Těhotenství a roztroušená skleróza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1068
7.12.10 17:07

Anonymní: No protože je to pro tělo moc vyčerpávající, moc velký záběr. Jednak samotný porod je pro tělo záhul, maminka je v určitém stresu z nově příchozího miminka, fyzicky i psychicky se namáhá a najednou se k tomu ještě přidá nedostatek spánku atd… A to je jedno s druhým… Navíc se tělo vrací zpátky do původního stavu, který byl před těhotenstvím.. aspoň takhle si to myslím já, tak snad neříkám blbosti, když tak mě někdo opravte, popř. doplňte :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
7.12.10 17:11

Teri, tak koukám, že jsi mě předběhla :lol:. Já jsem taky jinak bezproblémový pacient (musím to zaťukat :roll: ). Ale dlouho jsem tam nebyla, tak čekám, že mě neuroložka asi trochu sprdne. Pořád to odkládám a čas nějak rychle utíká :andel: .
Anonymní: taky je dobré po porodu RS trochu přeléčit a to s kojením nejde (i když jsem četla nějaký článek, kde psali, že jsou nějaké léky, které může žena s RS brát a zároveň kojit, tak kdo ví)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
7.12.10 17:16

Deninka - ahojky,mejl mi došel, jen jsem ještě neměla čas ti odepsat,promiň.V práci to celkem jde,ale honička. Což mě celkem štve :twisted: .
Dnes jsem dostala druhou menstruaci po potratu, tak se asi pokusíme hned po ní o mimi.teda,ještě asi půjdu ke svému doktorovi na kontrolu,jestli jsem ready,a pak nato vlítnem.
Jsem ráda,že u Tebe je vše OK a vlastně i u Terky:-). Jak to tady čtu,je mi trošku těžko,ale snad se zadaří a budu Vám moct i já napsat,jak se těším. My jsme měli termín 1.3.2011,úžasné datum,co už :-( .
Terezka - Já jsem z Valašska,kousek od Valašského Meziříčí.Buď ráda,že jsi v poho.Četla jsem,že máš postiženou levou stranu? Já pravou:-).A taky mi tak nato přišli,že mi brněla ruka a nemohla jsem moc chodit.
Anonymní - kojit,pokud se cítíš,můžeš jak dlouho chceš.Je tam jen hrozba ataky,protože samotný porod je pro nás velká zátěž a často se jím spouští nějaká ataka(brnění prstů,nohou,špatné vidění,…)Asi je to individuální,já jsem třeba musela na kapačky, měla jsem hrozné křeče v nohách a brněla mi celá půlka těla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
7.12.10 17:20

Pokud se cítíš fajn, těhotenství máš taky Ok, tak bych to nějak nehrotila.A když navíc nic nebereš,tak tím tuplem.Pro klid duše jí to běž nahlásit a uvidíš,co bude :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
7.12.10 17:29

V pohodě, Luci. Až budeš mít čas a chuť, tak kdykoliv pisni :hug: . Promiň, jak si to tady teď čtu, tak si uvědomuju, že to pro Tebe není asi zrovna jednoduché to číst. Věřím, že teď už to u Tebe bude bez problémů. To by bylo, aby to nebylo! Bude to dobré, uvidíš :hug: . Drž se :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.12.10 20:37

Ahoj holky, jsem ráda, že je nás víc, které boří mýty a zákazy týkající se RS a těhotenství. Osobně si myslím, že miminko je sice zátěž pro organismus a nemyslím tím těhotenství, ale následná péče, popř. kojení, ale to všechno, co se dětí týče, je natolik nádherný, že psychicky to ženskou nastartuje, že na RS nemá čas myslet. A jak známo, psychika u RS dělá divy. Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit.
No a jak jsem psala v listopadu, tak jdeme na KET. Prosím držte nám v pátek pěstičky, ať se konečně zadaří. Jako napotvoru jsem dostala parádní kašel a rýmu, ale bojuju jako lev, abych byla do pátku OK. Malej už dva měsíce „otravuje“, že chce miminko. :andel: No co by pro něj člověk neudělal :mrgreen: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
8.12.10 09:18

ahoj holky, zdravim vas vsechny ;)A jsem vdecna za vase zkusenosti a nazory!!
Lucynto - musi to byt pro Tebe ted tezke, ale ver, ze jsme tu s Tebou (i kdyz ja se teprve pridala :)) a mooc vam drzime palecky, aby to vyslo tak jak ma. A ver mi, ze i kdyz ty budes v pulce tehotenstvi a ja uz snad budu mit mimco doma, tak to s Tebou budeme sdilet!!! :palec:
Verunko - v patek na Tebe budeme moooc myslet!!! :dance: Uz to musi vyjit!!A je krasne, jak se maly pidi po miminku!!
Tak jo… sup do pracovniho dne… a vsem preju zdravicko :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
9.12.10 08:50

chci se zeptat, zda jste v době „pokusů“ brali nějaké léky. ?Mám, strach, jestli nemůžou ublížit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
9.12.10 09:08
monaxx píše:
chci se zeptat, zda jste v době „pokusů“ brali nějaké léky. ?Mám, strach, jestli nemůžou ublížit.

