Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, citala som si cast tejto diskusie a chcela by som poprosit o radu co robit ked som dostala atak a zacina mi 24tt ![]()
Mam obavy podstupovat liecbu kortikoidmy kvoli dietatu, ale zaroven sa bojim aby sa mi nezhorsil stav
Ak tu je este niekto aktivny kto bol v rovnakej alebo podobnej situacii, prosim o radu/nazor ![]()
@Anxunamon píše:
@Atiiinka sami mi to nabídli:)
Jeee, tak to se mas. Ja se o tom dozvedela az z ruznych zdroju na netu pote, co jsem musela pro ataku ukoncit kojeni
jestli budeme planovat dalsi mimi, musim se na to na nrl optat
Drzim pesti, at to pomuze! ![]()
@Nikaobrody To je tak strasne tezky. Mne se RS rozjela od 16tt. Tenkrat jsem jeste nemela stanovenou dg, stav se zhorsoval, kolem 25tt mi byl doporuceno nekterymi lekari MRI, jinymi lumbalka a v pripade vysledku pozit. na RS bych pry dostala nizkou hladinu kortikoidu, ktera je pry v tehu bezpecna. Mne se ani do jednoho vysetreni v tehotenstvi nechtelo a ani kortikoidy mi neprisly jako dobry napad, coz mi potvrdila i dr. na gynde. Proste, co lekar, to nazor. Pred porodem se stav trochu zlepsil, ale mesic po porodu zase zhorseni plus dalsi priznaky, takze jsem skoncila na kapackach solumedrolu, konec kojeni a doted mi brni ruka a predevcirem opet motani a zvraceni a zase solumedrol. Obcas mi v hlave hloda cervik, ze kdybych podstoupila lecbu driv, mozna by to nemuselo dojit s RS projevama tak daleko, ale ta zodpovednost za toho malyho tvorecka uvnitr… Kdybych se ted mela znovu rozhodovat, asi bych se pidila po davce kortikoidu, jakou by lekari volili, pripadne po nejakych studiich, jestli byl efekt na mimco sledovan na nejake skupine tehotnych zen a pak narozenych detech. At se rozhodnes jakkoliv, preji at vse dobre dopadne, budu drzet pesti ![]()
@Nikaobrody ahojda nemám stejnou zkušenost, ale vím že mi dr řikala že v druhem trimestru a třetím už tolik ta léčba kortikoidy nevadí
držím palečky at vše zvládnete
@Atiiinka děkuju nechci to zakřiknout, ale zatím se cítim dobře:) ale po pul roce mi zatrhnou už kojení a pujdu na léčbu zase. Ale aspoň to:) ono nám to stejně nejde takže odstříkávam a dávam mličko přes lahev a to je na palici ![]()
@kiki-123 Najprv by som sa ti velmi chcela podakovat za prispevok, som rada ze sa niekto ozval, dakujem
chcem spomenut ze mi je luto ze sa ti prejavila SMka a este k tomu pocas tehu
ale mozem povedat ze viem ako si sa citila/citis
co sa mnna tyka, tak su to akurat 2tyzdne co mam atak, cakala som ci sa mi to nahodou aspon trosku neupravi, ale bez zmeny tak som sa rozhodla ze to budem konzultovat s mojou neurologickou a gynekologom, som z toho na nervy ako to cele dopadne, ale snazim sa mysliet pozitivne, stale si nahovaram ze ked som uz v 25tt tak to nemoze babatku nijak ublizit (pevne v to verim)
a este sa chcem opytat ake priznaky SMky si mala pocas tehu?…a ak som ta spravne pochopila tak si pocas tehu nepodstupovala ziadnu liecbu?
@Anxunamon dakujem velmi pekne, dam potom vediet ako to cele dopadlo ![]()
@Nikaobrody nene, byla jsem uplne bez lecby, jen horcik a vapnik (osteogen) jsem brala. Zacalo to brnenim/mravencenim nohou, pak rukou, pak cely trup a necitlivost leve nohy (jakoby kuze zmrzla). Pak projizdeni elektriky telem pri predklonu hlavy, podlamovani nohou, zakopavani, pocit korzetu kolem hrudniku. Mela jsem vlastne vsechny typicke priznaky RS (krome postizeni zraku). Vsechny se ruzne objevovaly a mizely. Jen ty ruce brnely furt a pak uz jsem v nich taky nemela cit, takze vytahnout neco poslepu z kabelky nebo kapsy bylo nemozne. Problem byl i treba vystoupit z mhd. No a po porodu se mi jednoho dne zacala tak tocit hlava a zvraceni, ze jsem skoncila na neurolce. Do posledni chvile jsem verila, ze to bude „jen“ od krcni patere… bohuzel nebylo.
@kiki-123 tak to ta obdivujem, ze si to zvladla cele tehotenstvo bez liecby, ja mam presne zapal ocneho nervu na pravom oku, je to dost otravne
preto som sa rozhodla to riesit
smiem sa este opytat kolko mas rokov?
@Nikaobrody kdyz ja jsem jeste nevedela, ze je to RS. Stale byla ve hre moznost, ze miminko nekde tlaci na nejake nervy, ze by mohlo jit i o karpaly, ze se nakumulovalo spousta vedlejsich projevu tehotenstvi… ![]()
@Nikaobrody Stav je zatim kolisavy. Ale cekam, ze brzy zacne zabirat Rebif a ustali se to.
@kiki-123 píše:
@Nikaobrody Stav je zatim kolisavy. Ale cekam, ze brzy zacne zabirat Rebif a ustali se to.
Moc drzim pesti!
Me se to ustalilo na avonexu, ale par drobnosti bylo - drobne brneni, male necitlive misto… No ja nevim, ale vzdy to preslo po absolvovani reflexni terapie… V tehu to bylo super. Skoda, ze cca 2 mes po porodu prisla ataka…takze konec kojeni, znovu lecba, kortikoidy
a velmi pomalu se to ustaluje. Vlastne nevim, zda lecbou, masazemi nebo proste tim, ze se telo vraci do normalu po porodu. Nekdo mi rikal, ze kdyz tehu je 9 mes jako jiny stav, pak se stejnou dobu telo vyrovnava a vraci ke stavu pred tehu
@lucynta píše:
Nazdar holky,nemáte některá zkušenost s roztroušenou sklerozou vs. těhotenstvím?Podařilo se nám v květnu otěhotnět,ale bohužel jsem v 5.měsící o to přišla:-(. Chtěla bych se zeptat,jestli se u Vás po porodu (potratu)projevily nějaké příznaky nemoci,nebo nějaká ataka?A za jak dlouho jste se začaly snažit o další mimi? Každopádně děkuju za každou odpověď,radu…
Kamarádka, v tehu bez problémů, po porodu ležák
Radim, chtejte sekci. Dítě matku potřebuje. Nenechte si od doktoru nakukat, ze přirozený porod tělo zvládne. Zbytečný risk. Přejí vše at dopadne nejlíp jak může, at se brzy zadari a zdraví
@Fitmamka
kamaradka mela po porodu nejakou tezkou ataku? Nebo to zpusobil samotny porod?
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.