 taky jsem teď 20tt a měla jsem dle mě menší ataku asi v 10tt.. na levou část těla jsem přestala cítit studenou vodu a měla jsem ji tupou..v RS poradně mě ještě s prominutím přimář vynadal, že tam jsem zbytečně že mi stejně nic nemůže dát a že s mým nálezem to není ataka ale normální stav..takže jsem utřela nudly a jela domů.. a děkuju bohu že asi do měsíce se všecko vrátilo do normálu a ted jen občas brní ruce ale to spíš z únavy.. držím palečky aŤ to brzy odezní a už se nic neobjeví
Ahoj,
to je zvláštní, že někde lečba jde v těhu a někde ne.. Mě doktorka dala tři dny po sobě menší dávku solumedrolu. Prej to se může. To je dobře, že se ti to vrátilo do normálu. a už víte co budete mít?
jj to brnění mám také ale pořád…moc děkuji.
Nemohu Vás označit..
Ahoj jeee tak to gratuluji k brzo narozenému miminku a přeji ať to dobře proběhne.
. Moc děkuji za rady.. Také doufám, že už bude dobře.. hlavní je že vím že miminko v bříško je v pořádku já to nějak zvládnu. a copak čekáte?
My bychom radi take druhe, ale bojim se, co bude, abych to zvladla. Ataku jsem mela 3 mes po porodu ![]()
Jeee tak to moc gratuluji.
mohu se ještě zeptat prvního chlapečka jste měla také už s rs?
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.