Ahoj Monaxx - ja jsem zadne leky nebrala. Neurolog mi i radil snazit se otehotnet v dobe klidu (myslim bez leku), ale urcite bych se byt Tebou s tvym lekarem poradila.
Hodne stesti pri snazeni!!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
9.12.10 14:03

Ahoj děvčata, tak jak se máte?
Teri, chtěla jsem se zeptat, jestli bereš v těhotenství nějaké doplňky? Myslím tím nějaké vitamíny, nebo něco?

Verunko, držím palce, ať všechno probíhá tak, jak má. A neboj, až přijde ten správný čas, tak ono to přijde :kytka:.

Včera jsem byla na prohlídce, tak je všechno v pořádku. Jsme objednaní na 3D ultrazvuk, tak ještě tam aby to bylo dobré. Doktor mě zase úplně odbyl, kdybych se nezeptala sama na pár věcí, tak nevím vůbec nic.. A konečně jsem zavolala na neurologii a objednala se :-D .. samozřejmě jsem dostala pěkně seřváno od sestřičky a očekávám to i od doktorky, nicméně mě vmáčkli mezi svátky :oops:

Někde jsem se dočetla, že na RS je dobrý i dolomit, takže jsem začala kromě magneska ládovat i dolomit, těhotenství neškodí :palec:. Nemáte taky nějaké vychytávky, po kterých se cítíte dobře? :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
9.12.10 14:16

Ahoj Deni,
tak ja jsem na brani vitaminu nehorazny lempl!! :) Snazila jsem se kys. listovou, ale uz zapominam. No a mam doma sumive magnesium a piju magnesku. Jinak vlastne nic nebastim.
Ale chystam se koupit si nejake ty vitaminy pro tehulky, protoze pry ted v druhem trimestru si mimco bere hodne vapniku a i kdyz se mi zvysila chut na mlecne vyrobky, tak to asi nebude stacit a nerada bych skoncila se zubnima kazama:)

Jinak jsem moc rada, ze u doktorky jsi mela vsechno v poradku a verim, ze i na neurologii bude… Taky tam ale hrozne nerada chodim, mam z toho vzdycky takovy neprijemny pocit - hlavne z cekarny… :think: (hihi, muj pan doktor - Dufek - skoro nemrka a me to vzdycky znervozni :D)

Vsem preju krasny den!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
9.12.10 14:36

Teri, taky jsem brala listovku, ale jen první 3 měsíce, magnesko láduju pořád, i před těhotenstvím. S těma vitaminama nevím nevím, slyšela jsem, že to není moc dobré, že jsou ty děti pak moc velké a jsou těžké porody, ale třeba je to jen pověra.

S tou čekárnou Ti naproto rozumím, taky tam nerada chodím. Když tam sedím, tak si pak fakt připadám jako nemocná.. jinak se cítím naproto normálně, takže si nepřipadám nějak „jiná“ 8-).

A jak jste to vyřešily s okolím? Vědí to všichni kolem vás, nebo jen blízký okruh? Úplně zpočátku, když se mě každý vyptával, co mi je (byla jsem pěkně opuchlá z kortikoidů a hrozně rychle moc přibrala), tak jsem pravdivě odpovídala… no a samozřejmě následovaly vyděšené pohledy.. tak mladá?? kam ten svět spěje atd atd :nevim:. Takže od jisté doby nikomu nic neříkám a vlastně to skoro nikdo neví.. ví to má rodina, můj přítel a opravdu blízcí přátelé.. jinak pro ostatní vystupuju jako zcela zdravý člověk.. co jiného se dá taky dělat, že :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
9.12.10 14:47
Deninka píše:
Teri, taky jsem brala listovku, ale jen první 3 měsíce, magnesko láduju pořád, i před těhotenstvím. S těma vitaminama nevím nevím, slyšela jsem, že to není moc dobré, že jsou ty děti pak moc velké a jsou těžké porody, ale třeba je to jen pověra.

S tou čekárnou Ti naproto rozumím, taky tam nerada chodím. Když tam sedím, tak si pak fakt připadám jako nemocná.. jinak se cítím naproto normálně, takže si nepřipadám nějak „jiná“ 8-).

