Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Caprica ahoj, já jsem brala taky až do chvíle, než jsem zjistila, že jsem těhotná - v centru mi říkali, že je to OK. Když jsem tam ale pak jela na kontrolu (týden po pozitivním testu, zrovna se to tak sešlo), řekla mi doktorka, že správně by se to mělo vysadit prý měsíc před otěhotněním, čímž mě parádně vyděsila. Prý je ale běžná praxe ta, že se to bere do zjištění těhotenství, protože ono to taky nejde tak skvěle naplánovat (já si počkala nějakých 11 měsíců, to bych byla rok bez léčby). Prý zatím mají jen dobré zkušenosti, tak musíme věřit, že to bude ok.
No a jinak na tecfideru jsem si zvykla, nakonec možná je to opravdu pohodlnější, než píchat injekce. Stejně jsem ale přechod na ni obrečela, protože jsem si říkala, že jsem na tom asi hrozně špatně, když jdu tak brzy na silnější lék. Ale neměla jsem celou dobu jejího užívání ataku jako takovou, cítila se dobře (jen občas nějaká ta nevolnost nebo zrudnutí, ale teď už skoro vůbec). Takže jo, jsem s ní spokojená ![]()
@Anxunamon moc děkuji
pořád se bojím, jestli není na gratulace brzo, ale snad bude vše v pořádku ![]()
@Atiiinka Ahoj, já teda ještě osobní zkušenost nemám, ale když jsem teď doktorce na kontrole říkala o těhotenství, tak mi říkala, že přijedu ještě 2 měsíce před termínem porodu, kdy všechno naplánujeme a pak tuším 2 měsíce po porodu, udělá se magnet a podle toho se bude určovat, co dál - jestli hned návrat k léčbě a konec kojení, nebo jestli mě tak budou moct chvíli nechat. Ale určitě to každý lékař dělá trošku jinak ![]()
@Kriky dekuji, taky doufam. Je pravda, ze ta ataka byla docela dlouha a asi i rozsahla. Brneni rukou, nohou, trupu, ruzne necitlivosti, nakonec i neskutecne motani hlavy. Vsechno to tak nejak prichazelo, odchazelo uz od zari. Jenze jsem byla tehotna a nechtela podstupovat vysetreni ke stanoveni dg, takze jsem prvni kapacku dostala az na konci brezna.
@blama1 s tim tedy zkusenosti nemam…ataku jsem mela, kortikoidy, ale zacala jsem menstruovat, asi mesic po ukonceni kojeni. Kortikoidy na to urcite vliv nemely…
@aamel vidis,tak to u me bylo uplne jinak. Kontrola ve 20.t tehu, info, ze kojeni doporucuji jen 4 mes. a a takze az ho budu koncit, mam prijit k znovunaplanovani lecby. Jinak mam prijit v pripade potizi. K tomu bohuzel doslo cca v 2.mes po porodu
@blama1 ja jsem taky i pres kortikoidy po porodu normalne dostala menstruaci. Mozna zalezi na delce a mnozstvi uzivanych kortikoidu. ![]()
@blama1 mrzí mě, že to máš tak složité… Moc Ti přeju, aby se to konečně uklidnilo a mohla jsi v klidu otěhotnět ![]()
@Atiiinka Každý lékař je prostě jiný, ale tak věřím, že žádný postup není vyloženě špatně, taky to musí vždy přizpůsobit té dané pacientce, hold každá rs je jiná. Doufám, že už jsi ok a užíváš si prcka ![]()
A dostavali jste po porodu jednou mesicne infuzi IVIG? (Imunoglobuliny) Jakoby misto lecby?
@Anxunamon vubec ne, o tom mi nikdo nerikal. A ja tuto „moznost“ zjistila az asi pred mesicem
jestli bude dalsi tehu, urcite se na to preptam
@Anxunamon
Ahoj, ano já jsem je po porodu dostala, aby se nerozjela ataka a pri kojeni se to muze, solumedrol ne.
Ja bych taky uz chtela otehotnet, ale dnes mozna pujdu na kapacku, od nedele mi tuhnou lytka, nejvic kdyz chodim, a pak se mi hur jde, je to hodne neprijemne, jeste jsem to nemela.
Mely jste nekdy takovou ataku?
To mi doktorka urco zase otehotnet zatrhne ![]()
@Caprica ahoj,a nezkousela jsi jeste doplnit horcik?? At to dobre dopadne! Ja mela vzdy brneni nebo necitlivou cast tela. Neboj, mudr. urcite nic nezatrhne…ja mela nove nalezy a pokud se prelecilo solumedr.,coz bude kontrola na mri za pul roku, tak to pry nevadi a muzeme pak znovu otehotnet
@blama1 ono je v dnesni dobe casto tezky otehotnet a donosit mimco i bez RS. Chce to trpelivost a silny nervy ![]()
@Atiiinka
Horcik jsem parkrat zkusila.Toto asi ataka je, protoze to mam od nedele a k tomu takovou tu silenou unavu, vyverpani, ktere normalne nemam, plus trochu rozmazane videni na pravem oku, drive jsem tam mela ataku.
Mam v sobe prvni kapacku,0,5g, mam ji rozdelenou na pet dni kvuli nespavosti co mi 1g zpusoboval.
Jedine co mi napadlo, ci by mi nestacil ten baclofen, je na tuhnuti, ale sotva jsem lezla, jak mi to tuhlo, tak asi je to lepsi, ze jsem sla
Ja si tu kapacku vzdycky 10× promyslim, jit ci ne, a pak jdu a rikam si, ci to bylo nutne ![]()
Me doktorka doporucila minimalne 6 mesicu pockat s tehu a udava se az rok!:(
Ale ja to stejne nevydrzim a kdyz mi bude mesic, dva ok, tak to risknu ![]()
@blama1
ja nemohla poprve otehotnet 9 mesicu a zjistili mi protilatky-zvysenou bunecnou imunitu-2× jsem potratila, v 6 tydnu a v 9 tydnu.Pry je to hodne casta pricina, kdyz zena potraci. A kor mozna u nas co mame autoimunitni onemocneni. Myslim, ale ze az po druhe, kdyz zena potrati se to resi.
Ale to neznamena, ze ty to mas, potraci i zdrave zeny, bych se vubec nebala, ze to po druhe nevyjde ![]()
Příspěvek upraven 25.04.17 v 19:47
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.