Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, můžu se zeptat, měla jsem už tri kontrolní rezonance ale na každé mi přibyla vždy nejaka loziska, jak To máte vy? Také přibývají nebo mám tlačit na další změnu léčby? (1.zmena po 2.rezonanci z copaxone na interferon)
děkuju!
@Terkater asi záleží na celkovém stavu, nějaké ataky mezitím byly? S přibýváním ložisek zkušenost nemám, mně po nasazení léčby spíše mizely… Pokud by bylo hůř i subjektivně, tak bych na změnu léčby tlačila určitě.
Nikomu ložiska při eresce nepribyvaji?
chtěla bych nejak podpořit zastavení ale nevim jak:D
@janulak1990
Aha a nejak speciálně se stravujes nebo tak? Nechci se horsit:/ ataky žádné naštěstí (tuk tuk)
Někomu určitě, záleží jak se podaří stabilizovat, chce to vychytat a aby léčba sedla.
@Terkater ne, doktor říkal pestrou stravu, to dodržuju, k tomu vitamín D, snažím se víc ryb, ale moc mi to nejde ![]()
@janulak1990 takže žádné "nesmíš čokládu, maso mléko apod. " mě nemusí trápit?
už jsem se začínala smiřovat s dietou ![]()
@Terkater mléka vypiju litry, maso jím normálně, čokoládu taky
spíš jde o to udržet se aktivní i když člověku není třeba dobře nebo se zrovna lituje ![]()
@janulak1990 tak to jsi mě potěšila, hned se vrhnu na jogurtik:D přeju hodně zdravicka
měj se krásně!
@Terkater jogurt je fajn, má probiotika
taky přeju hodně zdraví a klidu ![]()
Dobry den, ozivuji diskuzi,. Mela bych prosbu, mam RS rok a pul, pul roku lecbu Copaxone. Celou dobu jen 1 ataku,ale ted tak 2 mesice mam o neco méně citlivejsi pokozku na noze, je to takove kolisave, rano ok, behem dne se to objevi, pak zase vecer dobry. V centru mi rekli, ze by to jako ataku nehodnotili.. Ale chci se zeptat, s manzelem druhy mesic zadelavame na miminko, kdyby to nahodou byla ataka, co se bude dit? Nemuzou mi v centru napr.rict,ze musim zase pockat rok, protoze jsem mela atalu, a pak muzu mit dite? Jsem z toho smutna, nechci cekat, je mi 30. Poradite mi, co s tim? Dekuji ![]()
@Deniss88 píše:
Dobry den, ozivuji diskuzi,. Mela bych prosbu, mam RS rok a pul, pul roku lecbu Copaxone. Celou dobu jen 1 ataku,ale ted tak 2 mesice mam o neco méně citlivejsi pokozku na noze, je to takove kolisave, rano ok, behem dne se to objevi, pak zase vecer dobry. V centru mi rekli, ze by to jako ataku nehodnotili.. Ale chci se zeptat, s manzelem druhy mesic zadelavame na miminko, kdyby to nahodou byla ataka, co se bude dit? Nemuzou mi v centru napr.rict,ze musim zase pockat rok, protoze jsem mela atalu, a pak muzu mit dite? Jsem z toho smutna, nechci cekat, je mi 30. Poradite mi, co s tim? Dekuji
Ono už je asi pozdě, protože ses už nějak rozhodla. Ale zkus se podívat na ereska.net, tam je hodně informací.
Ahoj, minuly tyden jsem mela pozitivni tehotensky test, ale na gynekologii k potvrteni tehotenstvi jdu az pristi tyden. Nicmene jsem si mela tento tyden aplikovat Plegridy. Psala jsem do RS centra a nasledne volala edukacni sestre, ktera mi rekla, at Plegridy aplikuji, ze lecbu mam vysadit az po potvrzeni tehotenstvi gynekologem, lek jsem proto aplikovala, jenze nasledne mi prisla odpoved z centra, ze lecbu mam vysadit hned po pozitivnim testu…jsem z toho ted trochu nervozni. Nemate s tim nekdo zkusenost? Dekuji!
Plegridy je interferon-beta. Může zvýšit riziko těhotenské ztráty. Nyní jsi stejně v časné fázi gravidity, kdy platí „všechno nebo nic“, tj. buď děťátko bez problémů Plegridy zvládne, nebo ne. Bude-li těhotenství zdárně pokračovat, není třeba se bát žádného nežádoucího vlivu léku na vývoj plodu (tj. žádné vrozené vady/poruchy).
Ahoj, já mám taky interferon (Avonex) a vysazovala jsem teda hned po pozitivním testu, ale leckdy člověk zjistí těhotenství až později a nic hrozného se neděje, zrovna interferony patří mezi ty bezpečnější léky. Držím pěsti ![]()
Ahoj, nemate zkusenost z Copaxonem v tehu? Diagnozu mam od zari 2019,picham si ho od rijna, mam po atace brneni rukou, tak mam ted po dobu 6m jednou mesicne 1kapacku do kvetna, pak bychom chteli zkusit druhe dite, je mi 35.dr v RS mi rikala, ze Copaxon se normalne picha v tehu ted. Dekuji.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.