A jak jste to vyřešily s okolím? Vědí to všichni kolem vás, nebo jen blízký okruh? Úplně zpočátku, když se mě každý vyptával, co mi je (byla jsem pěkně opuchlá z kortikoidů a hrozně rychle moc přibrala), tak jsem pravdivě odpovídala… no a samozřejmě následovaly vyděšené pohledy.. tak mladá?? kam ten svět spěje atd atd :nevim:. Takže od jisté doby nikomu nic neříkám a vlastně to skoro nikdo neví.. ví to má rodina, můj přítel a opravdu blízcí přátelé.. jinak pro ostatní vystupuju jako zcela zdravý člověk.. co jiného se dá taky dělat, že :jazyk:

Deni, taky jsem to o tech vitaminech slysela.. proto vlastne nic neberu, zatim jsem v poradku nemam ani krece ani tvrdnuti briska… takze to asi skonci na tom vapniku a magnesiu (maximalne zelezo :)).

Jinak o nemoci to vi nejblizsi rodina (ale treba manzelovo otec s novou manzelkou ne, nechtelo se mi jim to rikat, nebyla prilezitost), pak par blizkych pratel. Ale presne jak ty, ty vydesene pohledy a poznamky typu - jezis to je neco jako alzhaimer, ne? Takze demence… me nici, takze vystupuju jako zdravy clovek. A kdyz me nekdo nutil do alkoholu, tak jsem jim vysvetlila, ze ze zdravotnich duvodu, ktere s nimi nechci sdilet ho proste nepiju.
Ja mam stesti, ze jsem byla zatim jen jednou na kapackach solumedrolu a zadne jine kortikoidy jsem nebrala, takze se to nepodepsalo na vaze. Uz tak jsem silna, takze by to asi bylo hruzostrasne :) :pankac:
Porad to beru tak jak to je, je to soucast meho a manzelova zivota a musime se s tim poprat, nastesti v nem mam obrovskou oporu. Nekdy me trosku stresujou otazky v rodine jak mi je, a ze se musim opatrovat atd… ale ja chci zit normalne dokud to jde, ale to jim clovek nevysvetli, vid ? :D

Tak hodne sily nam vsem a drzim palecky at se snazilkam dari a vsem at zdravicko slouzi co nejvic!! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
9.12.10 18:16

Ahoj ženy,no Vy jste se tady teda rozepsaly,ani nevím, naco mám reagovat dřív.
Já mám RS už 9 let a 8 z toho jsem na injekcích,které si píchám každou neděli.teda,píchá mi je přítel,nějak si nedokážu něco vrazit do těla:-).No a když jsme přemýšleli o mimi,šla jsem za svým neuro doktorem a tn povídal,že se máme začít snažit a v momentě,kdy otěhotním, vysadit injekce.Tak taky bylo a po zdravotní stránce,co se týká RS jsem se cítila skvěle.prej mě hlídalo mimi,říkal doktor:-).Při těhotenství jsem brala magnesko a ascorutin (vit.C),bere se proti krvácení. od 10.týdne jsem totiž začla špinit.A teď,kdy jsou za námi 2 měsíce po potratu,beru gs mamavit,je tam mraky vitamínů,včetně listovky.A co se týká léku na RS,neberu nic a zatím to jde.V úterý jedu do Ostravy za svým neurodoktorem a pořešíme,co dál.Injekce mi nasadit nechce,už jsem to s ním konzultovala po potratu.Nějak extra mě nic nebolí,jen večer mám problém s pravou nohou,trochu do ní chytám jakoby křeče,nevím,jak bych ten pocit popsala.
No,a co se týká okolí,bydlím na vesnici,takže ze začátku to asi věděli všichni,ale postupně zapomínali,možná teď si vzpomněli,když jsem byla těhotná,protože jsem se setkala i s názorem,jaktože mi dovolil doktor otěhotnět:-)).Nějak to na mě nejde vidět,v ničem se neomezuju,dělám všechno,co si myslím,že zvládnu.
Tyjo,já jsem se rozepsala :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
9.12.10 18:20
teresna píše:
monaxx píše:
Ahoj Monaxx - ja jsem zadne leky nebrala. Neurolog mi i radil snazit se otehotnet v dobe klidu (myslim bez leku), ale urcite bych se byt Tebou s tvym lekarem poradila.
Hodne stesti pri snazeni!!! :kytka:

Jak jsem psala,v době snažení jsem byla na injekcích,ale doktor říkal,že to nevadí.No,i když po tom, jak to moje těhotenství dopadlo,kdoví jestli :-? . Nám se ale podařilo otěhotnět hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty